sásliliom
Ajánló

A sásliliom

Nagyanyáink kertjében és a házak előtti árokpartokon anno sok helyen találkozhattunk narancsvörös vagy citromsárga virágokat bontó, rozettából szépen ívelt leveleket nevelő sásliliomokkal (Hemerocallis). Azt viszont kevesen tudják, hogy ezek a növények valódi csúcstartók, hiszen Kínában már több ezer éves festményeken is ábrázolták őket. Így a Hemerocallis vélhetően a képzőművészetben legrégebben ábrázolt virág-növény.

hemerocallis sásliliom

sásliliom

A sásliliom

Néhány évtizeddel ezelőtt  idehaza még leginkább csak a téglaszínű, a narancs- és citromsárga változatokat ismerhette a kertbarát társadalom, de eközben „nyugaton” a nemesítői munkának köszönhetően elképesztő színorgiában és többféle méretben jelentek már meg ezek a nagyon sok viszontagságot eltűrő, igénytelen, ugyanakkor látványos és sokáig virágzó, hagymás évelők, melyeket inkább csoportosan, vagy talajtakarónak érdemes ültetni, mert az egyes virágok mindössze egy napig nyílnak. Szívesen ültetik őket kerti csobogók, medencék mellé, évelő ágyakba, de kerti szegélynövényként is. 

sárga sásliliom

Napjainkban már több mint 50 ezer fajtát tartanak számon. A legújabb fajták virágai már nem is liliomra, hanem inkább orchideára hasonlítanak. Évről évre több ezer új fajtát jelentenek be a nemesítők. Nem egyszerű eligazodni a sásliliomok világában, de néhány támpontot azért találhatunk, melyek segítenek.

A sásliliom osztályozási szempontjai a következők:

  1. Lombja alapján lehet örökzöld, fél örökzöld és lombhullató.
  2. Fontos a nemesítés éve is. A nemesítés éve főleg az ár miatt érdekes, mivel minél újabb egy fajta, annál drágább (ám nem biztos, hogy jobb is!) A 10 évesnél fiatalabb fajták beszerzését csak gyűjtőknek ajánljuk, azok borsos ára miatt.
  3. A virág típusa, a virágzás ideje és a virágok mérete(átmérője), a virágszár hossza és a virág szín összeállítása. A virágzási idő, a szín és a magasság mindenkinek fontos a kert harmonikus tervezéséhez.
Sásliliom

Sásliliom – szokatlan színösszeállítás és virágforma

A sásliliom nagyon igénytelen, napos helyre való és nevével ellentétben (sás) szárazságtűrő, hálás évelő. Mivel a különböző fajták más-más időben nyílnak, így júniustól augusztusig díszíthetik a kertet, ha jól válogatjuk össze a fajtákat. Az évelő növények, így a sásliliomok is, nagyon gazdaságosnak nevezhetőek, mivel csak egyszer kell őket megvásárolni, elültetni, utána hosszú évekig díszítik a kertet és szaporodnak.

A sásliliom ültetése:

Az ültetéséhez legjobb időszak a kora tavasz vagy az ősz, de máskor is lehet vele próbálkozni, csak ügyeljünk az ültető gödör megfelelő méretére! Legalább akkora ültetőgödröt készítsünk, amely kétszer olyan széles és mély, mint a gyökérzete. Elültetés után természetesen hetekig bőségesen öntözni kell, így segítve a meggyökeresedést. 

A sásliliom gondozása

A napos, félárnyákos helyet szereti. Mivel kiválóan alkalmazkodik, ezért szinte minden talajtípust elvisel, de ha választhat, az enyhén savas kémhatású talajban érzi magát legjobban. A nagy meleg és a gyomok ellen védhetjük mulcstakaróval is, de anélkül is jól elvan. Télálló növény, ezért télen nem igényel takarást. 

sásliliom évelőágyásban

sásliliomok évelőágyásban