pénztárcabarát növények
Ajánló

Spórolós, avagy pénztárcabarát dísznövények

Amikor az ember egy kertet alakít ki, az nagyon nagy költséget jelenthet. Vannak viszont olyan növények, amiket, ha egyszer megveszünk vagy kapunk valakitől, két vagy három év múlva már mi ajándékozunk el belőle a szomszédainknak vagy barátainknak. A saját tapasztalataim osztom meg a könnyen kezelhető, mégis nagyon jól szaporodó, úgynevezett spórolós növényekkel kapcsolatban. Ezek azok a dísznövények, amik nagyon beváltak nálam és csak egyszer kellett megvennem vagy beszereznem őket.

A füzérajak (Physostegia)

physostegia virginiana alba'

Fotó: www.gardenia.net

Amikor elsőnek ültettem a füzérajak legelterjedtebb változatát, nem is gondoltam, hogy mennyire szeretni fogja nálam a klímát az alföld közepén. A sima fehér virágú Physostegia virginiana ‘alba‘ változatot ültettem el, ugyanis ez a legelterjedtebb a kertekben. Ezt nem bántam meg, ugyanis már vagy tíz különböző helyen van a kertben. Nagyon látványos, fehér füzérben elhelyezkedő ajakvirágai vannak. A virágzáskor elérheti az 1 m-es magasságot is. A levelei nagyon szépek, fényesek és egészségesek. Félárnyékban és tűző napon is ragyog a kertben. Nyáron némi öntözést meghálál a meleg és száraz időben. Virágzás után magokat érlel, ha ezeket hagyjuk, hogy elszórja vagy épp megszedjük mi magunk, rengeteg növényt nevelhetünk belőle.

Ha nem akarunk a magvetéssel bajlódni, akkor kora tavasszal kihajtáskor is szaporíthatjuk tőosztással. A növény minden tőrózsája ugyanis akár külön-külön is szétválasztható és elültethető, egy év elteltével így szép erős és nagyon sok virágzó növényünk lehet. Én már azóta ültettem a kertbe a szintén bevált rózsaszín virágú változatát is.

A nadálytő (symphytum)

symphytum caucasicum

Fotó: gardenia.net

Ajándékba kaptam egy jó barátomtól három évvel ezelőtt pár tövet a kaukázusi nadálytőből (symphytum caucasium). Azóta ez a növény úgy elszaporodott, hogy a kert egy részében ő az uralkodó. Nagyon kedvelem, a levelei nagyok és mutatósak, virágai kis csomókban helyezkednek el a szárak tetején és égszínkék színűek. Nagyon nagy előnye, hogy vonzza a beporzókat, méheket és poszméheket. Természetes hatású kertekbe nagyon ajánlom. A levelei is igen hasznosak, ugyanis nagyon magas a kálium tartalmuk, amik javítják a talaj minőségét.

Virágzás után apró magjait elszórva megjelenik a kert különböző rejtett helyein, ezeket a kis palántákat már a második évben a helyükre is ültethetjük, ugyanis nagyon gyorsan megnőnek. Amikor ültetjük, vigyázzunk a vastag gyökereire, mert nagyom mélyre lemennek. Tőosztással is könnyen szaporíthatjuk. Van a kertben még a fekete nadálytőből (symphytum officinale) lila, sárga és zöld színben is.

A csomós harangvirág (campanula glomerata)

campanula glomerata

Fotó: gardenia.net

Nagymamám kertjéből kaptam egy csomós harangvirág tövet úgy tíz évvel ezelőtt. Azóta is az egyik legkedvesebb virág a számomra. Virágzáskor mindig a nagymamámra emlékeztet, aki messze lakik tőlem. Gyönyörű és nagyon könnyen tartható harangvirág fajta. Oldal irányban tarackol, így olyan helyre ültessük, ahol a kedvére terjedhet. Érdemes három évente újra ültetni, mert ahogy terjed, a közepe kikopaszodhat.  Alig igényel gondozást, nyáron rendszeresen öntözzük. Jó hely neki a napos vagy a félárnyékos is. A növény nyár elején kezdi a nagyon látványos virágzását, a virágai a szárain csomókban jelennek meg és feltűnő lila színűek. Van fehér változatban is, de az nálam a homokon inkább a félárnyékos helyet részesíti előnyben.

A nárcisz (narcissus)

narcissus

Fotó: pizzokristen.medium.com

A nárciszt szintén nagymamámtól kaptam, egy sima trombitavirágú, egyszínű citromsárga fajtát. Először nem gondoltam, hogy beválhat, ugyanis pár éve nagyon elszaporodtak a mezei pockok, amik sajnos megtizedelték a kertben a hagymás növényeket, egyszerűen eltüntetik őket. Gondoltam, megpróbálkozok vele, ezért elültettem. Két-három év kellett hozzá, hogy a hagymák elég nagyok legyenek a virágzáshoz.  Áprilisban már a sárga nárcisz a sztár a kertben, rengeteg virágot hoz, vágott virágnak is alkalmas és ami a legfontosabb, nem szeretik a pockok. Ha elültettük, évről évre gyönyörködhetünk benne, hagymáról könnyen szaporítható és szinte nem is igényel gondozást.

A sásliliom (hemerocallis)

hemerocallis

Fotó: gardenia.net

A sásliliom a mai napig meghatározó a kertemben, ugyanis elkezdtem őket gyűjteni. Egy nagyon kedves barátom vezetett rá ennek a növénynek a sokszínűségére és szeretetére. Elmentem hozzá, ahol láttam, hogy milyen kevés gondoskodás mellett mennyire szép lehet. Kaptam is pár ajándék virágot tőle. Ha elültettük, csak gyönyörködnünk kell benne és csodálni a mindenféle színben pompázó virágait (sárga, fehér, lila, bordó és még sorolhatnám). Nem igényel sok törődés, a nyári öntözést meghálálja és szereti a napos helyet. Tőosztással nagyon könnyen szaporítható és egy egész ágyást megtölthetünk vele idővel.

Ezeket a növényeket, ha épp csak bővíteni szeretnénk a növény állományunkat vagy épp kertet alakítunk ki, nagyon ajánlom. Nálunk az alföld közepén a sivó homokon, a tűző napon, az időjárás viszontagságaival is dacolva, de nagyon jól érzik magukat. Ültessük el minél többen a saját kertjeinkbe is ezeket a pénztárcabarát növényeket, ha szeretnénk kicsit spórolni az új növények beszerzésénél.

Szerző: Bugyi Zsolt

Kiemelt kép: www.mein-schoener-garten.de