hajtatott-viragok-gondozasa
Ajánló

Hajtatott nárcisz, jácint, tulipán – hogyan gondozzuk őket elnyílás után?

Hajtatott jácint, nárcisz, tulipán

Elnyílás után is mindenképpen öntözzük és tápoldatozzuk, hogy minél nagyobb levéltömeget nevelhessen. Tavasszal ültessük ki a kertbe, nyárra vissza fog húzódni a levele úgy, mint kint lakó társainak. Ha a pihenőideje beálltáig elegendő tápanyagot tud a hagymába gyűjteni, következő tavaszon már a kertünkben fog virítani a többi hagymással együtt. A következő évben egy-két fajta kivételével (pl. tazetta-nárcisz) újra hajtanak a kertben, bár csak néhány év elteltével hoznak újra igazán szép virágot.
A hagymások a hajtatás során nagyon sok tápanyagot használnak fel a hagymából, ami szemmel láthatóan „összeesik”.

hajtatott-hagymas-virag-ultetes

Hajtatott hagymás virágok

Mi a teendő a hagymások elnyílása után?

Az elnyílt virágokat vágjuk le, ám a virágszárat és a leveleket hagyjuk meg, mert a fotoszintézisükkel sok tápanyagot készítenek a hagymának. Tegyük a lehető leghűvösebb és legvilágosabb részére a lakásnak. Április elején kiültethetjük őket a kertbe. Ha nincsen lehetőségünk kertbe ültetni, akkor is gondosan öntözzük, és havonta tápoldatozzuk a cserépben, így a hagyma visszaszedi a virágzáshoz felélt tápanyagokat.

1-2 hónap múlva a cserépben tartott növény zöld részei elöregednek, és természetes módon elszáradnak. Ezután hagyjuk abba az öntözést, és szárítsuk ki a földet. A megszáradt levelektől és a földtől tisztítsuk meg a hagymát, és az őszi ültetésig száraz levegőjű, hűvös, sötét helyen tároljuk. Ősszel majd kertbe is és cserépbe is ültethetjük. Ám utóbbi esetben jó, ha tudjuk: a tulipán, a nárcisz, a jácint és a krókusz igényli a hideghatást, hogy a hagymában a virágkezdemény majd kialakulhasson.

Hogyan gondozzuk a primulát (kankalint)?

A változatos színkavalkád még azt is vásárlásra csábítja, aki nem is akart virágot vásárolni. Fodros szélű kiterülő virágocskái a zöld levélgallér fölött mindnyájunknak a tavaszt juttatják eszünkbe a hideg téli napokon. Rövid ideig elviseli a fűtött lakást is, ám hűvösebb helyiségben tovább nyílik. A hervadt virágokat mindig szedjük le, hogy ne akadályozzák az újabb virágok nyílását. Eredetileg árnyéki növény, lakásban sem szükséges a legvilágosabb helyre állítanunk. A vizet csak a talajra öntsük, de soha ne álljon alatta a víz, mert gyökere kirothadhat. A májusi fagyok elmúltával kiültethetjük a kertbe árnyékos helyre. A kertben nevelt virágot télen ajánlatos letakarni. Kertben növekedve azonban kisebb lesz a viráguk és kevesebbet is virágoznak.

primula-kankalin-gondozasa

Minirózsa

Bár egyszerű növényről van szó, mégsem sikerül mindenkinek, hogy évekig megtartsa a töveket. A kerti rózsák kistermetű változatain a virágok rendszerint félig vagy teljesen teltek, sok színváltozatuk ismert, nemritkán illatosak is. A levelek kecsesek, összetettek. A lakásban a hűvöset kedvelik, különben hajtásai megnyúlnak, a levelek fakók, a virágok rövid életűek lesznek. A fiatal részeken számíthatunk a levéltetvek megjelenésére, amelyeket megfelelő rovarirtó szerekkel pusztíthatunk el.

mini-rozsa-gondozasa

A mini rózsákkal kapcsolatban egy tévhitet szeretnék eloszlatni: nem szobanövény, ezért semmiképp ne tartsuk huzamosan lakásban! Szabad körülmények között hosszú életű. Kevés gondozással is beéri, de ne feledkezzünk meg az öntözés rendszerességéről, a folyamatos tápanyag utánpótlásról és a szükséges vízmennyiség kijuttatásáról sem. Ha ládába vagy dézsába ültetjük ki, a föld javítása minden tavasszal szükséges, ezen kívül egész nyáron kaphatja a virágos növényekre való tápoldatot. Kerti növényként kezelve a törperózsa teljesen télálló növény, de a tövét – akár csak a bokorrózsáknak- takarni kell.

Tavasszal ültetendő, nyáron virágzó hagymás virágok nagy választéka most a Kert Shopban!