gyümölcstermő, sövénynövény
Ajánló

Gyümölcstermő sövénynövények – kék mézbogyó,fekete berkenye, japán som

Az elmúlt években kertészlelkem boldogságára divatba jöttek az ehető termésű bokrok.Ugye, milyen furcsán hangzik? Ehető termésű… Mindjárt valami kicsi, kemény és savanyú dolog jut eszünkbe, amit fanyalgó arccal óvatosan kóstolgatunk. Ideje hát megismerkedni ezekkel a talaj minősége iránt nem érzékeny cserjékkel, és ha felkeltettem az érdeklődést, pont jó időszak van az ültetésükhöz. Ha van néhány méter hely a kert végében, akár sorba is ültethetjük, így nem csak a termésnek örülhetünk, hanem egyúttal térelválasztásra, vagy takarásra is alkalmasak.

kamcsatkai mézbogyó

kamcsatkai mézbogyó

Kék mézbogyó (szibériai áfonya)

A lonc nemzetség egyik faja, Észak- Amerikában, Szibériában és a Távol- Keleten őshonos, származási helye jelöli az alfajokat. Rendkívül jó a hidegtűrése, a szibériai hideg teleken sem károsodik. Korai virágzása idején rokonához, a fagyérzékenyebb búbos lonchoz hasonlóan kellemes illatfelhőt áraszt. 1,5 méteres bokrán 2 cm-es nagyságú mézédes, kék, hosszúkás bogyókat érlel májusban.

Az elsők közt szedhető gyümölcsök egyike, az eperszezon előtt érik. Íze valahol a málna és az áfonya között van. C és B vitamin tartalma jelentős, valamint antioxidáns hatása is magas. Fogyasztható frissen, de készíthető belőle lekvár is. Mivel nem önporzó, ezért érdemes legalább két növényt ültetni. (Teremni mindkettő fog.) Lonicera caerulea a tudományos neve.

Fekete berkenye (arónia)

Bár mostanában lett belőle divatos növény, már 30 évvel ezelőtt, kertészeti iskolás koromban találkoztam vele először. Akkor a csodálatos vörös őszi lombszíne fogott meg. Az Észak – amerikai kontinensről származik, innen indult európai hódító útjára a XX. század elején.

Talaj iránt egyáltalán nem igényes; ültethető magas talajvizű, vagy száraz talajú kertbe. Akárcsak a cseresznye, vagy a meggy, a fekete berkenye is a rózsafélék családjába tartozik. 1,5-2,5 méter magasra nő. Május hónapban a dús, fehér galagonyáéra hasonlító virágözön alatt alig látszanak a levelei. Virágainak madárberkenyéhez hasonlító illatát a méhek szeretik, ezért ültetvények közelében méhkaptárakat is láthatunk. Termései ősszel szedhetők.

Nyersen nincs jó íze: a fekete ribizlire emlékeztet: sok csersavat tartalmaz, ettől összehúzó (adsztringens) hatása van. Az angolszászok „chokeberry”-nek, vagyis „fojtogató bogyó”-nak hívják. Levét édes gyümölcslevekhez adják hozzá, kompót, lekvár vagy szörp készíthető belőle, az átpasszírozott gyümölcsök pedig vadételek kísérője. Magas antioxidáns hatású, B2, B6, C és P vitaminokat tartalmaz. A népi gyógyászat szerint a következő betegségek gyógyításában segíthet: Alzheimer-kór, magas vérnyomás, diabetes (a magas vércukorszint csökkentésével), valamint a diebetes általi másodlagos károsodások (retinopátia, hajszálerek falainak károsodása) csökkentésével, továbbá gátolja a rákos daganatok képződését (főként vastagbélrák). Tudományos neve: Aronia melanocarpa.

fekete berkenye

fekete berkenye

Japán som (Shanzhuyu)

Nem tévesztendő össze a Magyarországon is őshonos húsos sommal. Kínában, Koreában és Japánban honos lombhullató cserje. Élénksárga virágai lombfakadás előtt nyílnak, február végétől áprilisig.

Magassága akár 5-8 méter is lehet, ám metszéssel érdemes kordában tartani; virágrügyei az előző évi vesszőkön alakulnak ki. Sötétpiros termései szeptemberben érnek. Lombja ősszel bíborpirosra színeződik, gyönyörű színfoltja lehet a kertnek.

A hagyományos kínai gyógyászatban előszeretettel használják. A modern kutatások is alátámasztják gyógyhatását; segíti a máj és a vese működését, vizelethajtó hatású, és csökkenti a magas vérnyomást. Kutatások bizonyították az is, hogy a belőle készített főzet szembeszáll a Staphylococcus által okozott krónikus légúti fertőzésekkel, valamint bőr- és bélfertőzésekkel, remek antioxidáns, segít megelőzni az érelmeszesedést, valamint egyéb szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Cornus officinalis a botanikai neve.

japán som

japán som

Legyenek nyitottak az új ízekre, ültessenek a kertjükbe ezekből a különleges termésű, kis gondozási igényű cserjékből. Ha konténeres (cserepes) növényt ültetnek, akkor ezt akármikor megtehetik az év folyamán- még nyár közepén is,- csak az öntözésre kell odafigyelni.

Szerző: Klementisz Ági