dendrobium
Ajánló

Egy könnyen tartható orchidea, a szépséges dendrobium

A dendrobiumok virágai érdekes alakúak és nagyon változatos színösszeállításban találkozhatunk velük, némelyik fajta még illatos is lehet. A lepkeorchideákénál kicsit rövidebb a szirmok élettartama, így nem várhatunk tőlük sok hónapos virágzást, de azért ők is huzamosabb ideig és hatalmas virágtömeggel csodás díszei lehetnek otthonunknak.

dendrobium

A Dendrobiumok többsége eredeti élőhelyén, leginkább a hegyvidékeken fejlődik 1800 méteres magasságig és a virágképződéshez hűvös éjszakákat igényel. Ennek ellenére nem kell a Himalájában laknunk, ha Dendrobiumot szeretnénk tartani otthonunkban. A nagyobb példányok egyszerre 200-300 virágot is hordozhatnak, de ehhez tökéletes körülmények szükségeltetnek. Igen híres virágnak számít, hiszen a Dendrobium az indiai állam, Szikkim nemzeti virága!

dendrobium

A dendrobium gondozása, öntözése

Nem bonyolult, kezdők is elboldogulnak vele: nyáron teljes fényt igényel, bőségesen lehet öntözni és tápozni. Ősszel – ahogy növényeink többségét – úgy őt is vigyük hűvös, világos helyre, ahol 2-3 hónapig maradhat kevesebb öntözés és tápozás mellett.

dendrobium_ochreatum

Amikor a Dendrobiumon megjelennek a virágbimbók, ismét melegebb helyre helyezhetjük és növelhetjük az öntözés és tápozás mennyiségét. Az orchideát virágzás után érdemes átültetni, méghozzá laza, jó vízáteresztésű közegbe. Ha tehetjük, akkor kerüljük a nagy edényeket, mivel az orchideáknak nincsen dús, szerteágazó gyökérzetük, és kedvelik, ha feszesen, szorosan vannak rendeződve a gyökerei a cserépben.

Végezetül jöjjön egy rövid videó-ismertető a Dendrobiumról!