murvafürt, bougainvillea
Ajánló

Mi kússzon a kertünkben? – 4. A szépséges bougainvillea

A bougainvillea(murvafürt) a mediterrán országok színes virágú, káprázatos kúszónövénye. A jó hír az, hogy itthon is ültethetjük, és a megfelelő gondozás mellett igen gyorsan mediterrán hangulatot csempészhet a balkonra, kertbe.

bougainvillea-murvafurt

Ha hagyjuk, ilyen hatalmasra is megnő:-) Imád csüngeni!

Vicces, mert voltaképpen a bougainvillea virágja elég apró és jelentéktelen. Csodálatos színét a virágot körülvevő három fellevél adja. Ezek lehetnek fehérek, sárgák, narancs vagy rózsaszínűek, de akár piros színűek is. A virágok 10-20.-as csoportokban jelennek meg nagy számban tavasszal és nyáron, de akár még októberig is virágozhat, ha nagyon napos, szélvédett balkonra költöztetjük.

bougainvillea

A bougainvillea levelei

A Bougainvillea története

A bougainvillea-t 1768-ban Brazíliában sorolta osztályba két francia botanikus, bizonyos Phillipe Commercon és Louis de Antoine de Bougaineville. Nem nehéz kitalálni, hogy a bougainvillea éppen az utóbbi úriemberről kapta a nevét.

A bougainvillea gondozása

A murvafürt legjobban a jó vízáteresztő, laza szerkezetű, tőzeges talajokban nő. Szélvédett, huzattól mentes helyre ültessük. A vegetációs időszakban két hetente ajánlatos tápoldatoznunk. Csak tűző napon nyílik. Ha kevés virágot hoz, akkor csökkentsük a locsolóvíz mennyiségét. A hosszú hajtások végeinek lecsipkedése is besűrűsödésre, bővebb virágzásra serkenti. Ha tehetjük, lágy vízzel, vagy esővízzel öntözzük.

Így teleltesd a bougainvillea-t!

Mediterrán növény lévén, a mi teleinket nem viseli el, ezért teleltetni kell. A legideálisabb körülmény a melegház, vagy egy fűtött lépcsőház, de még egy garázsban is kibírja, csak ne essen a hőmérséklet 6-7 fok alá! Ebben a nyugalmi időszakban ne, vagy csak nagyon ritkán öntözzük.

murvafurt-bougainvillea

de kúszni is szeret

A bougainvillea betegségei

Fő kártevői a pajzstetvek, amik ellen nikotin vagy csalánlé permettel, sörrel és tejjel  védekezhetünk, ahogy a következő videómban meg is mutatom: Hogyan szabadulj meg a tetvektől?  Megtámadhatja még a bíbortetű, valamint a takácsatka is.

Ha odafigyelünk ezekre a szabályokra, akkor minden bizonnyal egy olyan növény lesz a birtokunkban, ami kertünk büszkesége lehet!

Mindent a bougainvillea-ról! Kis növényvideó Márkkal.

Képek: Pinterest