madárbarát bogyós növények
Ajánló

Most ültessünk madárbarát bogyós növényeket!

Sokan helyeznek ki télen madáretetőt az éhes csivitelő madárseregnek, ám jó ha tudjuk; sokféle növény bogyója is remek madáreleség lehet.

tűztövis, madárbarát bogyós cserje

A tűztövis bogyói több színben is előfordulnak

Most ebből a szempontból szeretnék néhány fajt bemutatni. Ha elég nagy a kertünk és vállalkozó szellemű kertbarátok vagyunk, szakítsunk a berögződésekkel: nem csak fagyalból ültethetünk sövényt, hanem más, bogyókat nevelő cserjékből is!

Tűztövis

A tűztövis (Pyracantha) nem csak a madarak számára remek táplálék, hanem színes bogyói rendkívül attraktív látványt nyújtanak. Kapható citromsárga, narancssárga, és piros bogyójú kertészeti változata is. Levele fényes, örökzöld. Melegkedvelő faj, kiváló szárazságtűrő növény, zárt sövény is nevelhető belőle. (Bogyója emberi fogyasztásra nem alkalmas!)

madárbirs, madárbarát bogyós cserej

Madárbirs

Madárbirs (Cotoneaster)

A madárbirsek lehetnek lombhullatók és örökzöldek. Bogyójuk fajtól függően lehet piros vagy fekete. Emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Hazánkban három őshonos faj él, melyek a Kárpát-medencei klímához alkalmazkodva rendkívül jó szárazságtűrők. Ültethetünk lombhullató henye madárbirset, fél örökzöld fűzlevelű madárbirset.

Vadrózsa

A vadrózsa fajok termése a csipkebogyó, C-vitamin tartalma rendkívül magas, a begyűjtött bogyókból akár szörp, lekvár és forrázatából tea is készíthető. Ültethető vadrózsa fajok: gyepűrózsa, japán rózsa.

csipkebogyó, a vadrózsa termése

a vadrózsa termése a csipkebogyó

Ha nem csak egy átlagos méretű városi kertünk van, hanem egy külterületi nagyobb ingatlanunk, akkor pedig igazi „madár-paradicsomot” hozhatunk létre!

Kökény

Ültethetünk akár kökényt is, melyet erőteljes tősarj képzése miatt nem ajánlunk kis házikertbe. Őshonos lévén, jól bírja a szárazságot, és a sovány talajokat. Termése nem csak a madarak számára csemege, hanem kiváló lekvár készülhet belőle. Étvágygerjesztő hatású, magas antioxidáns tartalma miatt az immunrendszer erősítéséhez használhatjuk.

kökény, madárbarát bogyós cserje

kökény, ember és madár fiának is

Galagonya

A galagonyafélék lombhullató cserjék, vagy fajtól függően kis fává nőnek. Városszéli kertünkben nevelhetünk belőle sövényt, tövises ágaik közt nem könnyű áthatolni! A termése almaszerű, lehet piros vagy feketés színű. Piros termést nevel az egybibés galagonya, és a cseregalagonya (más néven kétbibés galagonya). Narancssárgát a fényes levelű galagonya, barnásvöröset az egyenes tövisű galagonya, fekete színű termése a fekete galagonyának van. A népi gyógyászatban az egy- és kétbibés galagonya leveleit, virágzó hajtásait gyógyteának használják; szívfájásra, gyors szívverésre, magas vérnyomásra.

galagonya, madárbarát bogyós cserje

galagonya

Berkenye

Ha nagy helyünk van, megpróbálkozhatunk fafajokat is telepíteni; a berkenyék közt az alföldi klímát tűrő fajokat is találunk. A legismertebb a piros bogyókat nevelő madárberkenye, mely hegyvidéki faj, ezért ne ültessük száraz talajba, tűző napra!

A házi berkenye melegkedvelő faj, de a hideg teleket is jól tűri; meszes talajokon is megél. Termése körte alakú, gömbölyded, októberben érik, majd érés után azonnal lehullik, az őszi avarban táplálékot keresgélő szajkók és szarkák nagy örömére. A barkóca berkenye a Dunántúlon természetes társulásokban is előforduló faj. Termése étkezési célra is használható, színe kezdetben vörösessárga, éretten barna, fehéren pontozott a héja; termése érett állapotban puha.

A lisztes berkenye termése kb 1,5 cm, éretten skarlátvörös, héja pontozott. Fogyasztható; íze fanyar a termés húsa sárgásfehér, szeptemberben érik.

madareleseg

madáreleség télen (fotó: Frank Hecker)

Nem csak a madarainknak teszünk hát jót, ha termésekkel díszítő fa- és cserjefajokat ültetünk örökzöldjeink közé, hanem magunk is megkóstolhatjuk és élvezhetjük a természet őszi ajándékait.

Nyár vége van, a kertész ilyenkor már tervezgeti az őszi munkálatokat, növénytelepítéseket. Tervezgetés közben ne feledkezzetek meg a madarakról sem, ültessetek majd 1-2 bokrot a kedvükért, s ha télen ide szoknak, nyáron is visszajárnak majd, és sok kártevőtől szabadítják meg fáinkat, bokrainkat. Amíg a növények termőre fordulnak, addig is kérjük, tegyétek rendbe ősszel a madáretetőket!