karácsonyi kaktusz
Ajánló

A karácsonyi asztal királynője – a karácsonyi kaktusz

Egy hálás cserepes a karácsonyi asztalon

Nemrégiben írtunk a mikulásvirágról és a fekete hunyorról, melyek az adventi időszak igen népszerű, virágzó cserepes növényei. Hasonlóan kedvelt cserepes növényünk a karácsonyi kaktusz is.

A karácsonyi kaktusz 

Brazíliából származik, ahol a trópusi vagy szubtrópusi őserdők fáin élnek. Gyökereikkel az ágak elágazásaiban és a fakéreg repedéseiben összegyűlő – sokszor igen kevés – szerves anyagból táplálkoznak. Kis termetű, sűrűn elágazó cserje – kb. 30 cm-esre nő meg.

A karácsonyi kaktusz tudományos nevét Frederique Schlumberger francia kaktuszgyűjtőről kapta. Az első növényeket 1817-ben hozták be Brazíliából Angliába és Európa más országaiba. A karácsonyi kaktusz azóta is a szürke téli napok virágzó dísznövénye, színt és fényt visz a lakásba.

karácsonyi kaktusz

Minden színes virágja színt visz a téli napokba

Eredeti termőhelyükön hat fajukat különítették el, de mivel ezek egymással jól beporozhatók, a kereskedelemben szinte mindig hibridjeikkel találkozhatunk; főleg a lila, a cseresznyepiros, a rózsaszín és a fehér virágú változatokkal. Ha szert tettünk egy szép bimbós példányra, csak néhány ápolási tennivalóra kell ügyelnünk.

Mire ügyeljünk a karácsonyi kaktusz tartásánál?

Mivel meglehetősen igénytelen növény, sokféle hibás kezelést is képes elviselni.

Hőigénye

Arra kell figyelnünk, hogy 22 °C fölé nem menjen a hőmérséklet, mert melegben a virágzás kb. két hétre rövidülhet. 

Kártevők

Kevés kártevője ismert. A fehér gyapjas moly megjelenése túl száraz környezetre vall. Kézi tisztogatással és esőztető, lágy vizes öntözéssel ez többnyire megszüntethető. Ápoláskor jusson eszünkbe szülőhazája és természetes környezete. A rothadásra nagyon érzékeny: ne hagyjuk, hogy a víz megálljon alatta!

karácsonyi kaktusz

Virágzása

Magyar nevét azért kapta, mert megfelelő körülmények között tartva karácsony táján virágzik. Akárcsak a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz is rövid nappalos növény; a virágbimbók kialakulásához 8 óránál rövidebb idejű megvilágításra van szüksége. Ezalatt az új levelek beérnek, és ha biztosítottuk neki a legalább 14-16 órányi „sötét periódust”, a levélvégekben virágkezdemények alakulnak ki. Virágzás után a növény elveszti fényét, ami a kb. két hónapig tartó nyugalmi időszak elejét jelzi. Virágzás alatt bővebben öntözzük és tápoldatozzuk.

Fényigénye

Ha a lakás olyan világos helyiségébe állítjuk, ahol ritkán kapcsolunk villanyt, és csak a természetes nappalhossz van a növényre hatással, szinte biztos a bimbóképződés sikere.

Vízigénye

Ősztől kb. 15 fokos hőmérsékleten csak mérsékelten öntözzük. A sárguló, puha levelek a túlöntözés jelei. Július-augusztustól kezdődően kevés vizet és tápanyagot adjunk neki. Nem bírja a pangó vizet.

Jó tanács!!

A fejlődő növényt ne forgassuk; legjobb ennek érdekében a cserepet megjelölni.