Ajánló

Bambuszok a kertben – ültetés, növényajánló

A bambuszok nagyon esztétikus növények, melyek minden szempontból megfelelnek korunk elvárásainak. Imádják a designerek is; a 21. század csúcsnövényének tartják, a zoknitól a házon át a legmenőbb design bútorokig minden készíthető belőle. 

A fűfélék családjába tartoznak, mégis fa méretűre is megnőhetnek. Sokféleképpen alkalmazhatóak a kertben; lehet lazító-, sövény-, uralkodónövény, de a szárakat is felhasználhatjuk sokrétű esztétikai dolgokra. Mielőtt viszont bambuszt ültetünk, meg kell ismernünk az adott fajtákat, a fajta igényeit és, hogy miként ültessük el őket, hogy a későbbiekben ne okozzanak túl nagy bosszúságot.

bambusz ültetése

Fotó: livingbamboo.com.au

Bambusz ültetése

A bambusz nagyon szép díszítőértékkel rendelkező növény. A magassága fajtától függően 30 cm – 20 m között is változhat. Szereti a napos, félárnyékos fekvést és a sok vizet. A legfontosabb tulajdonsága, amit figyelembe kell vennünk, mielőtt bambuszt ültetnénk a kertünkbe, hogy erősen tarackol. Ha jól érzi magát nálunk, akár métereket is elkúszhat a földben, mire észrevesszük, hogy valahol kibújik. Ilyen esetben nem tehetünk mást, ki kell ásnunk az elkúszott részt ami mélyen a föld alatt megy.

Így tartsd kordában a bambuszt!

Ha meg szeretnénk előzni ezt a terjedést, akkor kb. 1 m mélyen kell kiásnunk egy ültetőgödröt. Egy fém vagy egy nagy műanyag hengert kell leásnunk a földbe, ebbe kerül majd bele a bambusz, így kordában tartva az agresszív terjedést. Nagyon fontos, hogy ez a henger teljesen zárt legyen az oldalain, ugyanis a bambusz, ha talál egy kis rést, azon is ki fog kúszni.

Az ültetés

H a kordában tartás megoldottuk, lehet tölteni egy kis érett trágyát, komposztot és kerti földet a nagyméretű ültetőgödörbe, amiben biztos nagyon jól fogja magát érezni a bambuszunk. Azt el kell, hogy mondjam, hogy nálam sima homokban van a kertben és nagyon jól érzi magát mindenféle trágya és kényeztetés nélkül. Az ültetési mélység 15-20 cm legyen. Ültetés után kapjon alapos öntözést. A bambuszt a fejlődése alatt rendszeresen lehet öntözni, hogy szép legyen.

Van egy tulajdonsága, ami nem túl esztétikus. Ha enyhe a tél, akkor nagyon szép örökzöld marad a lombja. Ha -10 fok alá megy tartósan a hőmérséklet vagy épp sok a téli csapadék, ami ráolvad és ráfagy a levelekre, nagyon könnyen megviselheti a leveleit. Ezek a levelek megbarnulnak és ledobja őket tavasszal. Márciustól májusig így előfordulhat, hogy kopasz lesz a bambuszunk, csak ezután hajt szépen újra.

Nagy díszítőértékkel bíró bambuszfajták

1. Ernyőbambusz

Nagyon esztétikus a bókoló habitussal rendelkező Fargesia murialea. Nagyon sűrűn hozza egymás mellett a hajtásait. Szára és levelei is sötétzöldek, a levelek hosszúsága 10 cm, szélessége pedig 2 cm. Magassága idővel elérheti a 4 métert. Félárnyékos helyet válasszunk a számára, nagyon jó téltűrő.

fargesia murielae bambusz

Fotó: www.gardenia.net

2. A Tarka levelű törpebambusz

A Pleioblastus fortunei Variegata nagyon jó választás lehet akkor, ha feltűnő színfoltot szeretnénk és kisebb méretű bambuszt keresünk. Nagyon jó szoliter növény, bokros növekedésű, kb. 1 méternél magasabbra nem nő meg. Levelei nagyon feltűnőek, 10 cm hosszúak és zöld- sárga tarkán csíkozottak hosszanti irányban. Az új hajtásainak szárrészei érdekes lilás színűek. Teljes napon jönnek elő az intenzív színei, teljesen télálló. 

Pleioblastus variegatus

Fotó: h3.googleusercontent.com

 3, Kínai aranyszárú bambusz Spectabilis

Ha egy igazi óriást szeretnénk a kertben, akkor nagy kuriózum lehet a Phyllostachys aureasulcata Spectabilis változata. Rendkívülien toleráns az időjárás viszontagságaival és teljesen télálló. A magassága már szinte extrém, elérheti a 8 métert is. Nagyon szép, nagy méretű levelei vannak. Fő díszítő értéke ennek a bambusznak a szára. Már messziről is feltűnő a szárak tiszta aranysárga színe, amik ha napfény is éri őket pirosas színárnyalatú színt is felvesznek.

Phyllostachys aureosulcata Spectabilis bambusz

Fotó: lh3.googleusercontent.com

 4. Törpe páfránylevelű bambusz

Kis kertekbe kiváló választás lehet kis termete miatt a Pleioblastus distichus. Ez az egyik legkisebb termetű bambusz, a magassága maximum 50 cm-t érhet el. A nevét onnan kapta, hogy a levelei nagyon hasonlítanak a páfrány leveléhez, kb. 7 cm hosszúak. Árnyékba vagy félárnyékba ültethetjük.

Pleioblastus distichus

Fotó: images-na.ssl-images-amazon.com

5. Fekete szárú bambusz

Igazi kuriózum a hazai kertekben a Phyllostachys nigra. Már messziről rácsodálkozik az ember a nagy termetű bambusz szárának fekete színére. A bambusznak csak a második évben lesznek feketék a szárai. Az első évben zölden hajtanak ki, majd foltosodni kezdenek. Nagyon esztétikus nagyméretű levelei vannak, amik elérhetik a 15 cm-es hosszúságot is. Nagyméretű bambusz, ami 7 m magasra is megnőhet.

Ültetés előtt érdemes egy kis tőzeget keverni a talajába, ugyanis kedveli az enyhén savanyú talajt. Napon és félárnyékban is jól fejlődik. Téltűrése jó, de ritkasága és szépsége miatt télire egy kis mulcs vagy lombtakarás ajánlott a téli védelem miatt, ugyanis kb. – 20 – 25 fokig télálló.

Phyllostachys nigra

Fotó: plantmaster.com

Mi készüljön a bambusz szárából?

A bambusz szárait is széleskörűen felhasználhatjuk a kertben. Készíthetünk belőle kerítést, belátásgátlót, díszeket és kiegészítőket, árnyékolót, támasztékot a kerti növényeink mellé vagy éppen növény futtatót a kúszónövényeinkhez. A bambusz szárai ugyanis rendkívül erősek és tartósak, sokáig tudjuk őket használni. Mindehhez csak egy kis ügyesség kell.

Akinek régóta tetszenek a bambuszok csak bátorítani tudom, hogy ültessen. Ki kell próbálni, hogy milyen lesz a saját kertünkben. Csak egy kis odafigyelés kell az ültetésnél és karbantartás a hosszú évek alatt. A bambuszok az ültetés utáni években nem fognak igényelni szinte semmilyen gondozást, csak a  terjedésre kell odafigyelnünk.

Szerző: Bugyi Zsolt