méhbarát kert méheknek
Ajánló

Váljunk méhmentővé: ötletek ablakpárkányra, teraszra és kertre

A méhek világnapja azért jött létre, hogy felhívják a figyelmet a világ méh és beporzó rovar populációjának csökkenésére és ezzel együtt védelmük fontosságára. Már egy kevés növényzet a kertben, teraszon, vagy akár az ablakpárkányon is nagy segítséget nyújthat a méhek megmentésében.

válj méhmentővé

Ültess növényeket a kertben és adj új otthont a méheknek!

Hosszú ideig a méhek észrevétlenül éltek közöttünk – igazságtalanul. A méhek a legfontosabb “haszonállataink” közé tartoznak. Sokkal többre is képesek, mint csupán a  méztermelés. A vad méhek felelősek a növények beporzásáért a természetben, mely létfontosságú feladat. A vadon élő növények és a terméseink 80%-ának a beporzása függ a méhektől. Ők biztosítják a növények sokszínűségének megőrzését, ezzel egyidőben pedig megélhetést biztosítanak számos állat és az emberek számára.

Sajnos, minden tizedik méh faj Európában veszélyeztett, mert az élőhelyük és táplálék forrásaik erősen megfogyatkoztak. Egyre több biológialag gazdag élőhely kezd eltűnni, mint a homokos ösvények, száraz ágak vagy a kőhalmok, melyek fészkelőhelyként szolgálnak számukra. Továbbá az nagy nyílt rétek, mezők is óriási ütemben tűnnek el út- vagy házépítés következtében, mely kiszorítja a méhek táplálék forrásait. Az egyre intenzívebb mezőgazdaság, a monokulturás termelés és az ezzel járó rovarirtók használata rontják a föld minőségét. Ennek következtében csökken a növények sokszínűsége és fogyatkozik a méhek száma is.

“Mindenki, aki részt vesz a projektben, számít. Méhbarát növényeket tavasztól nyárig lehet ültetni. Nem feltétlenül kell kert hozzá, sokat tehetünk a rovarokért a teraszunkon, vagy akár az ablakpárkányunkon is. A megfelelő növényekkel és eszközökkel nagy változást érhetünk el mi is.” – mondta Barbara Rossmann, a Fiskars DACH Marketing Activation Managere 

Ablakpárkányok és teraszok: óriási táplálékforrás kis helyen

Az ablakpárkányon és teraszon lévő szabad terek remek lehetőséget nyújtanak a növények termesztésére, melyekből a méhek tudnak táplálkozni. Növényválasztásnál nagyon fontos szempont, hogy ne egyszerre virágozzanak. Így a méhek folyamatosan, tavasztól őszig tudnak táplálkozni.

A gyógynövények és a nektárban gazdag dísznövények is megfelelő tápanyagforrások a méhek számára. Gazdag nektárforrásnak tekinthetjük még például a legyezővirágot, hóvirágot, sarkantyúkát, és a körömvirágot. Az évelő növények is hasznosak lehetnek egy méhbarát teraszon. Ezek a növények praktikusak is, hisz nem kell évente újra ültetni őket. A mályvabokor az egyik legjobb választás lehet ide, de ugyanúgy a gólyaorr, kasvirág, vagy a varjúháj is. A fűszernövények közül az oregánó, citromfű, kakukkfű és a zsálya nyújtanak megfelelő táplálékot a veszélyeztett fajok számára. Az utóbbiakkal nem csak a méheknek nyújthatunk kiváló táplálékot, de mindig friss és ízletes ízeket is biztosítunk magunknak a konykánkban. 

válj méhmentővé

Alakíts ki méhbarát teraszt!

Virágoskert megfelelő elkészítése az udvarban

Ha rendelkezésre áll egy nagy udvar, minden lehetőség adott egy kis virágoskert létrehozására. A legjobb időszak egy nektárban és pollenben gazdag virágágyás készítésére március és május vége közé tehető. A legjobb terület erre a minél egyenletesebb talaj, mely lehetőleg növényzet nélküli. Ha a virágoskert olyan területre esik, ami nincs megtisztítva, a talajt ásóval meg kell emelni, vagy ültetővillával meg kell lazítani és a gyomokat eltávolítani. A talajnak lazának és finoman összedolgozottnak kell lennie. Ezután a talajt tömöríteni kell, ehhez gyephenger nyújt segítséget. Miután az egyenetlen területek gereblyével ki lettek egyenlítve, a talaj készen áll a vetésre. További jó tanácsokat ebben a videónkban találsz: Virágmagok tavaszi vetése

Vetés és gondozás: Vessünk homokkal és metsszünk évente egyszer vagy kétszer

A virágoskert vetéséhez a magokat az előre elkészített ágyásba szórjuk. Ehhez erősen ajánlott a magokat előre egy kis homokkal összekeverni, ez a magok egyenletes elosztását segíti elő. Emellett  a világosabb homok segít nekünk, hogy hova vetettünk már magokat és honnan hiányzik még. Különösen a vetés kezdeténél és száraz időszakok alatt fontos, hogy a talajt állandóan nedvesen tartsuk, így tud csak a mag egészségesen kicsírázni. Miután a virágoskert elkészült, évi egy-két alkalommal metszeni, nyírni kell. Ha csak egyszer szeretnénk metszeni, erre a legjobb időszak a július vége. Ezután még van ideje újra virágozni nyár végén, vagy ősszel. Ha évi kétszer szeretnénk metszeni, akkor legjobb március elején és június végén.

Egy további plusz a méhek számára: A hotel és öntözőlyuk

Ha egy kicsit több helyünk is akad, akár egy nagyobb teraszon vagy az udvaron, akkor a méh hotel megfelelő védelmet nyújt a méhek számára és helyet a méhkas kialakítására.  A méhek általában szeretik meleg és száraz helyen – mely főként fából vagy bambuszból készült – felnevelni az utódaikat. Méh hotelek elkészíthetők házilag is, de könnyen beszerezhetők hobbi és DIY áruházakban is.

méhbarát kert

Bárki, aki öntözőlyukat készít a méheknek, óriási szívességet tesz nekik. Főleg a városokban, a rovarok gyakran víz és nektár hiányban szenvednek. Hogy békében és csendben ihassanak, a méhek gyakran keresnek kis leszállópályákat vizek közelében. Ezt könnyen elkészíthethetjük magunknak is; egyszerűen fogjunk pár követ vagy kavicsot, tegyük egy csészealjba vagy sekély tálba, majd szórjunk pár gallyat és mohadarabot köréjük. Ez tökéletes leszállópálya a méhek számára. Ezután öntsünk annyi vizet a tálba, hogy a leszálló hely még száraz maradjon, és helyezzük egy szélvédett helyre. Ne felejtsük rendszeresen újra tölteni a vizet!

Rovarbarát virágmagjainkat és  magkeverékeinket keresd a Kert Shopban

shop.kert.tv