nyár végén virágzó cserjék
Ajánló

A nyár második felében virágzó cserjék

Az idei nyár eddig nagyon sok extrém időjárási helyzet elé állította a kertészkedőket. Hosszan tartó extrém szárazság, tartós kánikula vagy épp hirtelen lezúduló nagyon nagy mennyiségű csapadék, amihez sokszor sajnos jég is társult. Ilyen helyzetben van, hogy lehangolja a kertészkedési kedvünket az időjárás, de egy igazi kertész sosem adja fel. A gyönyörűen virágzó cserjékről sem kell lemondanunk a nyár második felében, ugyanis többféle  közül is választhatunk, amik egészen júliustól akár szeptember végéig tartó virágzásukkal hálálják meg a gondoskodásunkat. A személyes kedvenceim mutatom be.

1, Szeldeltlevelű kínai barátcserje (Vitex negundo)

A legnagyobb kedvencem a kései virágzásáért kedvelt Szeldeltlevelű barátcserje. Mediterrán származású cserje, ami a küllemén is látszik.

Ha jó helyre ültetjük, igazi mediterrán hangulatot áraszt a kertben. Mérete helyétől függően elérheti a 3-5 m-es magasságot is. Figyelembe kell vennünk ültetés előtt, hogy terebélyes növény, oldal irányba is sok ágat nevelhet, ezért olyan helyet válasszunk a számára, ahol kedvére növekedhet. Tavasszal bátran lehet metszeni, így alakíthatjuk a formáját, akár kis méretű törzses fát is nevelhetünk belőle. A legideálisabb hely a kertben neki a védett, napos és meleg fekvés, mivel fagyérzékeny. Ha a fagy károsítaná, akkor is kihajt tőről és még abban az évben virágzik is.

kínai barátcserje

Kínai barátcserje

A szeldeltlevelű kínai barátcserje gondozása

A laza szerkezetű, de tápdús talajt kedveli. Ha túl szegény a talajunk, akkor dúsítsuk egy kis komposztált marhatrágyával vagy komposzttal. Nagyon jól bírja a szárazságot, de nagy kánikula idején szereti az alapos öntözést. Fő díszítő értéke a július végétől egészen szeptemberig eltartó virágzása. Virágai laza, felálló bugákban nyílnak és levendulakék színűek. Amikor virágzik, a pillangók, poszméhek és méhek szinte ellepik, ezért ha szeretjük a beporzókat, mindenképp ültessünk a kertünkbe belőle! A levelei is nagyon mutatósak, tenyeresen összetett, hosszúkás levelei vannak. Szaporítani lehet magról és dugványokról is.

2, Kései végzetfa (Clerodendrum trichotomun)

Nagyon kedvelem a kertben a Kései végzetfát. A neve ellenére én inkább a cserjék közé sorolom, ugyanis fagyérzékeny és általában csak 2-3 m-es cserjévé vagy kis fává nő meg ideális körülmények között.

kései végzetfa

kései végzetcserje

A legfontosabb, hogy fagyérzékeny növény, ezért védett, meleg, napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Ha napra kerül, bőséges öntözést kíván, mert mutatós, nagyméretű levelei sokat párologtatnak. A talajokban nem válogat, legjobb neki a könnyen felmelegedő, laza és humuszban gazdag talaj. Ha a tél nagyon kemény mínuszokkal jön és visszafagy, akkor csak addig kell visszavágni, amíg a hajtások megjelennek. Ha a növényünket elültetjük, én az első két évben egy kis falombbal szoktam takarni a hideg ellen. Általában augusztus-szeptemberben jelennek meg hófehér virágai. Az udvart a meleg késő nyári estéken szinte teljesen betölti a nagyon erős, édes virágillata. Októberben fognak megjelenni nagy díszítő értékkel rendelkező termései, amik sötétkék színűek, körülöttük a csészelevelek sötétrózsaszínben pompáznak, egészen az első fagyokig díszítve a kertünket.

3, A kékszakállak

Kertünk igazi díszei a kékszakállak, amikből nálam több fajta is megtalálható. Az egyik legszebb az Angol kékszakáll (Caryopteris X clandonensis). Ez a cserje nálam igazi sztár.

Virágai élénk kék színűek, augusztus végétől egészen szeptember végéig virágzik, virágai enyhén illatosak és vonzzák a pillangókat, méheket. Laza ágrendszerű, oldalra hajló, kb 1.5 m magasra megnövő cserje. Nagyon jól mutat évelőágyásban vagy magányosan ültetve is, de én a csoportos ültetését jobban kedvelem, ugyanis így lesz a leglátványosabb nyár végi virágzása, amikor szinte olyan, mint a kék hullámzó tenger.

angol kékszakáll

angol kékszakáll fotó: tünderkertje.hu

Nincs neki sok igénye. Ültetésnél a talaja legyen tápdús, de nagyon kedveli a homokos, laza talajokat. Védett, napos helyen a legszebb, nyáron az öntözést meghálálja. Fagyérzékeny, akkor metsszük meg tavasszal, amikor meglátjuk a hajtásokat. Alaposan megmetszhetjük, ugyanis így erőteljesebben és sűrűbben fog hajtani. Ha ágai is elfagynak, akkor azokat távolítsuk el a növényről. Szereti, ha a földje mulcsozva van, ugyanis a talaj így kevésbé fagy át, telelése sokkal jobb. Dugványozással szaporítható a legsikeresebben.

4, Nagyvirágú tárnicslonc (Abelia X grandiflora)

Nagyon mutatós, értékes cserje a tárnicslonc, ugyanis július végétől akár októberig is folyamatosan virágozhat. Enyhén mosott színű virágai a fehér-rózsaszín keverékében pompáznak és enyhén illatosak. A cserje magassága körülbelül 1.5 m, levelei pedig nagyon mutatósak, sötétzöld színűek és szép fényesek. Olyan helyet válasszunk a számára ahol kedvére terebélyesedhet, ugyanis az ágrendszere enyhén széthajló. Októberben a levelei visznek izgalmat a kertbe, ugyanis a színei bordósra váltanak.

nagyvirágú tárnicslonc

nagyvirágú tárnicslonc

Könnyen tartható cserje, enyhén fagyérzékeny, ezért napos hely, jó vízáteresztő talaj és védett fekvés az ideális számára. Ültetésnél, ha a talaj kötött, keverjünk a földbe homokot, ezzel is megelőzve a téli károsodást. Szereti a nedves talajt, ezért nyáron rendszeres öntözést igényel. Tavasszal enyhén meg lehet metszeni, csak az elfagyott ágakat kell tőből eltávolítani. Én minden harmadik évben megifjítom a cserjét, erőteljesen visszavágom tavasszal, hogy szép új és erős ágakat neveljen. Szaporítani dugványozással lehet, aminek két módja is van. Az egyik, hogy kora nyáron zölddugványokat vágunk, a másik lehetőség, hogy késő nyáron félfás dugványokat vágunk. A késő nyári dugványozásnál én kis cserepekbe szoktam a dugványokat ültetni és átteleltetem őket, nehogy kifagyjanak a fiatal növények.

Ezek a cserjék a nyár végén hoznak színeket és életet a kertbe, kései virágzásukért pedig nagyon értékesek, ugyanis a méhek, lepkék és különböző beporzó rovarok szívesen látogatják őket. A kései virágzású cserjék nem hiányozhatnak egy kertbarát kertjéből sem, ültessünk minél többet a kert változatosságáért és a beporzó rovarok bevonzásáért is.

Szerző: Bugyi Zsolt