Ajánló

A Mexikói petúnia

A Mexikói petúnia (Ruellia britonniane) az utóbbi pár évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, pillangóvonzó növény. Egyszerű tartása, hosszan tartó virágzása és kártevő mentessége miatt is nagyon közkedvelt. Bár nagyon hasonlít a virága a petúniához, és sokan kék leandernek is hívják, egyikhez sincs semmi köze. Most részletesen megismerhetjük ezt a növényt, tartási igényeit és tulajdonságait. Mivel nekem is van, így saját tapasztalataim osztanám meg most mindenkivel.

A mexikói petúnia

A Mexikói petúnia egy nagyon dekoratív dézsás, évelő növény. Mint neve is mutatja, Mexikóból származó dísznövény. Hazájában nagyon veszélyes és üldözött gyom, mert magról és hajtásról is nagyon agresszíven terjed. Az Egyesült Államok délkeleti részén is üldözött, invazív faj, mert elnyomja a helyi növényeket, ezt a szélsőségekhez való nagyon jó alkalmazkodó képességének köszönheti. Hozzájuthatunk internetről rendelve vagy egzotikus növényekkel foglalkozó kertészetben.

Egy kis cserepes növény megvásárlásával egy év alatt hatalmas méretű bokrot nevelhetünk. Hosszú hajtásain a szárak bordós színűek, a levelei nagyon szépek és hosszúkásak, sötétzöld színűek és hasonlítanak a leander leveleihez. Virágai a levelek hónaljából bújnak elő, egy igen rövid szár végén bontakoznak ki. Nagyon mutatósak, de csak egy napig nyílik a virága. A virágzási ideje májustól egészen októberig eltart, kárpótolva minket az egynapi virágzásért. Minden nap újra és újra több tucat virág nyílik ki a növényen szinte folyamatosan.

mexikói petúnia

Ilyen terebélyes az eredeti élőhelyén

A mexikói petúnia tartása, igénye

Virágainak színe általában sötétlila, de létezik hófehér és rózsaszín virágú fajtája is. A rózsaszín virágú növény is nagyon dekoratív sötétzöld leveleivel, viszont a fehér virágú fajta sokkal kényesebb, a levelei pedig gyakran sárgulhatnak. A legjobb helye a növénynek a tűző napon van. Nagyon szereti a sok vizet, én minden este alaposan megöntözöm a nyár folyamán. Ne hagyjuk a földjét kiszáradni, mert az egész növény lógni fog a vízhiánytól. Májustól-októberig két hetente adjunk neki tápot is az öntözővízhez keverve, a legjobb a guano-t tartalmazó folyékony táp. Száraz idő esetén a növényt esténként le is zuhanyozhatjuk az öntözővízzel. Magassága gyorsan elérheti az 1-1,5 méteres magasságot is, ezért egy megfelelő méretű cserepet vagy dézsát válasszunk a számára.

Átültetni akkor kell, ha a gyökere teljesen benövi a cserepet, vagy az egy nap egyszeri öntözés nem elegendő a növényünknek. A legjobb földkeverék a számára a homokkal kevert virágföld, amihez pár marék érett, komposztált marhatrágyát is teszünk. A kártevőktől és a betegségektől nem kell tartanunk, mert jelenleg ezek hazánkban még nem fordulnak elő. A teleltetése nagyon egyszerű. Ugyanúgy teleltethetjük, mint a leandert. Egy hűvös, világos helyen tartva kevés öntözéssel szépen telel. A legoptimálisabb téli hőmérséklet a számára a 10-15 C-fok.

A mexikói petúnia szaporítása

Szaporítása nagyon egyszerű. Ha a növényt megmetsszük, a hajtásokat tegyük vízbe vagy ültetőközegbe. Mindkét mód alkalmazásánál hamar gyökeret fog ereszteni, és elkezdhetjük nevelni a kis növénykéket. Első évben virágföldbe ültessük és télen, nyáron meleg helyen tároljuk. Az optimális hőmérséklet az első évben télen 20 C-fog, míg nyáron 25-30 C-fok.

A Mexikói petúniát bátran ajánlom kezdő és profi kertészeknek egyaránt. A kezdő kertészek is könnyen boldogulhatnak vele az egyszerű tartása és kártevő mentessége miatt. Szépsége viszont annyira kiemelkedő, hogy a profi kertészek is meg fogják találni az örömüket ebben a csodás növényben.

Szerző: Bugyi Zsolt

Kiemelt kép: tynursery.com