euodia hupehensis
Ajánló

Bezsongnak tőle méhek és madarak – a kínai mézesfa

Idén kertem legnagyobb újdonsága a kínai mézesfa (Euodia hupehensis) volt. Ezt a rendkívül egzotikus megjelenésű fát először pár évvel ezelőtt láttam egyik jó barátom kertjében Szekszárdon. A levelei szokatlansága, a fa kérgének a szépsége és persze, hogy illatos virágokkal volt tele augusztusban, amit ráadásul szinte teljesen elleptek a méhek, annyira elvarázsolt, hogy már akkor eldöntöttem, hogy telepítek egy ilyen beporzóbarát szépséget a saját kertembe is.

kínai mézesfa méhekkel

Teljesen bezsongnak tőle a méhek

A méh- és madárbarát mézesfa

A kínai mézesfa hazánkban még kevésbé ismert díszfa, amely sok mindent bír, talajban nem válogat, nagyon esztétikus és ráadásul mézelő is. A mai világban, amikor egyre kevesebb méhet látunk, az egyik legfontosabb feladat az olyan kert kialakítása, ami méhbarát.

Számomra felülmúlhatatlan az a rovarhadsereg, amit be tudok vonzani egy egy növénnyel a kertbe, imádom őket. A méhek kihagyhatatlan részei a természetes kertnek, sajnos a számuk évről évre rendkívül látványosan csökken. Ezt mi magunk is megtapasztalhatjukk; nálam például tavasszal a krókusz virágzás idején alig láttam méheket, kevesebb lett a gyümölcs a fákon, kevesebb virágot poroztak be. A méhek védelme nagyon fontos, ezért is ajánlom ennek a mézelő fának az ültetését; kitűnően biztosíthatja a méheknek a hársfa elvirágzása után a nektár begyűjtését. A kínai mézesfához még egyelőre leginkább az internetről vagy katalógusból rendelve juthatunk.

bezsongnak tőle a méhek – a kínai mézesfa

A Kínai mézesfa jellemzője

Ez a fa Kínából származik, fiatal korában enyhén fagyérzékeny, de az évek múlásával ezt az érzékenységét szépen kinövi. Kifejlett magassága elérheti a 10-12 métert, lombja nagyon szép és terebélyes. Levelei általában 12 cm hosszúak, páratlanul szárnyaltak és 9 levélből állnak. Apró, fehér sátorvirágzatban nyíló virágai augusztus- szeptemberben jelennek meg, mézelő és nagyon illatos.

Ebben az időszakban a beporzó rovarok, poszméhek és méhek szinte teljesen beborítják a fát. Emiatt a kései virágzása miatt az egyik legértékesebb mézelő fa. Ennyire későn virágzóként a méhek fel tudják tölteni a téli éléskamrájukat belőle. A virágzás után szeptember végén jelennek meg vöröses színű, olajban gazdag termései, amit a madarak előszeretettel fogyasztanak. A fának a kérge is meglehetősen különleges, teljesen sima szürkés színű kéreggel rendelkezik.

Ültetés

A Kínai mézesfát legjobb március-áprilisban ültetni, amikor már nem lesznek erős fagyok. Így a következő télig kellően megerősödhet a kertben. A földdel szemben nem válogatós, de ha egy kis trágya vagy komposzt kerül az ültetőgödörbe, azt nagyon szép lombozattal és erős növekedéssel fogja meghálálni. Fényigényes, szereti a napos részeket a kertben, az erősen szeles vagy huzatos kertrészben mindenképp védett helyre ültessük. Enyhén nedves talaj a kedvence, így a nyári meleg időszakokban a fiatal növényeket feltétlenül rendszeresen öntözzük. Fiatal korában fagyérzékeny, így kerülni kell a fagyzugos helyekre való telepítését. 

Metszeni, alakítani nem igazán kell a fát és különösebben nem is szereti. Csak a száraz ágakat vagy a télen az erős fagyoktól elhat ágakat távolítsuk el a fáról. Nálam nem igényelt növényvédelmet az elmúlt években, nem támadta meg semmilyen kártevő.

A Kínai mézesfa szaporítása

A legjobb szaporítási módszer, ha ősszel magról elvetjük. Mivel hideghatás szükséges a magok csírázásához, bátran ki lehet vetni a kertbe szabadföldbe. A hideghatás miatt következő tavasszal kezdenek el a magok kihajtani a vetés helyén, amik nagyon gyorsan elkezdenek növekedésnek indulni. Végleges helyére én csak egy év nevelés után, a második év tavaszán ültettem el.

Annak, aki valami nagyon különleges, illatos díszfát keres a kertbe és még a méheknek is szeretne kedvébe járni, mindenképp ajánlom e fa ültetését. 

Szerző: Bugyi Zsolt

rovarbarát virágmagok
shop.kert.tv