kerti-to-tisztitas
Ajánló

Így tartsd tisztán a nyár közepén kerti tavacskádat!

Kerti tavunk növényei teljes pompában díszelegnek, de ugyanígy az algák, hínárok, moszatok és más, nem feltétlenül szép élőlények is ellephetik a vizet.

kertitó nyári tisztítása

Az egészséges ökoszisztéma az alapja egy szép kerti tónak

Tartsuk kordában a növényeket!

A nyári meleg és a sok napsütés hatására minden vízi életforma ilyenkorra éri el éves fejlődésének csúcspontját. Ez egyben azt is jelenti, hogy az erőteljes fejlődéssel sok esetben a kisebb kerti tavakat ki is növik, vagy túlzsúfolttá válnak, így időszerű lehet a tövek szétosztása, illetve a növények fejlődésének kordában tartása.

Sok kertbarát sajnálja a növényeket szétszedni, vagy megkurtítani, pedig ezzel csak a tavacskának segítünk. A kiszedett töveket pedig biztosan könnyen el lehet ajándékozni a szomszédoknak, barátoknak.
A sás- és nádfélék, díszhínárok túlszaporodása komoly nehézséget jelent, ezért ezt a munkát ne sajnáljuk elvégezni. Az elburjánzó növények ugyanis elnyomják a lassabban fejlődő társaikat, kiszoríthatnak más növényeket, sőt a víz ökoszisztémáját is megboríthatják.

kertitó nyári tisztítása

Ha gondozzuk, szépen beáll a kis vízi életközösség

Távolítsuk el az elhalt növényi részeket!

Másik fontos teendő az elhalt növényi részek eltávolítása, ugyanis a melegebb vízben a rothadási folyamatok metángáz képződéssel járnak, ami veszélyes lehet a halakra és más, a tóban élő állatokra. Ez hatványozottan igaz akkor, ha a vízfelület kicsi, illetve nincs meg a megfelelő vízmélység (minimum 80 cm).

Az elhaló tavirózsa leveleket, hínárokat, vízbe hulló leveleket, fűszálakat egy gereblye segítségével óvatosan kiszedhetjük a tóból, sőt ezzel együtt a vízben lévő moszatok, algák egy részét is, ami után szinte fellélegzik a kerti tavacska.
Ha a vízfelületen békalencse, vagy más, vízen úszó növény él, őket is ritkítsuk meg, hogy legyen ismét szabad vízfelület. Ezek ugyanis beárnyékolják a tó vizét és ez sem egészséges a benne élő növények, állatok számára.

kertito

Fontos, hogy mindig maradjon szabad vízfelület