selyemakac
Ajánló

Így tartsuk az egzotikus szépségű selyemakácot!

A selyemakác

Maga a növény Délnyugat-Ázsiából származik, ám a magyar kertekbe a Földközi-tenger melletti, meleg éghajlatú országok segítségével került. Ernyősen szétterülő koronája egyedi megjelenésű, egzotikus dísze a kertnek.

Júliustól szeptemberig virágzik. Virágainak érdekes szépségét a hosszú, tollszerű porzók tömege adja, melyek rózsaszínű púderpamacsra emlékeztetnek. Termése 12-18 cm hosszú, lapos bab hüvelyhez hasonló, a magok érése után barnás színűvé válik. A termés télen sokáig a fán marad.

Illata a kertünkbe vonzza a rovarok sokaságát. Éjszaka vagy szárazság idején levelei összecsukódnak, nappal “felébrednek”, újra szétnyílnak, és lágy árnyékot adnak, mely alatt kellemes üldögélni. A kertészek mindig valami újra törekszenek, évek óta kapható a bordó levelű és pirosabb virágú selyemakác fajta, a Summer Chocolate.

albizia-julibrissin-summer-chocolate-1

Summer Chocolate

 

selyemakac-sommer-chocolate

A selyemakác tartása

Magyarországon is főleg a száraz, homokos, könnyen melegedő talajokon érzi kiválóan  magát. Mivel Ázsia szubtrópusi vidékeiről került hazánkba, ezért érthető, hogy rendkívül fény- és meleg igényes. Sikeres áttelelésének alapfeltétele a száraz, meleg nyár, ami a hajtásait tökéletesen beérleli. A fügéhez hasonlóan ajánlatos déli fal elé ültetni, hogy minél biztosabban megkapja a szükséges hőmennyiséget. A gyengébb minőségű talajtípusokban is jól érzi magát.

A selyemakác gondozása, öntözése

A fiatal növényeket 4-5 évig is védeni kell a téli fagyoktól, az idősebb vastagabb törzsű egyedekben már nem tesz kárt a nagyobb téli lehűlés sem. Biztosabbá tehetjük a fiatal növények áttelelését, ha augusztus közepe után már nem öntözzük. Július közepétől káliumban dús műtrágyával 2-3 alkalommal beöntözve elősegítjük a zsenge hajtásvégek befásodását.
Ha kezdetben sikeresen megvédjük a téli hidegtől, akkor 6-8 év alatt akár 4-6 méteres, széles koronájú bokorfává nő.

selyemakac

Még az ég is kék lesz tőle

A selyemakác téli takarása, védelme

Télire vastag bambuszkarókkal, vagy kukoricaszárral vegyük körbe a törzset, és tömjük ki a közét lombbal, forgáccsal vagy fenyőkéreggel.

A növénnyel sajnos a betegség is jött. Először néhány éve jelent meg a Magyarországon egy addig ismeretlen, Ázsiából Európába hurcolt kártevő, a selyemakác-levélbolha. A lárvája és a kifejlett rovar is szívogatja a leveleket, melyek idő előtt sárgán lehullnak. A lárvák sárgás fehéres színűek; szemmel alig észrevehetők, a kifejlett levélbolha zöldes színű, kb. 2mm-es. Érintésre bolhamódra elpattannak a levélről. A levélbolhák ezüstös-fehéres viaszváladék szálakat képeznek, legtöbbször ez hívja fel a figyelmet a kártevő jelenlétére. Ha megjelent a kártevő, azonnal védekezni kell. (pl Actara 25 WP) Károsítja még a liszteske más néven üvegházi molytetű is.

Megelőzéshez a tavaszi lombfakadás idején végzett permetezés ajánlatos!