kerti ciklámenek
Ajánló

Az árnyákos kertek hercegnői – a kerti ciklámenek

A kerti ciklámenek elbűvölő, nagyon törékeny megjelenésű, teljesen télálló gumós növények, melyek ideálisak aljnövénynek és nagyon jól mutatnak más hagymások társaságában. Mikor virágba borulnak, a virágszárak nagyon kecsesen emelkednek ki a növények tövéből és egy kicsit a végén meghajlanak. Egy igazi kis csoda! Én tavaly (2017) ősszel ültettem a kertbe kettő ciklámengumót. Egy fehér és egy rózsaszín virágút. A legegyszerűbben gondozható fajtát választottam, a borostyánlevelű cikláment, mely  idén szeptemberben teljesen virágba is borult.

Mire ügyeljünk a vásárláskor?

Ha csomagolt gumókat vásárolunk, nagyon fontos megnéznünk, hogy a gumók életképesek-e. A legjobb az, ha a növényen már látható egy-két hajtás, vagy ha nagyon szép feszes a gumó, nincs összeszáradva. Ha cserepes növényeket vásárolunk, amiket nagyon ritkán lehet így beszerezni, szinte biztos, hogy teljes lesz a siker. Szép, erőteljes és dús lombú növényeket válasszunk. Ha viszont a növények esetleg aprócskák, az sem jelent problémát, mivel a nekik megfelelő helyen rendkívül gyorsan elszaporodhatnak. Magról és gumóról is terjed.

A kerti ciklámen ültetése

Az ültetése nagyon egyszerű művelet. A földet az ültetés helyén kicsit átforgatjuk, majd ásunk neki egy nagyon sekély ültetőgödröt. Ne ültessük túl mélyre, a föld éppen csak, hogy takarja! Ez azért nagyon fontos, mivel a hagyma is nő, így akár ki is bújhat a földből. Emiatt a tulajdonsága miatt célszerű takarni, mulcsozni, hogy megvédjük az időjárás viszontagságaitól és szépen terjedhessen tovább kertünkben. Ültetéskor arra is figyeljünk, hogy megfelelő tőtávolságot hagyjunk a növények között, ez kb. 15 cm legyen. Ha a talajunk túl kötött, mindenképp lazítsuk meg, keverjünk a földbe nagyszemcséjű homokot vagy rostált sódert.

Ültetés után a talaj felszínére szórjunk ki vékony rétegben egy kis levéltrágyát. Ha azt szeretnénk, hogy a ciklámenek jobban elszaporodjanak, több tövet ültessünk egymás mellé, így a látvány is sokkal szebb lesz. Egész augusztusban és szeptemberben is végig virágzanak a növényeink, ha megfelelő az időjárás akár 4 hétig. Öntözést csak kifejezetten száraz időben igényelnek, mivel jobban szeretik a száraz és könnyű talajokat. A sok és állandó nedvességtől a gumók könnyen rothadás áldozataivá válhatnak. Télen, ha túl nagy a hideg, érdemes  növényeinket lombszőnyeggel vagy levágott fenyőágakkal védeni

Borostyánlevelű ciklámen (Cyclamen Hederifolium):

Az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben gondozható fajta a hazai kertekben. Szeptember-októberben virágzik ez az alacsony termetű növény, akár több héten át. Nagyon szép rózsaszín virágokat hoz, de van neki fehér virágú változata is. Nevét a borostyánra hasonlító, márványos díszítésű, bőrszerű levelei miatt kapta, melyek télen is megmaradnak a növényen. Félárnyékos, erős napsugaraktól védett helyen fejlődik legszebben. 

borostyánlevelű ciklámen

Cyclamen Hederifolium

Kis-Ázsiai ciklámen (Cyclamen Cilicicum):

Egy rendkívül mutatós, nagyon apró és törékeny ciklámenfajta. Kiállításokon vagy különböző rendelős oldalakon is könnyen beszerezhető. Kis virágai a rózsaszín különböző árnyalataiban pompáznak. Szeptember-októberben nyílik. A levelei igazán mutatósak, szív alakúak és szürke valamint fehér színeket is láthatunk rajtuk.

Kereklevelű ciklámen (Cyclamen Coum):

Hazánkban ez egy szintén rendkívül nagy sikerrel tartható fajta. Már egészen télen is elkezdődhet a virágzása, ha jó az idő, akár már decemberben, és márciusig is eltarthat. Egyszerűen hozzájuthatunk az internet segítségével, bárhonnan megrendelhetjük különböző fajtáit mint a Cyclamen Coum Maurice Dryden-t, mely nagyon szép fehér virágú és rendkívül mutatós fajta, vagy a Cyclamen Coum Roseum-ot, melynek levelei nagyon szépen márványozottak, virágai pirosas árnyalatúak.

kereklevelű ciklámen

Kereklevelű ciklámen

Ezek a kerti ciklámenek jól megtalálják a helyüket a hazai kertekben és felhívják magukra a figyelmet a kertbarátok körében. Ezért mindenképp próbálkozzunk meg minél többen ezeknek a törékeny szépségű növényeknek a kerti tartásával, hogy ne csak a szobaablakokban gyönyörködhessünk bennük, hanem a saját kertünkben is.

szerző: Bugyi Zsolt