bornes-del-mimosa város
Ajánló

Bormes-les-Mimosas, a mimózák és mediterrán kertek városa

Dél-Franciaország nem csak a a francia Riviérára vágyóknak, de a növények szerelmeseinek is nagyszerű nyaralási célpont lehet. A természetes mediterrán környezet buja növényzete mellett a városkák utcáin sétálva is egy óriási mediterrán botanikus kertben érezhetjük magunkat. Az egyik gyöngyszeme ezeknek a helyes tengerpart közeli városkáknak a Toulon és Saint-Tropez között félúton található Bormes-les-Mimosas, mely a februárban virágzó sárga mimózákról kapta a nevét.

Bormes-les-Mimosas története

Az első emberek időszámításunk előtt 400 évvel éltek a mai Bormes-les-Mimosas nevű település környékén, a városka alapjait a 12. században fektették le. A település a Földközi-tenger és a Massif des Maures hegyek közelségével már a századforduló óta vonzza a művészeket, így szépségét rengeteg festményen örökítették meg.

Már a középkorban is fontos szerepet játszottak a növények a lakosaik életében. A középkori vár falai mögött volt a zöldségeskert, ahol négyszögletű ágyásokban termesztették a fokhagymát, hagymát, póréhagymát, karalábét.
A pestisjárvány alatt a kellemetlen szagok elnyomására és a levegő tisztitására rozmaringot, izsópot, levendulát, borókát és zsázsát égettek a lakók. A meredek hegyre épített falu szűk utcácskáin csak gyalogosan lehet közlekedni, a település tetején a vár romjai csodálhatóak meg.

A Les Mimosas nevet a város a februárban virágzó sárga mimózáról kapta, hivatalos nevén ezüst akácia (Acacia delbata), aminek az őshazája Ausztrália. Több, mint 90 különböző mimózafajta található a környéken és olyannyira népszerű, hogy Nizzában februárban fesztivált is rendeznek a tiszteletére és saját útja is van, a Route de Mimosa, ami 130 km-en keresztül kanyarog Bormes-les-Mimosas-tól Grasse-ig,a parfümök városáig.
Az 1920-as évek óta rendeznek ünnepségeket a mimózák tiszteletére. A mimóza jázminra és mézre emlékeztető, édes illata olyan csodás, hogy Yves Saint Lauren híres Paris nevű parfümjét is ez inspirálta.

Bornes-del-mimosa

Bormes-les-Mimosas növényei

Az óváros utcáin kúszónövények kapaszkodnak az épületekre, a szűk utcákon kaspókban és egyéb tartókban nőnek a növények, a házak közötti teraszokon fákkal, bokrokkal és virágokkal teli parkok vannak.
Sok növényt a 19. századi botanikusok hozták utazásaikról és ültették el. Pálmafák, banánfák, hibiszkuszok, mérgező, lila virágú enciánok teremtenek egzotikus hangulatot.

A Dél-Amerikából származó angyaltrombita krémszínű vagy sárgás virágaival dísziti a városka utcáit. E virágok a 15-30 cm hosszúságot is elérhetik. Ez a különleges növény nálunk is tartható, ha tudjuk vállalni a teleltetését. A sétányrózsa rózsaszín és narancssárga színekben pompázik, ha az ember találkozna egy példánnyal, érdemes megdörzsölni a levelét és utána megszagolni a kezünket, mert gumicukor illata van. Bormes-les-Mimosas-ban sok ehető növény is megtalálható: fügefák, citromfák, rozmaring, ehető gyümölcsű kaktuszok (Opuntia robusta), szőlő.

Bornes-del-mimosa

Dísznövények közül a Bougainvillea, azaz a murvafürt a legdominánsabb a rózsaszín virágaival. Épületekre, hidakra futtatják fel. De más futónövények is megtalálhatóak a faluban, például különböző színű illatos loncok, rózsaszín virágú afrikai trombitafák (Podranea ricasoliana). A szép halványrózsaszín szélekkel rendelkező algériai borostyánon kívül vadszőlő, hajnalka, közönséges borostyán futja be a falakat.

angyaltrombita
Angyaltrombita

Meglepő módon, a nyári forróság ellenére az árnyékos részeken hortenziák virágoznak. A mediterrán vidékek klasszikusa, a leander is megtalálható a településen. Továbbá kisebb dísznövények: kánna, muskátli és különböző zsálya fajták, például a salvia leucantha hosszú lila, a kislevelű zsálya (salvia microphylla) pedig a fehér és pirosasrózsaszín virágaival díszíti az utcákat.
Az enyhe mediterrán klímának köszönhetően a Magyarországon gyakran szobanövényként tartott növényeket itt kint tartják; könnyezőpálmák (Monstera deliciosa), díszcsalánok, zöldikék (Chlorophytum), pozsgások díszlenek a cserepekben.

Egy különleges kert, a Parc Gonzales

Roberta Gonzales festőművész leszármazottjai egy 3000 négyzetméteres területet adományoztak a helyi önkormányzatnak azzal a feltétellel, hogy hozzanak létre egy parkot az Ausztráliában őshonos növényekkel.

Fura ötletnek tűnhet ez elsőnek a francia Riviérán, de a parkban barangolva tényleg olyan érzésünk támad, mintha Ausztráliába csöppentünk volna. Hangalevelű banksia (Banksia ericifolia), tengeri sün hakea (hakea petiolaris) és eukaliptuszok sokasága burjánzik a kertben. A bíbor kefevirág különleges virágai inkább egy üvegkefére hasonlítanak, mint egy nagy szirmokkal rendelkező virágra. Sétáink során mindenképp érdemes tehát itt is elidőzni, főleg, hogy a park ingyenesen látogatható.

Nagyon kellemes úticél lehet tehát Bormes-les-Mimosas és környéke a mediterrán kertek szerelmeseinek, sőt, a bátrabbak akár a 130 km-es Mimóza-út lesétálására is vállalkozhatnak egy langyos koratavaszi héten. A mimóza legyen veletek!

Bormes-les-Mimosas

Szerző: Blunck Réka

Blunck Réka humánökológus, Permaculture Design Course (PDC) okleveles permakultúra tervező és az ELTE Humánökológia mesterszakán a Permakultúra tantárgy oktatója.
Ökokert Permakultúra néven kerteket tervez, szaktanácsadásokat és workshopokat tart. A tervezés során olyan kerteket hoz létre, amelyek élőhelyeket teremtenek, magas biodiverzitással rendelkeznek és tele vannak ehető vagy másképpen felhasználható növényekkel.