harangláb
Ajánló

A sokszínű harangláb

A haranglábak (Aquilegia) nemzetsége egyre népszerűbb a magyar kertekben. Ez nem csoda, hiszen virágainak színgazdagsága és formavilága egyszerűen felülmúlhatatlan. Különböző fajai hazánktól északabbra találhatók meg. Hazánkban csak egy típusfaja képviselteti magát a vadvirágok között, az pedig a közönséges harangláb (Aquilegia vulgaris).

Szinte az összes haranglábra mondható, hogy teljesen télálló évelők. Sajnos viszonylag hamar kiöregszik. 3-4 év elteltével az anyanövény megcsúnyul, majd elpusztul. De nem kell aggódnunk, hogy eltűnik a növényünk a kertből. Önmaga fog utánpótlásról gondoskodni. Minden évben virágzás után, május közepén megjelennek a magtokok a virágok helyén. Amikor ezek megszáradnak és zörgőssé válnak, a magok kihullanak belőle. Ha nem mi vetjük a növényt, akkor is rengeteg kikel.

harangláb

Harangláb szaporítása

Ha mi magunk szeretnénk vetni, akkor az a legjobb, ha ezt helybe vetéssel tesszük. Oda vessük el a megszedett magokat, ahova szánjuk a növényt. Akkor lesz a legszebb, ha a növekedése alatt nem ültetjük át. Vetésnél csak éppen, hogy meg kell lazítanunk a talajunkat és óvatosan ujjbeggyel belemozgatni a magokat a talaj felszínébe.

A megfelelő öntözésről folyamatosan gondoskodnunk kell a csírázási időszakban. Következő tavasszal láthatjuk, hogy rengeteg növényünk ki fog kelni magról. Ha túl sűrűn vannak, pikírozzuk ki őket, vagyis ritkítsuk meg, hogy a későbbiekben ne nyomják el egymást.

A harangláb virágzása

Virágzási ideje áprilistól egészen május végéig eltart. Kertészeti változatainak sokszínűsége szemet kápráztató. A virág színe a hófehértől, a kéken át egészen a pirosig a szivárvány minden színében pompázhat. Lehet szimpla vagy épp telt, de virágformája is lenyűgöző. Virágai harang alakúak, sarkantyúsak, bókolóak. A kertben meghitt és romantikus hangulatot árasztanak.

Nagyon fontos, hogy a virágzás és magérlelés után a haranglábak levelei visszahúzódnak. Olyan növények közé vagy mögé ültessük, amelyek eltakarják a már visszahúzódni készülő leveleket. A legjobban kötetlen összeültetésekben vagy természetes hatású kertekben mutat. Levelei üde színfoltot adnak, kékeszöld színűek, kétszeresen-háromszorosan összetettek. A legjobb helye egy védett szellős, árnyat adó fa alatt van a kertben. A félárnyék a legideálisabb a számára. Napra is ültethető, de ott bőséges öntözést igényel. Magassága fajtától függően lehet 15 cm és akár 1 m is.

Talajban nem válogat. A legjobb neki a semleges vagy az enyhén savanyú, jó vízelvezetésű talaj. Szereti a nedves, árnyas környezetet, ezért öntözéséről nyáron mindenképpen rendszeresen gondoskodjunk. Betegségek és kártevők ritkán támadják meg. Nagyon napos helyen előfordulhat lisztharmat. Enyhe tél után megjelenhet a takácsatka, csapadékos időben pedig a csigák. Minden kártevővel és betegséggel szemben a megfelelő készítményekkel védekezhetünk. Nagyon fontos, hogy a növény minden része mérgező!

3 népszerű harangláb fajta

Az idei évben az egyik legnagyobb sláger a haranglábak között a telt virágú fajták. Ezek közül nézzük meg most a 3 legnépszerűbbet:

Aquilegia ‘Nora Barlow: Az egyik legszebb, legnépszerűbb fajta az utóbbi két évben. Viszonylag rövid szárakon hozza rövid, sarkantyús, telt virágait. A virágai kétszínűek piros-fehér tarkák. A növény magassága kifejlett állapotban elérheti a 60-70 cm es magasságot. Ezt a fajtát valószínűleg a XVII. században nemesítették.

harangláb

Aquilegia ‘Christa Barlow’: Csodás színeivel kitűnik a haranglábak között. A virágai nagyon kecsesek, teltek. A virágainak színe az égszínkék és a sötétkék között változik, a szirmok szélein hófehér csík fut végig. A növény magassága kifejlett állapotban eléri a 60-70 cm-t. Ez a fajta kifejezetten jól bírja a napot is. Csak a tűző naptól és a nyári hőségtől kell védenünk.

harangláb

Aquilegia ‘Black Barlow’: Az utóbbi évek egyik legzseniálisabb telt virágú harangláb nemesítése. Szinte hihetetlen, de a színe csaknem teljesen fekete, bársonyosan éjkék. Virágzáskor rendkívüli látvány a sötét szirmok közük kibukkanó aranysárga porzók látványa. Félárnyékos helyen nagyon érdekes színhatást érhetünk el ennek a fajtának az alkalmazásával. Magassága elérheti a 60-70 cm-t.

harangláb

A haranglábak rendkívüli változatosságuk miatt sokkal nagyobb felhasználást érdemelnének a jelenleginél a hazai kertekben. Bízom benne, hogy az itt leírtak alapján sokan kedvet fognak kapni ahhoz, hogy kipróbálják a legújabb vagy épp a jól bevált változatokat saját kertjükben is. Hosszú éveken át gyönyörködve a színes, kecses, bókoló virágok látványában.

Szerző: Bugyi Zsolt

Minőségi harangláb virágmagok a Kert Shopban

 

shop.kert.tv