örökzöldek társaházi kertben
Ajánló

Örökzöld édenkert a társasházi kertekben – növényajánló

Kis hazánkban nagyon sok meglepetéssel találkozhatunk az utcán sétálva, így van ez Budapesten is. A régi bérházak, társasházak kocka alakú belső kertjei sokszor egy igazi kis ékszerdobozt rejtenek, melyek nagyon jól elbújnak az óvatlan szemek előtt. Egyszer egy ilyen ház udvarán láttam egy igazán meseszép örökzöld édenkertet, melynek hangulata a tél közeledtével egyenesen Toszkánába repített el. Ilyen hangulatú kertet mi magunk is kialakíthatunk akár a fővárosban, akár vidéken lakunk. Csak egy-két szabályt kell betartanunk, hogy ezek a növények jól érezzék magukat nálunk, és bátran nyúljunk hozzá különleges megjelenésű örökzöldekhez is!

A társasházi kert kialakítása

Egy ilyen kert kialakításánál sok mindent kell figyelembe vennünk. Ilyen a kert fekvése, mennyire napos vagy épp árnyékos, mennyi a csapadék és milyen a föld, melybe a növényeink kerülnek és mekkora a kert mérete, mert ettől függ, mekkora növényeket is használhatunk fel.

A védett fekvés nagyon fontos, mert így kerülhetjük el a téli fagyási sérüléseket a növényeinken. A legjobb a déli fekvésű, sok napsütésnek kitett kert egy-egy árnyékos résszel.  Örökzöldek ültetésénél a legjobb, ha a földet dúsítjuk és savanyítjuk is egyben. A földbe keverjünk érett istállótrágyát vagy levélkomposztot, és pétisóval valamint savanyított földkeverékkel (rhododendron föld) savanyítsuk.

tarsashazi kert

Modern, kicsi társasházi kert

Növényajánló társasházi kerthez

A növények tárháza, melyek közül választhatunk, szinte végtelen, így ki-ki kedve szerinte alakíthatja ki a számára legjobban tetsző örökzöld kertet.

Tarka levelű japán babérsom (Aucuba japonica ‘variegata’):

Ez a nagy díszértékkel rendelkező babérsom fajta nagyon látványos eleme lehet kertünknek sárgás tarka leveleinek köszönhetően. A levelei keresztben átellenesek, 10-20 cm hosszúak és tele vannak élénk sárga pettyekkel. Embermagasságúra nő, széles terebélyes cserje. Zöld háttér előtt a legjobb alkalmazni a jó hatás elérése érdekében. Ennél a növénynél fontos, hogy ne ültessük a többi növény árnyékába, napos helyre ültessük, mert csak így lesznek élénk sárgák a levelei, árnyékban bezöldülnek.

Japánnaspolya (Eriobotrya japonica):

Ez egy nagyon egzotikus megjelenésű kis fa vagy cserje. Ha nem túl kemények a telek, akár a 10 méteres magasságot is elérheti. Alakja nagyon természetes és szabálytalan, eleinte bokros, majd több vezér ággal felfelé törő. A levelei nagyon szépek, merevek és bőrszerűek, 15-25 cm hosszúak. Félárnyékos fekvést igényel. Sok türelmet, öntözést és téli védelmet is igényel fiatal korában. A legjobb, ha fagyvédő növényzsákot húzunk rá télire, mely átereszti a kellő mennyiségű téli fényt.

Közönséges magyal (Ilex aquifolium): 

Az egyik legkedveltebb örökzöld cserje vagy kisebb fa. A számára kedvező körülmények között elérheti a 10 méteres magasságot is. A levelei fényesek, sötétzöldek, kemények és szúrósak. Húsos termései pirosak s mérgezőek. Napra és félárnyákba egyaránt ültethető.Sok fajtája van forgalomban mint a

  • Közönséges fagyal tarka levelű fajtája(Ilex aquifolium ‘Aureomarginata’): Ez a fajta a tarka levelei miatt nagyon érdekes, mivel a szegélye kihajtáskor aranysárga, később pedig sárgásfehér lesz. Nagyon lassan nő, szoliternek való.
  • Hibrid magyal (Ilex x meserveae ‘Blue Angel’): Ez a magyal egy keresztezés eredménye. Nagyon közkedvelt, mivel ez a fajta folyamatosan hozza látványos piros bogyóit már fiatal korban is. Levelei nagyon sötétek, lilás árnyalatúak. Ágrendszere nagyon sűrű és lassú növekedése miatt inkább bokornak nő.
  • Tüskéslevelű magyal (Ilex aquifolium ‘Ferox’): Ez az egyik legkülönlegesebb magyal fajta. A levelei az egész levél felületén tüskések, Nagyon ritkás, laza ágrendszert növeszt és a legalacsonyabb fajta. Létezik neki tarka levelű változata is, de sajnos nagyon ritkán kerül kereskedelmi forgalomba. Legszebb napos helyen.

Örökzöld magnólia (Magnolia grandiflora)

Ez lehet a kertünk legnagyobb és leglátványosabb ékessége. Rendkívül egzotikus megjelenésű, nagyon lassú növekedésű örökzöld fa. A levelei bőrneműek, 15-25 cm es hosszúságúak és nagyon fényesek. Lombozata rendkívül dekoratív, szép szabályos koronát nevel. Hatalmas méretű, fehér színű és jó illatú virágait a nyár folyamán hozza. Fiatal korában óvjuk az erős fagyoktól.

Japán szentfa (Nandina domestica)

Nagyon ritkán ültetett, különleges cserje. Levelei fűz alakúak, melyek kihajtáskor és a tél folyamán is vöröses színűek. Nyáron hozza fehér virágait, őszre viszont nagyon látványos piros terméseket érlel. Fák mellé vagy kerti tó köré csoportosan ültetve mutat jól, főleg bambusz szerű megjelenése miatt.

Változékony levelű illatcserje (Osmanthus heterophyllus)

Nagyon hasonlít a magyalra. Sárgásfehér, nagyon édes illatú virágai ősszel nyílnak, ezért nagyon értékes örökzöld díszcserje.

Tűztövis (Pyracantha spp.)

 2 – 3 méter magasra növő, széles, tövises örökzöld cserje. Fő dísze a nyár végén és ősszel érő színes termése. Az ‘Orange Glow’ narancs, a ‘Soleil d Or’ sárga színű bogyókat érlel. Nagyon szép fajta még a sűrű növekedése miatt a ‘Teton’.

Bambusz (Bambus)

Az örökzöld kertekből kihagyhatatlan növények. Rengeteg faj és fajta létezik, melynek a felsorolása szinte lehetetlen. Méret, szín és felhasználása között is lehetnek különbségek. A fekete szárú bambusz hatalmasra nő és fényes fekete száraival igazi kuriózum. A törpe pálma levelű bambusz árnyas helyek kitöltésére bokrok közé és fák alá is ajánlatos. Az aranysárga szárú bambusz 3-4 méteres magasságával és terülő habitusával például tópart mellett díszít a legjobban.

Az örökzöldeknek még számtalan faja használható fel a kertben, a cserjék közül a virágokkal ékeskedő Örökzöld havasszépe (Rhododendron), vagy a különböző bangita (Viburnum) fajok.

Nem hiányozhatnak a szintén virágokkal ékeskedő évelő növények mint a levendula, mely az út szegélye mellé ültetve mediterrán hangulatot áraszt. Vagy a Bőrlevelű orbáncfű (Hypericum calycinum), mely nagyon hamar teret hódít a többi növényünk között és szép aranysárga virágaival díszít.

Örökzöld díszfüvek

Nagyon jó hatás érhető el még a különböző örökzöld díszfüvek használatával mint a Gyöngyikés gyepliliom (Liriope muscari), nagyon igénytelen talajtakaró növény gyönyörű, gyöngyikéhez hasonlító virágokkal árnyékos helyekre. Ilyen még a Kígyószakáll (Ophiopogon), melynek nagyon érdekes barnásvörös levelei vannak és rózsaszín virága. De ilyenek még a Japán sás (Carex) fajták, melyekkel szintén habitusuk vagy épp tarka levélzetük miatt érhető el nagyon különleges hatás.

tarsashazi kert

Buja, hangulatos társasházi kert

Ezeknek a növényeknek a felhasználásával és még számtalan variációval hozhatjuk létre mi is a kis édenkertünket, melyet én személy szerinte nem rejtenék el az emberek kíváncsi szeme elől.

Szerző: Bugyi Zsolt