orchidea sikeres tartása
Ajánló

A sikeres orchideatartás titka – öntözés, tápozás

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy az orchideák a legnépszerűbb szobanövények.  Ennek több oka is van: szépek, hosszasan virágoznak, legtöbb fajtájuk kiválóan érzi magát lakásban és viszonylag könnyű őket tartani. Persze ez utóbbi kijelentéssel valószínűleg elég sokan vitatkoznának. Mert amíg bizonyos nagymamáknál folyamatosan burjánzik és virágzik az orchidea, mások életben tartani sem tudják néhány hétnél tovább. 

Pedig a siker vagy sikertelenség titka nagy valószínűséggel egy dologban rejlik; az öntözésben!

orchidea helyes öntözése

Fotó: www.lechuza.ca

Ami nem azt jelenti, hogy az orchideáknak valami szupertitkos, bonyolult öntözési technikájuk van, egyszerűen arról van szó, hogy máshogy kell őket öntözni, mint a többi növényt.

Epifita orchideák

Ugyanis az orchideák nagy része epiphyta , vagyis természetes közegében – általában esőerdők – fáinak törzsén vagy sziklákba kapaszkodva él.  Akkor nyilván nagyon szeretik a vizet és sokat kell őket locsolni! – gondolhatná a kezdő orchidea tulajdonos, akinek megtetszett egy csinos phalaenopsis valamelyik áruházlánc polcán, esetleg ötlet híján kapta egy tanácstalan udvarlótól. Miközben nem is sejtik, hogy éppen ez a gondolkodásmód és az ebből kifolyó (szó szerint) túlbuzgóság fogja a növénye halálát okozni. 

Gondoljunk csak bele, ott fent a fákon kapaszkodva mi történik velük? Jön egy jó nagy eső, ami alaposan, akár órákig áztatja a növényt, de amikor elállt, a víz lefolyik és az orchidea gyökerei néhány óra múlva újra szárazak lesznek. Nem állnak nyirkos földben, mint földi kollégáik.

Ebből kifolyólag az orchideák többségének speciális gyökerei vannak (teljesen általánosítani nem lehet, mivel az orchideáké a növényvilág legnépesebb családja). Úgy alakultak ki, hogy egyszerre tudjanak kapaszkodni, ásványianyagokat és vizet felvenni, sőt még fotoszintetizálni is! És mindezt a lehető leggyorsabban.

Mindezt egy speciális membrán a ‘Velamen’ teszi lehetővé, ami a gyökereiket borítja. És ez a bőrszerű anyag nagyon rosszul viseli ha sokáig pangó vízben áll. Akár néhány nap alatt elhal és idővel az egész gyökérzet rothadásához és a növény halálához vezethet.

Hogyan öntözzük az orchideát?

Tehát ha azt szeretnénk, hogy az orchideánk boldog legyen, meg kell próbálnunk reprodukálni a növény eredeti környezetét. Ami persze nem azt jelenti, hogy a lakásunkat trópusi esőerdővé kell alakítanunk, csak annyit, hogy hagyományos locsolás helyett bő vízben kell áztatnunk a növényeinket. 

De ezt sem túl gyakran! Átlagos hőmérsékletű lakásban heti két alkalommal, melegebb lakásban maximum heti három alkalommal. Az a fontos, hogy a növény két öntözés között ki tudjon száradni, vagyis, hogy az ültetőközege már ne legyen nedves.

De a legjobb módszer ha ebben az esetben is egyszerűen hallgatunk a növényünkre. Nem, valószínűleg nem fog megszólalni, de a velamen borította gyökerek pontosan elárulják, mikor van szüksége öntözésre a növénynek, ugyanis, ha a gyökerek színe világos szürke, fehér, akkor locsolni kell, ha sötét szürke/zöld, akkor minden ok, nem szomjas a növény.

De azért ez is lehet trükkös, mivel simán lehet, hogy a felszíni gyökerek szárazságot mutatnak, miközben a cserépben lévők teljesen jól vannak. Ezért is jön jól az az átlátszó cserép! – Meg ugye a fotoszintézis miatt. De összességében elmondható, hogy a legtöbb orchidea sokkal jobban tűri, ha kicsit el van hanyagolva, mint ha túl van öntözve.

Maga az öntözés technikája viszont már tényleg pofon egyszerű: a növényt vagy betesszük egy vödörbe, mosdóba ázni vagy a kaspóját felöntjük vízzel majd hagyjuk ázni a vízben 20-30 percet, hogy alaposan felszívja magát, majd az egészet leöntjük róla és hagyjuk, hogy lecsöpögni a gyökereket. Kész.

orchidea öntözése

Fotó: www.lechuza.ca

Mivel öntözzünk? 

Természetesen az orchideák esetében sem mindegy, milyen vízzel öntözzük (áztatjuk) őket. Sőt, erre kifejezetten háklisak! A sima csapvíz Magyaroszágon a legtöbb helyen nagyon kemény, ezért ez nem javasolt. Az ásványvíz sem túl jó ötlet, mert ebben is sok olyan többlet ásvány lehet, ami nem jó a növénynek. A legtöbben ezért a esővizet vagy szűrt vizet használnak. De nagyon jó az akvárium víz is. Én is azt szoktam használni, így a növények lágy, langyos vizet kapnak, míg a halak vize rendeszeresen cserélve van. Win-win.

Mikor?

MINDIG reggel öntözzük az orchideát!! Iszonyú fontos, hogy estére teljesen száraz legyen a növény, különben könnyen megbetegedhet. Továbbá sokat lendít a növényünk közérzetén, ha párás a levegő körülötte – ez amúgy nekünk is sokat segít, főleg télen a fűtött, száraz levegőjű lakásban! Egyrészt rendszeresen permetezzük öket és a többi növényt is.  De be is tehetünk egy vízzel és kavicsokkal teli tálat a cserép alá, így a párolgó víz párásan tartja a növény körül a levegőt. Szuperek a mostanában népszerű hideg párásítók is.

Hol tartsuk?

És van még egy fontos szempont, ez pedig a lokáció. Mivel a dzsungelben is csak szűrt napfény éri a növényeket, a lakásban sem bírják a közvetlen fényt. Ideális hely a számukra egy keleti fekvésű ablakpárkány, lehetőleg távol a fűtőtesttől.

orchidea tartása

Fotó: www.lechuza.ca

Tápozás

Persze ha azt szeretnénk , hogy a növény ne csak zöldeljen, virágozzon is, akkor nem lehet elfeledkezni a tápozásról sem, mert enélkül nem fog. Elég sok fajta orchidea tápot lehet kapni a portól az oldalaton át, a drazsékig de én ebben az esetben is a szervesre esküszöm. A Viano virágzó növények számára készült tápját egyszerűen imádják az orchideáim (is). Csodásan élő marad tőle a talajuk, ami az orchideák esetében is tele van hasznos mikroorganizmusokkal és gombákkal, amikre a műtrágyák ugye nincsenek túl jó hatással. Hetente egyszer feloldok az öntözővizükben egy tasakkal és ebben áztatom a növényt. Ami megmarad, az meg pedig mehet a többi növényre.

Tuti-tipp: Hideghatás

Ha mindezek ellenére sem akar virágozni az az orchidea, dobjunk be egy kis hideget. Ugyanis a virágbimbó képződéshez némi hideghatásra van szükségük. Nem szibériaira gondolok, csak arra, hogy néhány órára 10-12 fok köré csökkenjen a hőmérséklet körülöttük. Ez azt az időszakot imitálja, amikor az erdőben éjszakára el kezd lehülni a hőmérséklet. Azoknál a bizonyos nagyiknál is ezért érzik ilyen jól magukat a két ablaktábla között; napközben kicsit felmelegszik a levegő, majd este szépen lecsökken. 

Ha nincs ilyen ablakunk, akkor simán ki is vihetjük őket a szabadba néhány órára. Nyilván ne a minusz tízbe, de 10-15 fokos hőmérsékletbe nyugodtan. De közvetlen nap ilyenkor se érje őket!

Ezek persze csak általános tippek, mint mondtam az orchideáknak rengeteg fajtája van és ezek igénye eltérő lehet. Például a szintén nagyon népszerű dendrobiumok részben vagy teljesen lombhullatóak, így a téli időszakban az idősebb ágakon elsárgulnak és lehullanak a levelek míg maga a hajtás összetöpörödik, kiszárad. Ez egy természetes folyamat, nem kell semmit sem tennünk ilyenkor, még az összeszáradt hajtásokat sem célszerű néhány évig visszavágni. Ebben az időszakban a növénynek jóval kevesebb vízre van szüksége, tápanyagra pedig egyáltalán nincs. 

Tehát az első és legfontosabb tennivaló az orchideánkkal kapcsolatban, hogy tájékozódunk annak az igényeiről és azoknak megfelelően kezdjük gondozni.

Fotók: https://www.lechuza.ca/en/tips-and-tricks-for-orchid-care/tw-orchid.html

Hirdetés

Viano Bio Happy Szervestápok vásárlása