hangya, házi praktika
Ajánló

10 új házi praktika a kártevőktől mentes, szép kertért

Nagyon sokféle házilagos módszert mutattunk már be, amikkel természetes úton tudunk védekezni a kártevők ellen, illetve melyek segítségével még szebben fejlődnek növényeink.  Most jöjjön további 10 praktika, melyekről még nem volt szó és  amivel növényeink és kertünk még szebben ragyoghat, mint eddig bármikor.

Készíts diólevélből humusztrágyát! 

A diólevéllel kapcsolatban sokan mondják, hogy gereblyézzük össze és égessük el, mert semmire nem jó. Én azt mondom, készítsünk belőle savanyú kémhatású humusztrágyát!

Mivel a diólevél sok csersavat tartalmaz, nagyon hosszú a lebomlási ideje. Ezért ha komposztálni akarjuk, alaposan fel kell aprítani a leveleket és a többi komposztnövény közé szórni. A diólevélből nagyon jó humusztrágyát lehet készíteni, ez egy kiváló hatású speciális komposzt. A humusztrágya elkészítési ideje nagyon lassú, akár két évet is igénybe vehet, de megéri a türelmet, mert nagyon savas kémhatású lesz. Imádja a fekete áfonya, vörös áfonya és a tőzegáfonya is. Olyan növényeknek is készíthetjük, mint a hortenzia vagy rododendron, melyek szintén a savanyú talajt kedvelik. Nagyon apróra kell összevágni a dióleveleket, aztán össze kell keverni nitrogénben gazdag fűnyesedékkel, így a rohadást is serkentjük. Két év után használható is a friss diólevél humusztrágya.

diolevel-humusztragya-hazi-praktika

Növényerősítő mezei zsurlólé

Sokan ismerjük a mezei zsurlót (Equisetum arvense), tudjuk, hogy nagyon nehéz tőle megszabadulni, de azt nem sokan tudják, hogy milyen hasznos lét is készíthetünk belőle. Ha nincs a kertben, a természetbe kimozdulva gyakran találkozhatunk vele, így nagyon könnyen elkészíthetjük belőle a hasznos levet. Magas kovasav tartalmának köszönhetően a mezei zsurló levét növényerősítőnek és gombás betegségek ellen is nagyon jól lehet használni.

Gyűjtsünk egy 10 literes vödörbe körülbelül fél vödörnyi apróra vágott zsurlót. A vödröt töltsük fel vízzel úgy, hogy a tetejétől 10 cm híja legyen. A vödröt fedjük le egy fedéllel és minden nap alaposan keverjük át a levet. Miután a lé büdös és iszapszerű (ez kb két hét), szűrjük le egy szűrő segítségével. A tiszta levet azonnal fel is használhatjuk. 1 liter levet 10 liter tiszta vízzel hígítsunk fel, így nem lesz túl erős a lé a növényeink számára. Ezzel öntözzünk heti egyszer locsolóból a növényeinkre és a földre. Pár hét elteltével láthatjuk, hogy növényeink szebbek lesznek, ráadásul a gombás betegségek is visszaszorulnak az alkalmazott területen.

Készítsünk hajtatóföldet házilag!

Sok helyen árulnak árudákban és kertészetekben hajtatóföldet, aminek az ára igen borsos. Ha biztosra szeretnénk menni és olcsóbban kijönni, mi is készíthetünk házilag.

A házi hajtatóföld összetevői: egyharmad rész laza kerti föld, egyharmad rész homok és egyharmad érett komposzt. Keverjük meg az összetevőket, majd szabaduljunk meg a túl nagy daraboktól, alaposan átszitálva a földet. Ha azt akarjuk, hogy elpusztuljanak a gyommagvak, kártevők és különböző kórokozók, tegyük egy tepsibe a keveréket és süssük egy 120 C fokra előmelegített sütőben 45 percig. Miután kivettük a sütőből és a föld kihűlt, azonnal használható. Nagyon fontos, hogy a csíranövények nem igényelnek külön tápsót és trágyát, mert elsárgulhatnak vagy kiéghetnek.

Rebarbarából permetszer

Szinte mindenki ismeri a rebarbarát, ami mostanság egyre divatosabb zöldségnövény és dísznövény is a kertekben. Két módszer is van, amit kevesen ismernek. Az egyik nagyon finom és fogyasztható, a másik viszont méreg ugyanabból a növényből.

  1. Készítsünk rovarölő permetszert rebarbarából. Annyi vizet kell öntenünk a rebarbara leszedett leveleire, hogy azt a víz ellepje, majd tegyük fel főni forrástól számított 20 percig. Ezután hagyjuk az egészet kihűlni. Szűrjük le e levet egy sűrű szűrő segítségével. A leszűrt léhez adjunk hozzá 1/4 ed csésze teljesen natúr szappant, jól keverjük össze és kész is a szerünk! Kiválóan alkalmazható a levéltetvek, tripszek és a takácsatkák ellen is. Kizárólag dísznövényeken használjuk a keveréket! Ehető termést hozó növényeknél nem szabad használni.
  2. A másik módszer a rebarbara friss leveleinek halványítása. Ez most nagyon aktuális és akár hozzá is foghatunk. Az éppen kihajtó rebarbara tőre ráteszünk egy nagyméretű terrakotta cserepet, a lefolyólyukakat is le kell takarnunk. Mivel a növény nem fog fényt kapni, a levélszárak megnyúlnak, gyorsan nőnek. Ezzel a módszerrel akár kettő vagy három héttel is hamarabb lehet szedni a leveleket. A halványított rebarbara sokkal zsengébb és édesebb lesz. Az elkészítése során kevesebb cukrot kell használni és könnyebben emészthető lesz, így sokkal egészségesebb is.

Hangyaűző szer házilag

Sokunk nagy ellensége a hangya. Sajnos nagyon nehezen lehet távol tartani őket vagy épp megszabadulni tőlük. Sokszor a drága növényeinket is kipusztítják. Kipróbáltam egy módszert, ami a tavalyi évben nagyon jól bevált.  Nagyon fölösleges a vegyszeres védekezés, viszont kiváló ötlet a hangyák átköltöztetése! Ehhez meg kell nedvesítenünk egy közepes méretű agyag cserepet, töltsük meg összegyűrt újságpapírral, majd tegyünk közé lekvárt és cukrot. Fontos, hogy a nyílással lefelé helyezzük el az adott területen. Csak néhány napot kell várnunk és az édességet imádó hangyák át is költöznek a cserépbe. Ekkor óvatosan fogjuk meg a cserepet vagy tegyük egy lapátra, és vigyük el egy olyan helyre őket, ahol nem zavarnak minket és nem okoznak kárt a kertben.

Fahamu, a csodaszer

A fahamut bátran használhatjuk a kertünkben, de csak mértékkel! A fahamu felhasználható mennyisége a talaj típusától és kémhatásától is változik. 5.5pH alatti talajok kémhatását a mészkedvelő növényeknek kedvezőbbé tehetjük, ha évente egyszer 10 dkg/négyzetméter fahamut 15 cm mélyen bedolgozunk a talajba. A káliumigényes zöldségeknél és gyökérzöldségeknél bátran használjuk. Szórhatunk a rózsa töve köré, a gyümölcsösben az őszibaracknál használhatjuk.  A növények köré szórva nagyon hasznos, megvédi őket a csigáktól és a hernyóktól is. Káposztánál megelőzhető vele a tőrothadás és a káposztalepke kártétele is csökkenthető. Komposztban csak 3 százalékos arányban használhatjuk. Nagyon jó a talajfertőtlenítő tulajdonsága.

A fahamu használatáról készült videónkat itt nézheted meg: Kerted csodafegyvere, a fahamu

fahamu-csiga-eellen-hazi-praktika

Használjunk fahamut a kertben!

Bársonyvirág

A bársonyvirág (tagetes) rendkívül közkedvelt egynyári növény. Sikeresen alkalmazható a nematódák elleni küzdelemben. Az alig 1 mm nagyságú szuronyférgek a talajban élnek és a növények gyökerét szívogatják, ezért azok nem fejlődnek megfelelően. A bársonyvirág gyökere méreganyagokat tartalmaz, amik felszabadulnak, amikor a nematódák megrágják a gyökerét. Ettől a hematódák elpusztulnak a növény környezete körül. Érdemes a vegyes kultúrákba ültetni ezt az értékes növényt.

Bársonyvirág vetőmagok nagy választéka most nálunk, a Kert Shopban!

rovarbarát virágmagok

Vakondűző praktikák

Rengeteg kertben megjelenik a hasindító kutyatej (Euphorbia lathyris). Sokan vakondűző kutyatejnek is nevezik, mivel a kártevőt a tejnedve elűzi a területről. Érdemes ültetnünk, kétéves és nagyon feltűnő külsejű növény.

Ugyan ezzel a tulajdonsággal rendelkezik az igazán nagy szépségű növény, a császárkorona (Fritillaria imperialis). Hatalmas hagymáját kb 20 cm mélyre kell ültetni, ennek a hagymának a szagát nem bírják elviselni a vakondok, így messze el is kerülik azt.

Csigaűző növények

Sokunknak okoznak fejfájást minden évben a csigák. Nagyon költséghatékony eljárás a védekezésben ellenük, ha olyan növényeket is ültetünk a növényeink közé, amelyeket a csigák nem viselnek el. A csigák messze elkerülik a napos helyeken a bazsarózsát, kutyatejet, macskamentát és a sásliliomot is. Árnyékos helyeken jó választás erre a célra a palástfű, bőrlevél és gólyaorr. Ezeknek a növényeknek a vegyes ültetésével csökkenthető a csigák kártétele.

Vetőmag ajánlatunk: Csigáknak ellenálló virágmag keverék

Készítsünk lombtrágyát!

Több növényből is készíthető nagyon jó hatásfokú lombtrágya. Ilyen a kertünkbe telepített paradicsom, melyet miután letermett, ne dobjunk el. Szedjük ki és apróra daraboljuk fel. 10 literes vödörben öntsük fel vízzel, majd fedjük le. Minden nap kavarjuk át. Két hét múlva kész is lesz a lomtrágyánk, majd egy sűrű szűrővel szűrjük le a levet. 10 liter tiszta vízhez egy liter levet adjunk, nehogy a növényeink megégjenek.Úgy öntözzünk, hogy a növények levélen és gyökéren keresztül is felveszik ennek a lének a tápanyagtartalmát. Ugyanezzel a módszerrel alkalmazható még a csalán és a fekete vagy kaukázusi nadálytő levelei is, melyekből rendkívül magas káliumtartalmú lombtrágya készíthető.

csalán, lombtrágya, trágya

Próbáljuk ki ezeket a kerti praktikákat és tippeket. Megfogunk rajta lepődni, hogy idővel mennyire meglátszik majd a növényeinken és a kertünkön a törődés. Látványos lesz a levelek szebb színe és a növények erősödése is.

Szerző: Bugyi Zsolt

tavaszi ültetésű virághagymák nagy választéka