epifita orchidea
Ajánló

Hogyan gondozzuk jól fán lakó, azaz epifita orchideáinkat?

Vannak fára mászó növények, de az igazi fakedvelő fajok lakóhelyükként is nagyra nőtt rokonaikat választják. Ilyenek az epifiták, vagyis a fán lakó növények!

 

epifita orchidea vanda

Az epifiták, mint például az orchideák zöme,  napi huszonnégy órában fák lombkoronáin, ágaik közé ágyazódva élnek, a teljesen jogos kérdés pedig az, hogy mit csinálnak közben a gyökerükkel? Egy normális, hétköznapi növény gyökerének a talajban a helye, szóval mi ez a különcködés?

Hogyan vesz fel tápanyagokat egy epifita növény?

Gyökereik az epifitáknak is akadnak, de a tápanyag feldolgozásán kívül kapaszkodásra is használják. Ezek a növények tipikusan esőerdőkben laknak, ahol magas a levegő páratartalma, és ahol tápanyagot nem csak a párában dús levegőből, a sok csapadékból képesek felvenni, hanem az otthonuként szolgáló fa korhadó kérgéből is. Ennek ellenére az epifiták nem paraziták, vagyis nem élőskődnek főbérlőjükön. Szeretik a fényt, és ebből a lombkoronában több is jut nekik, mintha a talajon, vagy annak közelében élnének.

epifita orchidea gondozása

Moha, ág, epifita – a nyerő hármas

A tápanyag sokkal kevésbé fontos az epifita orchideák számára, hiszen a természetben ezek a növények az esővíz cseppekből szedik ki a létfontosságú ásványi anyagokat. Gyakran megfigyelték már a tudósok,  hogy ezek az orchideák nem élnek meg akármilyen fán, gyakran gondosan kiválasztják a támasztékukat. Az eukaliptusz fákat messze elkerülik, míg a tölgyeket igencsak kedvelik.

fán lakó, epifita orchidea léggyökere

Hagyjunk szabadon pár léggyökeret!

Epifita orchidea tartása

Alapanyagok

Ha otthonunkba szeretnénk egy fán lakó orchideát, akkor biztosítani kell számára egy fát, vagy egyszerűbb esetben egy ágat. Érdemes elmenni kirándulni és közbe keresni egy megfelelő méretű ágat, vagy még egyszerűbb bemenni egy kertészetbe.

Fontos, hogy mohát is szerezzünk, ugyanis mohával lényegesen nagyobb esélye lesz a növénynek az életben maradáshoz, ugyanis a moha megtartja a nedvességet. Sőt, ha spagnum mohát használunk, akkor az savanyítja az öntöző vizünket, és ez hasznos dolog, mert az orchideákat lágy vízzel, esővízzel ildomos öntözni, legalábbis ha sokáig életben szeretnénk tartani.

Az epifiták rögzítése

Ha megvannak az alapanyagok, akkor növényünket kötöző dróttal rögzítsük az ághoz, természetesen úgy, hogy ne szorítsuk el a gyökereket, vagy a növény szárát. Ne rejtsük el az összes gyökeret a moha alá, hanem  hagyjunk szabadon pár léggyökeret. Ez nagyon fontos orchideák ültetésénél, ugyanis sokan elkövetik azt a hibát, hogy minden gyökeret próbálnak vagy a cserépbe vagy a moha alá begyömöszölni, megakadályozva őket a vízpára hasznosításában.

A jelszó: párásítás

Sajnos életben tartani nem egyszerű az orchideákat, ugyanis nekik sok párára van szükségük. Spricnivel sokat öntözhetjük őket, illetve néha nem árt, ha megfogjuk az egész növényt és alaposan beáztatjuk legalább egy negyed órára.

Epifiták tápozása

A tápanyagot is nekünk kell pótolnunk és biztosítanunk a számukra. Erre a legjobb a vízben oldott tápanyag, illetve tápoldat, de ügyeljünk arra, hogy az oldat erősen fel legyen higítva.

Az epifiták szeretik a sok fényt, de a tűző naptól mindenképpen óvjuk őket.