magas évelők
Ajánló

9 magas növésű, látványos évelő, melyeknek ott a helye a Te kertedben is!

A legtöbb helyen évelőágyak vagy vegyes évelőágyak háttér növényeiként használják fel őket. Viszont ha rendkívül meghökkentő és figyelemfelkeltő dolgot szeretnénk a kertünkbe, elég ha csak egy igen magas évelő növényt nem hátulra, hanem előre, az alacsony növények közé ültetünk be! Úgy fog kitörni a többi növény közül, mint egy látványos szobor és azonnal magára is hívja a kertbarátok figyelmét.

A legtöbb magas évelő nagyon szereti a napos, sőt akár a tűző napos helyeket! Vízigényük csekély, de nagy nyári melegben öntözést igényelnek. Talajban nem válogatnak. Éppúgy megélnek tápanyagban gazdag és mélyrétegű talajban, mint az Alföldön oly gyakori homokban. Mivel nagyon gazdag a paletta növények terén, nézzünk meg párat kicsit részletesebben is:

Karcsú hamuvirág (Ligularia stenocephala)

Egy rendkívül nagy termetű, az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény. Magassága elérheti az 1-1,2 métert és igen gazdagon bokrosodik is. Hosszú felálló szárai nagyon szép bordó színűek. Sárga virágai hatalmas, kecses füzérekben nyílnak egész augusztusban és szeptemberben. Ezt a növényt kivételesen kifejezetten vízpartra ajánlom! Cserjecsoportok előterébe csoportosan ültetve, vagy akár szoliternek is kiválóan alkalmas. Fák árnyékába ültessük, mivel a tűző napot nem bírja. Rendszeres öntözést igényel.

karcsú hamuvirág

Kis-Ázsiai Ökörfarkkóró (Verbascum Olympicum)

Ez egy 1,5-2 méter magas, nagyon erőteljes növekedésű, felálló szárú és tőlevélrózsát képző növény. Az első évben csak tőlevélrózsát fejleszt, virágzani csak a második és harmadik évben fog. Sárga virágzatát hatalmas fürtben hozza júniustól egészen augusztusig. Magassága miatt szoliterként vagy háttér növényként ültessük. Nagyon igénytelen, mutatós évelő. Tűző napon érzi magát a legjobban, de rendszeres öntözéséről gondoskodjunk.

Verbascum Olympicum

Kis-Ázsiai Ökörfarkkóró

Poloskavész (Actea Racemosa)

1-2 méteres magasságot is elérő évelő növény. Rendkívül látványos fürtvirágzatát, mely több száz apró hófehér virágból áll, június – júliusban hozza. Félárnyékba való, közepes vízigényű növény. Északi falak mellé vagy nagy évelőágyások háttérnövényeként, esetleg szoliternek is alkalmas. Virágzás után rengeteg apró barna magot hoz, mely a poloskára emlékeztet.

Poloskavész

Réti füzény (Lythrum salicaria)

1-1,2 méter magasra is megnövő nagyon szép évelőnk. Gyorsan bokrosodik, szára felálló, levelei nagyon szép lándzsás alakúak. Nagyon kecses álfüzérvirágzata júliustól szeptemberig nyílik. Évelőágyásokba csoportosan ültetve érvényesül a legjobban. Felhasználási területe nagyon sokféle. Ültethetjük napra vagy félárnyékba is. Kerülhet a kert szárazabb pontjára, ahol öntözéséről megfelelően gondoskodjunk, de akár tópartra, sőt 20 cm-es vízborításba is ültethetjük. Magról nagyon szépen újul.

réti füzény magas növésű évelő

Réti füzény

Sédkender (Eupatorium cannabinum)

1-1,5 méteres magasságot is elérő, felálló szárú, elágazó hajtású évelő. Rózsaszín vagy fehér virágait júniustól egészen szeptemberig hozza. Közepes vízigényű és napos helyeket kedvelő, nagyon látványos növény.

sédkender magas növésű évelő

Sédkender

Szarkaláb (Consolida)

1-1,5 méter magasságot is elérő, nyúlánk évelő. Rendkívül változatos színekben kapható növény. Nagyon sokféle nemesítése létezik. Virága lehet szimpla vagy telt, színe pedig kék, lila, fehér, rózsaszín vagy még tarka is. Kimagasló és látványos virágzatát júniustól augusztusig bontja. Kifejezetten napfénykedvelő, közepes vízigényű növény. Szoliterként vagy évelőágyakba háttér vagy vezérnövényként is ültethetjük. Vágott virágként is nagyon sokáig díszít.

nemesített szarkaláb

Delphinium, nemesített szarkaláb

Magas, szívlevelű mákkóró (Macleya cordata)

Akár 2 méter magasra is megnövő, nagyon figyelemfelkeltő növény. Nagy kékeszöld levelei tenyeresen karéjosak. Barnás, vöröses vagy rózsaszín virágai terebélyes, laza bugavirágzatban nyílnak júliustól egészen augusztusig. Napra ültessük, rendkívül szárazságtűrő növény. Magassága miatt évelőágyak háttérnövényeként vagy szoliterként magányosan ültessük.

mákkóró

Mákkóró

Virginiai Veronika (Veronicastrum Virginicum)

1-1,5 m magasra megnövő, felálló hajtású évelő. Levelei rendkívüli díszt adnak a kertünknek. Rendkívül kecses és nyúlánk virágai fehér, rózsaszín vagy kék színűek. Júniustól egészen szeptemberig virágzik. Kifejezetten a tűző napos helyek növénye, de szereti az öntözést. Legjobb helye egy kerti csap vagy a kerti tó szegélyében van.

magas évelő a virginiai veronika

Virginiai Veronika

Kerti mályvarózsa (Alcea rosea)

A régi magyar parasztkertek egyik igen kultikus növénye. Egy időben eltűnt a kertekből, de az utóbbi években megint reneszánszát élő, általában 3 éves növény.

Akár két méterre is megnövő, hosszú szárain hozza virágait, melyek lehetnek teltek vagy épp szimplák. Színben pedig fehérek, pirosak, rózsaszínek, feketék, sárgák és még sorolhatnám. Óriási mérete miatt érdemes kerítések vagy házfalak mellé ültetni, esetleg az évelőágyások háttér növényeként.

Az alcea rosea virágzása a második évben a nyár derekától egészen szeptemberig is eltart. Napos, száraz helyen és mélyen megmunkált talajban érzi magát a legjobban. Nagyon jól tűri az erős szelet, de hosszú karógyökere miatt nem jól tűri az átültetést, ezért érdemes jól meggondolni, hova is ültetjük, mert később nem lesz lehetőségünk az átültetésre.

Öntözni csak igazán aszályos időben szükséges. A rozsdabetegségekre érzékeny. Nagyon jól szaporodik magról, az előző évben hozott magokat májusban a fagyok elmúltával vessük el szabad földbe. Mivel általában kétnyári növény, érdemes minden tavasszal elvetni, így folyamatos virágzásban gyönyörködhetünk a kertünkben. Az előnevelt palántát augusztusban érdemes a végleges helyére ültetni.

kerti-mályva-alcea rosea

kerti mályvarózsa

Kerti mályvarózsa és szarkaláb vetőmagjainkat keresd a Kert Shopban! 

szarkaláb: szarkaláb vetőmagok

mályvarózsa: mályvarózsa színkeverék vetőmag

Szerző: Bugyi Zsolt