pozsgás dekoráció
Ajánló

7 DIY ajándék ötlet karácsonyra pozsgásokból

Pozsgás dekorációk karácsonyra

A pozsgások rendkívül mutatós, de egyszerűen kezelhető, igénytelen növények: kevés földre, minimális öntözésre van szükségük. Ezért a következő ötletek megvalósításához tökéletes alanynak minősülnek. De bármelyiket is készítjük, ne tévesszük szem elől azt a fontos tényt, hogy a pozsgások nem bírják a pangó vizet. Igen hamar elpusztulnak nedves környezetben. Ezért ha nincs megoldva a növénytartó vízelvezetése, tényleg csak minimális vizet kaphat a növény. Legpraktikusabb heti egyszer egy flakonból vizet permetezni rá!

1.ötlet romantikus lelkeknek

Ezt a teáscsészéből készült vintage növénytartót  pofonegyszerű elkészíteni. Végy egy régi teáscsészét, az sem baj, ha kicsit csorba, csak szép legyen! Helyezz bele kaktuszföldet és ültesd be a növényt.

vintage pozsgástartó

Vintage teáscsésze pozsgással beültetve

2. ötlet a modern, letisztult design kedvelőinek

Egy hosszúkás üvegváza felébe önts dekorációs célra használt homokot és helyezd bele a pozsgást.

üveg pozsgástartó

3. ötlet a nyersebb, rusztikus stílus kedvelőinek

Ehhez a téglás dekorhoz már kölcsön kell kérni egy koronafúrót, amivel 2 lyukat ütünk a téglába: egyet a mécsesnek, egyet a pozsgásnak. De szép rusztikus dekoráció lehet belőle!

 

pozsgas-dekoracio-teglaban

4. ötlet: Mini terrárium

Ezeknek a szép terráriumoknak az elkészítéséhez öblös hasú üvegvázát, üveggömböt vegyünk, amit a kaktuszföldön kívül mindenféle dekorációs kaviccsal, homokkal tölthetünk meg.

palackkert-terrarium

5. ötlet könyvmolyoknak

Nagy kedvencünk ez a könyvbe ültetett pozsgáskert, könyvmoly ismerősöknek a legtutibb ajándék! Az elkészítése sem túl bonyolult: egy szép, régi könyvnek az oldalait ragasszuk össze, majd snitzerrel vágjunk bele egy akkora mélyedést, melybe belefér a virágföld és a növény(ek). Vágjunk bele egy fóliát és ültessük be a növényt.

pozsgaskert-konyvben

6. ötlet: kokedama pozsgással

Nagy divat mostanában növénybarátok között a japán eredetű kokedama, vagyis a mohával borított földlabda. Ezt az elegáns zöld mohagömböt zsinórra fűzhetjük, lelógathatjuk a mennyezetről, kiakaszthatjuk az ablakba, vagy ahová szeretnénk. Elkészítéséhez szükségünk lesz tőzegmohára, bonsai-oknak való földkeverékre, mohára, valamint a tetszésünk szerint összeválogatott pozsgásokra vagy más szobanövényekre. Mindezt kötözőzsinór fogja egyben tartani. Ennél különlegesebb ajándékot nehezen lehet elképzelni a pozsgás szerelmeseinek, kutakodjatok a neten bátran, nagyon sok útmutatót lehet találni az  elkészítéséhez.

kokedama pozsgással fotó: Hideg Gergely

 

7. ötlet: fali pozsgás mini terrárium

Ezek a szemet gyönyörködtető fali  kompozíciók segítenek, hogy  könnyed, mégis látványos módon neveljünk kis vízigényű mohákat, páfrányokat, örökzöldeket, apró leveles növényeket. A kereteket saját magad is elkészítheted egy fém hordó levágott pereméből, vagy horgászboltban kapható átlátszó tetejű fémdobozból, illetve a neten is megrendelheted. 

fali-pozsgas-dekoracio

Ha a fenti ötleteket megvalósítjátok, ne feledjétek: a pozsgásokat sok fénnyel és heti egyszeri kevés vízpermettel lehet sokáig életben tartani!

Forrás: Pinterest

Ha tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Pinteresten további inspirációkért!