Ajánló

A mikorrhiza gomba, növényeink föld alatti szövetségese

Aki látta az Avatár című filmet, csodálattal nézhette, ahogy a Pandora bolygón minden élőlény képes egymással összekapcsolódni. Szerencsére az ilyen csodákért nem kell egy idegen bolygóra látogatni. Erdeinkben, sőt saját kertjeinkben is zajlik egy ilyen mesébe illő folyamat; ez a növények szövetsége egy bizonyos gombafajjal, a mikorrhiza gombákkal. 

400 millió éve, amikor a növények először útnak indultak, hogy meghódítsák a szárazföldet, szükségük volt egy szövetségesre, ami segít nekik a nehezebben megszerezhető tápanyagok és víz kinyerésére. Hiszen addig mindez könnyen elérhető volt számukra a körülöttük lebegő vízből. A szárazföldön azonban a víz nehezebben elérhető, a talajból kell kinyerni, és még nehezebb megkaparintani a számukra fontos ásványokat, mint a például a foszfor, ami gyakran kövekbe zárva rejtőzik. 

A mikorrhiza gombák

Ekkor érkeztek segítségükre a mikorrhiza gombák, amik némi cukorért, vitaminokért cserébe összefonódtak a növények akkor még fejletlen gyökereivel és a hajszálnál is vékonyabb, ún. hifa fonalaikkal behatoltak a talaj olyan apró réseibe, ahová a sima gyökerek már tudtak eljutni, így a növény akár 100-szoros gyökér méretet tudott elérni. Vagyis sokkal több vízhez és tápanyaghoz tudott hozzájutni, miközben a gombák javították a gyökerek körüli talajminőséget is és még a kövekben megkötött foszfort is fel tudták szabadítani a növények számára. Tehát nem túlzás azt állítani, hogy a mikorrhiza gombák nélkül ma talán nem is létezhetne élet a szárazföldön!

Hifa fonalakkal szövetségre lépő gyökérzet

És ez ma sincs másként! A növények 90%-a ma is ezekkel a gombákkal szimbiózisban él, ami akkor van igazán nagy segítségükre, amikor ínségesebbek a körülmények, kevés a tápanyag és/vagy a víz. Amire sajnos egyre gyakrabban lesz példa a jövőben. Azok a növények, amik mikorrhiza segítőkkel rendelkeznek, jóval nagyobb eséllyel vészelik át az ilyen stresszes időszakot és ellenállóbbak a betegségekkel szemben is. 

A mikorrhiza gombák csodálatos képességei

Egy átlagos fa gyökérhossza összesen 10-15 km, míg az ehhez kapcsolódó hifa fonalak összhossza körbe érheti a földet! Az erdőben sétálva, a talpunk alatt végtelen hosszúságú hálózatok húzódnak. És ez a csodálatos rendszer nem csak táplálja a gazdanövényt, de néhány éve bebizonyosodott, hogy az erdő fái ezeket a fonalakat használják arra is, hogy egymással kommunikáljanak. Ha az erdő egyik végében valamilyen kártevő megtámad egy fát, akkor az a “hifa-neten” riadóztatja a többi fát, amik így időben fel tudnak készülni a támadásra.

De a kutatók legnagyobb meglepetésére a mikorrhiza hálózat még ennél is többre képes. A fák ezen keresztül képesek egymásnak tápanyagokat is küldeni!! Ha egy fiatal fa például nem kap elég fényt, akkor az idősebb fák tápanyagokat küldenek nekik a gomba-posta segítségével.

Hogyan segítenek a mikorrhizák a kertünkben?

És ezt a csodás, biológai szövetségest mi is segítségül hívhatjuk a kertjeinkben. Érdemes tehát minden fa, évelő vagy egynyári ültetésénél is mikorrhiza készítményt adni az ültetőközeghez, de hatalmas termés növekedést érhetünk el a veteményesünkben is, ha zöldségeinket mikorrhizával kezeljük (kivéve néhány zöldséget, mint a káposzta, a torma, retek, melyek nem lépnek szövetségre a gombával).

Többek között ezeknek a finom fonalaknak a megőrzése miatt sem célszerű a kerti talajokat bolygatni, ásni. Valamint ezért fontos az is, hogy a talaj sose maradjon meddő, még télen sem, mert ha semmi nem növekszik a földben hónapokig, akkor a mikorrhiza gombák számára sincsenek gyökerek, amin élhetnének, és néhány hét alatt elpusztulnak növény szövetségeseik nélkül. Ha azonban vetünk például valamilyen takaró növényzetet, annak a gyökerein szépen áttelelnek, és amikor érkeznek a haszonnövények, a mikorrhizák már ott “várják” őket.

A csoda ott van a talpunk alatt, a növényeinkben, az erdőkben, a kertünkben, nem is kell hozzá moziba menni.

Persze, néha az is jól esik!