Ajánló

Január a kertben – mert egy kertgazda a fagyban sem tétlen!

1, Gondoskodjunk az örökzöldekről!

Ha havazott, kössük össze az oszlopos formájú örökzöldek hajtásait alulról indulva, vagy legalábbis rendszeresen rázzuk le az ágakról a havat. Ha ez elmarad, a hó nyomása miatt a felfelé törő hajtások szétbuknak. Sajnos az örökzöldek ezt nem tudják kinőni és tavasszal csak erőteljes visszavágással tudjuk a formáját visszaadni a növényünknek.

örökzöldek hóban

2, A dézsában tartott télálló növények is különleges odafigyelést igényelnek.

Nemsokára már a karácsonyra vásárolt dézsás fenyők is kikerülnek a lakásokból. Ne feledjük, hogy a dúsan álló ágrendszer miatt a cserép felszínére csak nagyon kevés csapadék kerül; nekünk kell enyhe napokon a vízpótlásról gondoskodni. Tehetünk pár lapát havat is a cserép felszínére, mely enyhébb napokon elolvadva beszivárog a talajba. De minden más edényben, dézsában tartott télálló növényünknek is szüksége van a téli vízpótlásra enyhe, csapadékmentes téli napokon. A földlabdás fenyők szakszerű kiültetéséről itt tudhatsz meg többet: Hogyan ültessük ki a földlabdás fenyőt? 

3, Így lesz tavasszal is szép a gyeped!

A vastag hótakaró elolvadása jelentős vízkészlettel tölti fel a talajt, ezért ha a kerti utakat tisztítjuk, igyekezzünk egyenletesen széthordani a kertben az ellapátolt hómennyiséget.Ha nagy kupacokban dobáljuk a pázsitra, tavaszra bepállhat alatta a fű: hófoltosságnak nevezzük ezt a jelenséget, amikor penészes, rothadt kisebb-nagyobb területek jelennek meg az amúgy zöld fűben. Ha a füvünk fölé, a hóra, szárított, porított, komposztált szarvasmarha trágyát szórunk ki, ez az olvadó hólével bemosódik a talajba, szerves anyaggal látva el kihajtáskor a gyepet.

Onos_eso

4, Csúszásmentesítés csak okosan!

Az utak, járdák csúszásmentesítését ha csak egy mód van rá, ne konyhasóval végezzük, mert a benne lévő nátrium méreg a fűnek és a növényeknek. Ha kutya szaladgál a kertben, bizony a párnás talpainak sem tesz jót a sózás!
Szórjunk inkább homokot, fűrészport. Sok helyen van kandalló; a fahamuból származó kálium hasznos a növényeknek, gyepnek, ezt is használhatjuk csúszásmentesítésre. Szórhatunk káliumműtrágyát is, mely ugyanolyan jó jégmentesítő anyag, mint a konyhasó. További okosságokat a környezetbarát csúszásmentesítésről itt találtok.

madaretetes-telen

5, Etessük folyamatosan madárkáinkat!

A madarak nem csak dalnokai tavasztól őszig a kertünknek, hanem hasznos munkát végeznek a rovarok összeszedésével. A hazánkban telelő madarakra vigyáznunk kell, etetésük télen fontos feladat; mert az éhezés elhullásuk egyik fő oka. Ha a kertünkbe szoktattuk a madarakat, utána már felelősek vagyunk értük! Az etetőt védett környezetbe helyezzük el, hogy a macskák ne férjenek hozzájuk.

Mivel etessük őket?
A kenyérmorzsa életveszélyes lehet számukra, ha a nedvességet magába szívja, megsavanyodva bélhurutot okoz. A magevők kedvence a napraforgón kívül a kukoricakorpa, a búza, a fénymag, az ocsú, a köles. A madárkalács olvasztott marhafaggyúba kevert napraforgó, dió, mogyoródarab.
Fontos, hogy az etető a legzordabb téli napokon se legyen üres! Amíg tart a hideg, folyamatosan etessük a madarakat. További tanácsokat a téli madáretetéshez itt találsz.