tavaszi kiszoktatás
Ajánló

Hogyan védjük bent teleltetett növényeinket a kiszoktatás ideje alatt az égető naptól?

Mivel a várva-várt tavaszi napsütés már a reggeli órákban is meglehetősen erős és éget, főleg tiszta időben, mindenkinek azt ajánljuk, hogy a pincéből felhozott, vagy akár világos helyen teleltetett növényeket, esetleg azokat, amelyek szobában teleltek, de erkélyen tartjuk őket, szigorúan fokozatosan és lehetőleg szűrt napfényen szoktassuk a kinti életciklusukhoz!

kiszoktatás

Kiszoktatás: csak fokozatosan!

Ha valaki a nappalijában szoktatja napra a növényeit, jó, ha az ablak elé elhúz egy áttetsző függönyt, vagy olyan ablakot választ, ahova csak a kora reggeli, vagy a késő délutáni órákban süt be a nap.

Ha pedig szabadban szoktatjuk a növényeinket, még inkább fontos, hogy csak kora reggel, vagy késő délután érje őket a tűző nap! Ilyen esetekben jobb egy dús ágrendszerű fa, vagy bokor takarásába tenni őket, még akkor is, ha nincs rajta lomb.

napégés növényen

a megperzselt leveleket később gombabetegségek támadhatják meg

Napégés a kiszoktatás alatt

A nap megégeti a friss hajtásokat, új leveleket, de a régebbiek is a téli, fényszegény időszak folyamán elszoknak a tűző nap erejétől, így azokat is csúnyán megperzselheti a nap. Még a kaktuszok, pozsgások is – hiába sivatagi növények – érzékenyek ilyenkor, így azokra is figyeljünk oda és fokozatosan szoktassuk őket a napfényhez.

Ha mégsem sikerül elkerülni a perzselődést, akkor a sérült részeket célszerű levágni, mert gombás megbetegedések melegágya lehet.

További fontos tudnivalókat a kiszoktatás helyes módjáról következő cikkünkben találsz:

Új növények a balkonon

katuszok kiszoktatása

a kaktuszokat is szoktatni kell a tavaszi napsütéshez, mert megéghetnek

Kiemelt kép: www.plantura.garden