tavirózsa, dézsató
Ajánló

Készítsünk tavirózsás dézsatavat a teraszra!

Dézsás tavirózsánk gyönyörűen virágzó dísze lehet akár késő őszig egy kis terasznak, balkonnak is, anélkül, hogy tavat kellene kialakítanunk.

A dézsákat eredetileg a régi háztartásokban leginkább mosáshoz, fürdéshez, illetve különböző folyadékok tárolására használták, csak az „elvetemült” kert- és növénymániások kezdtek ezekbe később növényeket ültetni.

dezsato-tavirozsa

Dézsató tavirózsával

Az ilyen edényeknek nagy előnye, hogy tökéletesen megtartják a vizet és ezt gyönyörűen ki lehet használni. Nézzünk most egy jó példát erre.

Minden kertben, teraszon, balkonon, tetőkertben találkozhatunk dézsás növényekkel. Ilyenek például a leander, a kefevirág, a citrusfélék. Kevesen tudják azonban, hogy helyigényes kerti tó helyett egy nagyobb fa, vagy műanyag dézsa, kerámia kaspó tökéletes otthona lehet például egy szépséges tavirózsának.

dézsató

Egy mini vizes élőhely kis helyen is hangulatos és különleges látvány lehet

Megszokhattuk, hogy tavirózsát, tündérrózsát, lótuszt leginkább kerti tavakban láthatunk. A helyigényes tavacskák kivitelezése viszont szinte lehetetlen egy teraszon, vagy kisebb erkélyen, mini kertben.

Ilyen helyre kínál kitűnő megoldást vizes ökoszisztéma kialakítására egy nagyobb, kb. 50 cm átmérőjű és 50-60 cm magas dézsa, ami tökéletes otthona lehet 5-6 évig is egy szép tavirózsának. Ezek lassan ugyan, de kinövik a dézsát, viszont tőosztás után ismét tartható bennük egy kisebb leválasztott gyökeres növényi rész. Persze télire őt is be kell vinni egy pincébe, vízben pihenni.

Ha a dézsából télire leöntjük a víz nagy részét (csak annyit hagyunk benne, amennyi épp ellepi a tövet), akkor az edénnyel együtt könnyen mozgatható és le lehet vinni a pincébe. Ezután már csak azt nem szabad elfelejteni, hogy időnként pótoljuk az elpárolgó vizet. A tavirózsák ugyanis akkor bírják a téli fagyot, ha legalább 80 centiméteres mélységű vízben vannak a talajfelszín alatt.

dézsató

A tavirózsa mellett más vízinövények is jól megférnek a dézsatóban

Dézsás tavirózsánk gyönyörűen virágzó dísze lehet akár késő őszig egy kis terasznak, balkonnak is, anélkül, hogy tavat kellene kialakítanunk. Tehát, aki rajong ezekért a növényekért, illetve a vizes megoldásokért, helye viszont nincs egy saját tavacska létrehozásához, nyugodtan megpróbálhat összeállítani egy ilyen dézsatavat.

vizirózsa