sásliliom
Ajánló

A sásliliom

A legősibb festményen ábrázolt növény

Nagyanyáink kertjében és a házak előtti árokpartokon anno sok helyen találkozhattunk narancsvörös vagy citromsárga virágokat bontó, rozettából szépen ívelt leveleket nevelő sásliliomokkal (Hemerocallis). Azt viszont kevesen tudják, hogy ezek a növények valódi csúcstartók, hiszen Kínában már több ezer éves festményeken is ábrázolták őket.

hemerocallis sásliliom

sásliliom

Így a Hemerocallis vélhetően a képzőművészetben legrégebben ábrázolt virág-növény.

hemerocallis-sásliliom

Csodás hibrideket nemesítettek az évezredek során

Néhány évtizeddel ezelőtt  idehaza még leginkább csak a téglaszínű, a narancs- és citromsárga változatokat ismerhette a kertbarát társadalom, de eközben „nyugaton” a nemesítői munkának köszönhetően elképesztő színorgiában és többféle méretben jelentek már meg ezek a nagyon sok viszontagságot eltűrő, igénytelen, ugyanakkor látványos és sokáig virágzó szépséges növények.

hemerocallis-sasliliom

Hemerocallis – Sásliliom

Napjainkban már több mint 50 ezer fajtát tartanak számon. A legújabb fajták virágai már nem is liliomra, hanem inkább orchideára hasonlítanak. Évről évre több ezer új fajtát jelentenek be a nemesítők. Nem egyszerű eligazodni a sásliliomok világában, de néhány támpontot azért találhatunk, melyek segítenek.

hemerocallis sásliliom

Sásliliom – látványos virágkavalkád

A sásliliom osztályozási szempontjai a következők:

  1. Lombja alapján lehet örökzöld, fél örökzöld és lombhullató.
  2. Fontos a nemesítés éve is. A nemesítés éve főleg az ár miatt érdekes, mivel minél újabb egy fajta, annál drágább (ám nem biztos, hogy jobb is!) A 10 évesnél fiatalabb fajták beszerzését csak gyűjtőknek ajánljuk, azok borsos ára miatt.
  3. A virág típusa, a virágzás ideje és a virágok mérete(átmérője), a virágszár hossza és a virág szín összeállítása. A virágzási idő, a szín és a magasság mindenkinek fontos a kert harmonikus tervezéséhez.
Sásliliom

Sásliliom – szokatlan színösszeállítás és virágforma

A sásliliom nagyon igénytelen, napos helyre való és nevével ellentétben (sás) szárazságtűrő, hálás évelő. Mivel a különböző fajták más-más időben nyílnak, így júniustól augusztusig díszíthetik a kertet, ha jól válogatjuk össze a fajtákat. Az évelő növények, így a sásliliomok is, nagyon gazdaságosnak nevezhetőek, mivel csak egyszer kell őket megvásárolni, elültetni, utána hosszú évekig díszítik a kertet és szaporodnak.