Ajánló

Színes szárú somok a télben

Sajnos nem sok növény van, ami a hosszú téli hónapokban színesítheti, díszítheti a kertünket, de mindig vannak kivételek. Néhány télen is virágzó cserje és néhány növény az őszi balkonládában illetve  a somok (Cornus), melyek jellegzetes színű száraikkal egész évben, így  télen is díszítő cserjék. Jórészt mind lombhullató és Európa szerte előfordul. Ismerjük meg most a legszebb télen is díszítő somfajokat.

Fehér som (Cornus alba)

Az egyik legelterjedtebb somfaj. 2-3 m magas és ugyanilyen széles cserje. Levelei hosszúkásak, zöldek, amik az ősz folyamán gyönyörű pirosas színben pompáznak. Fehér virágait májusban nagy tömegben hozza. Hófehér színű bogyói ősszel citromsárgára színeződnek. Fontos tulajdonsága, hogy a szára nagyon szép piros színekben tündököl, így a téli hónapokban igazán jól mutat a kertben. Csoportosan ültetve a legszebb, de vegyük figyelembe, hogy viszonylag agresszív és tőről intenzíven sarjad. Így a sarjakról könnyen szaporítható. Vízigénye alacsony, bármilyen talajon megél. Félárnyékos helyre tegyük, hogy a levelei ne égjenek meg a napon.

fehér som

Cornus Alba Fotó: blog.botaniquarium.eu

Sárga levelű díszsom (Cornus alba Spaethii)

Csupán 1.5 m magasra növő és ugyan ilyen szélességet elérő faj. A levelei kihajtáskor sárgák, amik később zöldre váltanak aranysárga szegéllyel. Az egyik legnagyobb értéke a téli hónapokban intenzív piros szára, mellyel feltűnő színfoltot vihetünk a kertbe. A legjobban szoliterként mutat vagy több színes cserje társaságában. Vízigénye közepes, ezért a száraz időszakban rendszeresen öntözni kell. A talajban nem válogat, de szereti a tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő, üde talajokat. Félárnyékba ültessük, ha nem szeretnénk, hogy a nyári forró napokon lógjanak és megégjenek a levelei. Szaporítani bujtással, dugványozással és sarjakkal is lehet.

Sárgavesszős som (Cornus stolonifera Flaviramea)

Egy nagyon szép, viszonylag kis igényű faj. 2 m magasra nő, nagy helyigényű, mert szélessége elérheti a 3 m-t. Levelei nagyon szép zöldek, hosszúkásak. Fehér virágait májusban bontja, ez után jelennek meg csomókban hófehér bogyós termései. Egész évben nagyon dekoratív, ezt köszönheti mutatós, sárgás színben pompázó szárainak is. A sárga szín lombtalan állapotban magára vonzza a tekintetet, a szürke, hideg és havas napokon vidámabbá varázsolja a kertet. A legjobban szoliterként mutat, de nagyon látványos akkor is,  ha több szárszínű somfajjal ültetjük össze. Vízigénye átlagos, félárnyékos helyet kedvel, talajban nem válogat. Szaporítani sarjakról a legkönnyebb.

Fehértarka levelű díszsom (Cornus alba Sibirica Variegata)

Az egyik legnépszerűbb díszsom faj. Magassága elérheti a 2.5-3m magasságot. A cserjének az alakja nagyon szép, oldalra hajló, bókoló. Térigénye igen nagy, mert szélessége elérheti a 2 m-t. Fehér virágait májusban bontja. Egyik fő díszértéke a levele, melynek szegélyei igen feltűnő fehér színűek. A másik fő díszértéke a cserje feltűnően intenzív korallpiros színű szárai. A szárak egész évben nagyon szép színt visznek a kertbe, de lombhullás után szinte varázslatos látványt nyújtanak meleg színeivel.

fehertarka-levelu-diszsom

Cornus alba Sibirica

Gyakran kell visszavágni, mert a hamar kifejlődő éves vesszői a legintenzívebb színűek a tél folyamán. Feltűnő növény, ezért szoliterként érvényesül a legjobban. Kedveli a hűvös klímát, ezért félárnyékba ültessük, nyáron rendszeres öntözést igényel. Talajban legjobb neki a laza szerkezetű, tápanyagban gazdag, üde és nedves talaj. Szaporítani a legjobban bujtással vagy dugványozással lehet.

Feketevesszőjű som (Cornus alba Kesselringii)

2 m körüli maximum magasságot érhet el, szélességre kicsit karcsúbb a többi fajnál, kb. 1,5 m. Levelei szép zöldek, erősen erezettek, hosszúkásak. Júniusban hozza fehér virágait, elnyílás után megjelennek apró fehér bogyói, melyek a madarak kedvenc eledele. A legnagyobb különlegessége, hogy a cserje vesszőinek színe nem egy színű, a feketén át az élénkpiroson keresztül változik. Lombtalan állapotban talán hasonlít a tűz lángjaihoz, amelyek éppen felcsapnak a kertben. Több somfajjal összeültetve látványos eredményt érhetünk el. Félárnyékos helyet, laza, üde talajt és rendszeres öntözést kíván. Fás dugványokkal a legegyszerűbb a szaporítása.

Törpe selymes som (Cornus stolinifera Baileyi)

Egy igen ritka és mutatós somfaj. Nagyon népszerű a kertészek körében a törpe növése miatt, ugyanis a magassága csupán 1m körül mozog. Levelei halvány zöldek, erősen erezettek. Ennek a fajnak a virágai csalogatják a rovarokat, pillangókat, május-júniusban hozza krémfehér virágait, ezután fejlődnek ki fehér termései. A vesszői nagyon látványosak, télen lombtalan állapotban szinte világítanak a kertben, színük élénk piros. Ennél a fajnál nagyon szép, hogy a vesszők alacsonyak maradnak, így igen sűrűn helyezkednek el egymás mellett. Ha a színes vesszői miatt tartjuk a cserjét, alaposabban is visszametszhetjük az intenzívebb növekedés érdekében, mert így sokkal több új színes szár növesztésére serkentjük. Szegélynek vagy cserjecsoportokba ültetve is dekoratív. Félárnyékos vagy napos helyet, üde és tápanyagban dús talajt, valamint a meleg nyári napokon rendszeres öntözést kíván. Legjobban dugványozással szaporítható.

Narancs vesszőjű som (Cornus sanguinea Midwinter Fire)

Hazánkban még viszonylag ritkán ültetett, nagyon feltűnő somfaj. Magassága elérheti a 2 m-t. A növény egész évben mutatós, zöld, erezett levelei ősszel a sárga minden színében játszanak. A legnagyobb díszértéket hihetetlenül élénk, már-már fluoreszkáló narancssárga szárai adják, melyek télen egyszerűen elképesztő hatást adnak a kertnek! Érdemes megvásárolnunk ezt a cserjét, igazi kuriózum lesz a kertben. Napot, félárnyékot, tápanyagban gazdag, laza talajt és rendszeres öntözést igényel. Bujtással vagy dugványozással szaporítható.

narancs-vesszoju-som

Cornus sanguinea “Midwinter fire” Fotó: getgardening.richardjacksonsgarden.co.uk

Vörös-sárga vesszejű som (Cornus sanguinea Magic Flame)

Egy igen érdekes somfaj, mely elérheti a 4 m-es magasságot és a 3 m-es szélességet is. Levelei mutatósak, üde zöldek, ősszel nagyon szép sárga árnyalatokban díszlenek. Május-júniusban hozza apró fehér virágait. Termése nem fehér, hanem nagyon szép kékesfekete bogyó, amit a madarak is szívesen fogyasztanak. Vesszői nagyon érdekes színűek, télen a sárgás, narancsos és a vörös minden színében pompáznak, magassága révén rendkívüli látványt nyújtanak. Cserjecsoportokban vagy szoliterként is jól mutat. Félárnyékos helyet, laza szerkezetű, üde talajt és rendszeres öntözést kíván. Bujtással vagy a sarjak osztásával szaporítható.

Ezeket a sorokat elolvasva láthatjuk, hogy a somok mennyire színgazdag növények. Nem csak leveles állapotban, hanem teljesen kopaszon, csak szárként is díszítenek. Egész évben nagyszerű látványt nyújtanak, de télen mutatják meg igazán a  természet elképesztő sokszínűségét és varázslatosságát.

Somok. Színvarázs a téli kertben

Szerző: Bugyi Zsolt