komposzt
Ajánló

Türelem komposztot terem

Már többször is hangsúlyoztuk, hogy mennyire remek és hasznos dolog a komposzt, és most újra megtesszük. Hadd dolgozzon értünk a természet!

Miért komposztáljunk?

Azért, mert a komposzt a legjobb talajjavító anyag, odaver mindenféle trágyának, ráadásul természetes, organikus megoldás, olcsó és környezetbarát. Négy olyan fontos indokot soroltunk fel, ami mind a komposztáló megépítése mellett szól. Egy 21. századi kertész udvarából ma már nem hiányozhat a komposztáló!

A háztartásban keletkező szerves hulladékot újra tudjuk hasznosítani, amivel a növényeink táplálására tökéletes anyaghoz jutunk, így nem kell pénzt költenünk drága szerekre, ráadásul a háztartási szemetünket akár 30%-kal is csökkenthetjük.

Mi a komposzt?

A komposzt lényege, hogy sok szerves hulladékot halmozzunk fel a komposztálóban, hogy a rakás alján keletkező hő megindítsa a korhadást. Emiatt a komposztálónk legalább egy méter magas legyen, hogy elegendő árú férjen el benne. Egésze évben komposztálhatunk, de azt tudnunk kell, hogy ami nyáron egy hónap alatt lebomlik, az télen két-háromszor annyi időbe telik. A komposztálót ennek ellenére ne helyezzük tűző napos helyre, inkább árnyékba.

A komposzthalmot érdemes megforgatni egy vasvillával, mivel a közepe mindig jobban korhad, mint a szélén lévő anyagok. A forgatás során az anyag levegőzik, nem préselődik össze, és így gyorsul a lebomlási folyamat. A jófajta komposztról itt olvashatsz részletesen: Így készül a tökéletes komposzt

A jól működő komposztáló nem büdös. Ha kellemetlen szagok törnek elő, akkor nem levegőzik megfelelően a „szerkezet”, és valami rohadni kezdett. Ezt elkerülendő forgassunk rajta rendszeresen. Azzal is segíthetünk, ha valamiből nagy mennyiséget akarunk a komposztálóba tenni, akkor azt nem egyben, hanem rétegekben helyezzük ki, más matériákkal elkeverve. A rétegek közé tehetünk földet, vagy más komposztálni valót, például újságot.

komposzt

A jó komposzt kicsit nyirkos, de nem nedves. Nyáron, száraz időben segíthetjük egy kis vízzel a folyamatok beindulását. Egyéb mesterséges indítóanyagok is kaphatóak, némelyik akár felére is csökkentheti a bomlási időt.

Állati ürülék komposztra dobálást a szakértők nem kifejezetten ajánlják, illetve csak abban az esetben, ha az állat növényeken élt. A trágyának egy évig kell állnia, hogy kijuttassuk a földbe, mivel gyakran olyan magas a nitrogéntartalmuk és olyan savasak, hogy kiégethetik a növényt. Ha mégis tennénk a komposztálónkba, akkor csak keveset, és rétegekben elhelyezve.

Az ősszel lehullott leveleket is komposztálhatjuk, akár egy nejlonzsákban is. Jól zárjuk le őket, majd pár helyen szúrjuk ki a zsákot, hogy tudjon szellőzni. Helyezzük őket hűvös, száraz helyre, sötét helyre. A leveleket nem baktériumok, hanem gombák fogják lebontani, melyek a leveleken találhatók. A folyamat akár két évig is eltarthat, a végeredménye pedig egy morzsalékos, édes illatú matéria, amely a komposzttal ellentétben biztosan mentes gyomnövények magjaitól.

A hétvégén még nem lesz nagyon rossz az idő, akár építhetünk is egy komposztálót a kert végébe!