nyári gyomlálás
Ajánló

Tippek, amik megkönnyítik a nyári gyomlálást

Júniusban sajnos minden kertben hirtelen beindult a gyomosodás. A gaz-fickók ilyen időben hihetetlen tempóban fejlődnek, általában rendesen le is körözik a kultúrnövényeket, így ha nem vigyázunk és nem végezzük el a rendszeres gyomlálást, akkor sajnos elborítják kertünket a hívatlan „látogatók”, köztük például az erősen allergén parlagfű is.

nyári gyomlálás

parlagfű – beindultak a gaz-fickók

Fontos, hogy például egy zöldséges kertben mindig legyen megjelölve, hova és mit vetettünk pontosan, mert ilyenkor sok magról kelő gyom hasonlíthat a zöldségmagoncokra, így akár össze is keverhetjük azokat. Ha a magvetés sorát megjelöltük, akkor talán könnyebben tudjuk majd kigyomlálni az ágyásokat, mert a katonásan csírázó, fejlődő növényeket jobban lehet látni. Ettől függetlenül, mielőtt neki esnénk az ágyások megtisztításának, alaposan vegyük szemügyre, hogy mit is akarunk kihúzni és mit meghagyni.

Az évelőágyásokban és a helybe vetett egynyári ágyásokban is ugyanígy figyeljünk oda, hogy mit tépünk fel, nehogy néhány „szép” disznóparaj, tyúkhúr maradjon csak ott az éppen kikelt egynyáriak helyett. De ez esetben sem kell bánkódni, hiszen róla meg tudjuk, hogy nem csupán gyomnövény, hanem zseniális gyógynövény és salátaalap is egyben: Korunk gyógynövényei: A tyúkhúr.

Jó, ha arra is odafigyelünk, hogy ne szakítsuk bele a gyomokat, hanem igyekezzünk gyökerestől eltávolítani azokat, így rengeteg későbbi munkát spórolhatunk magunknak.

zöldsegeskert

sokkal szebb egy gyommentesen tartott zöldséges kert

Fektessük a hangsúlyt a megelőzésre, fenyőkéreggel, talajtakarókkal megakadályozhatjuk a gyomnövények terjedését! A fenyőkéreg amellett, hogy esztétikus, olcsó és organikus is.

Ha nem vagyunk lusták, és időben elkezdjük a gyomlálást, akkor rendszeres, de viszonylag kevés munkával kordában lehet tartani a gyomok terjedését, így gazoktól mentes maradhat a kertünk.