egzotikus növények dézsában
Ajánló

Egzotikus szépségek dézsában

A nagy méretű dézsás növények önmagukban is szépen mutatnak. Nagyon hatásosan díszíthetjük velük kertünket, balkonunkat, arra azonban ügyeljünk, hogy ne zsúfoljuk túl a környezetet. Csak annyi növényt használjunk, melyeknek biztosan találunk telelőhelyet, így nyár végén nem kell megválnunk tőlük.

A hely adottságaitól függ, hogy milyen növényeket telepítsünk:

  •  A napos, meleg kertekbe az ólomvirág, kék encián, bordó levelű díszbanán és a leander valók.
  • Félárnyékos helyekre az ibolyafa és a sétányrózsa ajánlott.
  • Az angyaltrombita és a fukszia az árnyékos helyet kedvelik.
  • Nagyon fontos, hogy a magas törzsű növényeknek elsősorban a tűző napsütés okoz gondot, ez ellen védeni kell őket. Ennek érdekében a magas törzsön nevelt virágok edényébe ültessünk néhány tő bakopát vagy lecsüngő lobéliát. Ezek a növények takarják a virágok tövét, és színesebbé teszik az edényt.

Dézsás növények ültetése

A dézsás növényeket pár évente friss földbe kell ültetni. Ennek legjobb időpontja a tavasz, amikor előhozzuk a növényeinket a telelőhelyükről. Amennyiben a gyökerek teljesen átszőtték a talajt, akkor eljött az átültetés ideje. Ez azért nagyon fontos, mert a növény nyugalmi periódusa véget ért, és újra növekedésnek indul. Csak akkor lesznek szépek és egészségesek, ha a növekedésükhöz optimálisak a feltételek. Főleg az első pár évben fontos a növényeket új és nagyobb cserépbe átültetni, mert így egyre jobban erősödnek.

Ültetéshez mindenképp olyan földet válasszunk, amely megfelelő közeget biztosít a növények számára. Ha nem akarjuk egyre nagyobb cserepekbe ültetni őket, akkor elég, ha csak egy villa segítségével meglazítjuk a föld felszínét, távolítsuk el a régi földet s pótoljuk újjal egy kis trágyával keverve. Az is megoldás lehet, hogy meglazítjuk a gyökérlabdájukat, és erőteljesen megritkítjuk, megmetsszük a kiálló részeket.

ólomvirág dézsában

Ólomvirág

Dézsás növények teleltetése

A dézsás növényeket könnyedén teleltethetjük, ehhez szükségünk van egy hűvös, világos és fagymentes helységre. Fontos, hogy a hőmérséklet 5-10 fok között legyen. Csak nagyon ritkán kell öntözni, mert télen a növények hajlamosak a gyökérrothadásra. Előfordulhat, hogy télen elvesztik a levelüket. Ebben az esetben ne ijedjünk meg, ez természetes reakció, és tavasszal újra kihajtanak a növényeink. Az előbbiekben felsorolt növények közül most bemutatok párat a hely adottságaitól függően.

Napos helyre: Ólomvirág

A Plumbago auriculata nagyon szép megjelenésű, futó, mediterrán növény. Égszínkék füzérvirágzatában júniustól októberig gyönyörködhetünk. Fontos, hogy támasztékot igényel, melyhez rögzíteni tudjuk, így cserjévé nevelhető. Tavasszal trágyázzuk meg és hetente egyszer tápoldatozzuk egészen szeptember végéig. Októberben erősebben vágjuk vissza, így tavasszal ég bujább és látványosabb lesz a virágzás. Télen 5-10 fok körüli világos helyen teleltessük kevés öntözéssel.

ólomvirág

Ólomvirág

Félárnyékos helyre: Ibolyafa

1-1,5 méter magasra növő egzotikus megjelenésű cserje. Nagyméretű lila virágait tavasztól egészen őszig bontja. Levelei bársonyos tapintásúak. Tavasztól hetente egyszer tápoldatozzuk. Virágzás után vágjuk le az elvirágzott részek hajtáscsúcsait. Tavasszal vágjuk vissza, hogy tömör cserje fejlődjön belőle. Teleltetése 5-10 fokos világos helységben történjen. Nagyon fontos, hogy ez a növény nagyon hajlamos a gyökérrothadásra. Ezért nagyon ritkán öntözzük télen.

ibolyafa dézsában

Ibolyafa

Árnyékos helyre: Angyaltrombita

A mediterrán hangulatú kertek, balkonok elengedhetetlen dísze az angyaltrombita. Nagyon sokféle színben pompázó tölcsér alakú virágait egész nyáron bontja. Virágai 15-20 cm hosszúak és 6-10 cm átmérőjűek is lehetnek. Meleg nyári estéken rendkívül illatosak.

angyaltrombita

Általában azt írják, hogy napra helyezzük, de saját tapasztalataim alapján az utóbbi évek rendkívül forró nyarain napon leég a levele. Ezért én inkább az árnyékos helyet ajánlom. Ez a növény akár a szabad földbe is kiültethető, nyáron nagyon sok vizet igényel, és hetente gondoskodjunk számára a tápoldatról. Ősszel elhullajtja a leveleit, így akár sötétben is teleltethetjük, de csak nagyon keveset öntözzük, kb 5 fok körüli hőmérsékleten.

Remélem hogy kedvet kapnak az itt bemutatott növények tartásához, ezzel is látványosabbá téve balkonjukat, teraszukat egyaránt.

Bugyi Zsolt