novenyek-kiszoktatasa
Ajánló

Hogyan védjük növényeinket a kiszoktatás ideje alatt az égető naptól?

Így védd meg a kiszoktatás alatt növényeidet a napégéstől!

Mivel a várva-várt tavaszi napsütés már a reggeli órákban is meglehetősen erős és éget, főleg tiszta időben, mindenkinek azt ajánljuk, hogy a pincéből felhozott, vagy akár világos helyen teleltetett növényeket, esetleg azokat, amelyek szobában teleltek, de erkélyen tartjuk őket, szigorúan fokozatosan és lehetőleg szűrt napfényen szoktassuk a kinti életciklusukhoz!

növények kiszoktatása

nem csak a leveleket égetheti meg a hirtelen, erős napsütés

Kiszoktatás: csak fokozatosan!

Ha valaki a nappalijában szoktatja napra a növényeit, jó, ha az ablak elé elhúz egy áttetsző függönyt, vagy olyan ablakot választ, ahova csak a kora reggeli, vagy a késő délutáni órákban süt be a nap. Ha pedig szabadban szoktatjuk a növényeinket, még inkább fontos, hogy csak kora reggel, vagy késő délután érje őket a tűző nap! Ilyen esetekben jobb egy dús ágrendszerű fa, vagy bokor takarásába tenni őket, még akkor is, ha nincs rajta lomb.

napégés növényen

a megperzselt leveleket később gombabetegségek támadhatják meg

A nap megégeti a friss hajtásokat, új leveleket, de a régebbiek is a téli, fényszegény időszak folyamán elszoknak a tűző nap erejétől, így azokat is csúnyán megperzselheti a nap. Még a kaktuszok, pozsgások is – hiába sivatagi növények – érzékenyek ilyenkor, így azokra is figyeljünk oda és fokozatosan szoktassuk őket a napfényhez. Ha mégsem sikerül elkerülni a perzselődést, akkor a sérült részeket célszerű levágni, mert gombás megbetegedések melegágya lehet. További fontos tudnivalókat a kiszoktatás helyes módjáról következő cikkünkben találsz: Új növények a balkonon

katuszok kiszoktatása

a kaktuszokat is szoktatni kell a tavaszi napsütéshez, mert megéghetnek