Bali, zöld, bambusz, falu
Ajánló

Green village – Bali legzöldebb faluja

Hogy miért "zöld"? Mert teljesen önfenntartó és környezetbarát. És itt működik a legzöldebbnek kikiáltott iskola a világon. És hogy miből épült? Természetesen bambuszból! Lenyűgöző képek következnek!

Bali kulturális központjától, Ubudtól nem messze található a kicsi falu, ami teljes egészében, a házaktól az iskoláig a környezettudatosság nevében, csupa bambuszból épült. Az építkezés során fontos szempont volt, hogy tartós, minden igényt kielégítő, mégis környezetbarát házak épüljenek, így esett a választás a kedvező tulajdonságokkal rendelkező, megújuló bambuszra.

green village Bali

green village Bali

Egy közlekedő az épületek között

A bambusz a világ leggyorsabban növekvő növénye, a növényvilág egyik rekordere, mivel naponta akár 30 centimétert is növekedhet, így 4-5 év után évente lehet aratni, ellentétben a trópusi keményfákkal, amelyeket csak egyszer lehet kivágni. Környezetbarát nyersanyagforrás, hiszen egy olyan fűféle, ami fa méretűvé növeszti fásodó szárait. Üreges felépítésű, kis súlyú és nagyon hajlékony, cellulóztartalma 70 százalék körüli, ami különös szilárdságot és rugalmasságot ad az alapanyagnak, ezért a bambuszból készült építmények nagyon ellenállóak.

green village Bali

Egy szép nappali

Green village Bali

A gardrób

A helyi kézművesek segítségével hagyományos technikákat használtak. Minden épület egyedi, a tulajdonos igénye szerint épült. Az iskola, mely 2008-ban elnyerte a „legzöldebb” iskola rangot, sétatávolságra van a házaktól. Közel 300 diák tanul itt. A gyerekek a hagyományos tárgyak, mint a matematika vagy az angol mellett a környezetbarát életmód és a fenntartható fejlődés alapjait is elsajátítják, mindezt olyan épületekben, amelyek teljesen öko anyagokból készültek, valamint nap- és vízenergiával működnek, és biodízelt használnak.

Green-Village-Bali

Hálószoba kilátással

Green-Village-Bali

a mosdókagyló

Green-Village-Bali

Green-Village-Bali

A fürdőszobából sem rossz a kilátás

Az iskoláról további érdekességeket a www.greenschool.org oldalon, a faluról további fotókat a greenvillagebali.com oldalon találtok.

Forrás: itt