karácsonyi kaktusz
Ajánló

A karácsonyi asztal királynője – a karácsonyi kaktusz

Nemrégiben írtunk a mikulásvirágról és a fekete hunyorról, melyek az adventi időszak igen népszerű, virágzó cserepes növényei. Hasonlóan kedvelt karácsonykor virágzó cserepes növényünk a karácsonyi kaktusz is.

A karácsonyi kaktusz 

Brazíliából származik, ahol a trópusi vagy szubtrópusi őserdők fáin élnek. Gyökereikkel az ágak elágazásaiban és a fakéreg repedéseiben összegyűlő – sokszor igen kevés – szerves anyagból táplálkoznak. Kis termetű, sűrűn elágazó cserje – kb. 30 cm-esre nő meg.

A karácsonyi kaktusz tudományos nevét („Schlumbergera bridgesii”) Frederique Schlumberger francia kaktuszgyűjtőről kapta. Az első növényeket 1817-ben hozták be Brazíliából Angliába és Európa más országaiba. A karácsonyi kaktusz azóta is a szürke téli napok virágzó dísznövénye, színt és fényt visz a lakásba, tökéletes kiegészítője az ünnepi dekorációnak.

karácsonyi kaktusz

Minden színes virágja színt visz a téli napokba

Eredeti termőhelyükön hat fajukat különítették el, de mivel ezek egymással jól beporozhatók, a kereskedelemben szinte mindig hibridjeikkel találkozhatunk; főleg a lila, a cseresznyepiros, a rózsaszín és a fehér virágú változatokkal. Kis termetű, sűrűn elágazó cserje, kb. 30 cm-esre nő meg. Ha szert tettünk egy szép bimbós példányra, csak néhány ápolási tennivalóra kell ügyelnünk.

Mire ügyeljünk a karácsonyi kaktusz tartásánál?

Mivel meglehetősen igénytelen növény, sokféle hibás kezelést is képes elviselni.

Hőigénye

A karácsonyi kaktusz nem kedveli a nagy meleget, ezért ügyelnünk kell arra, hogy 21 °C fölé lehetőleg nem menjen a hőmérséklet, mert melegben a virágzás kb. két hétre rövidülhet. 

Kártevők

Kevés kártevője ismert a karácsonyi kaktusznak. A fehér gyapjas moly megjelenése túl száraz környezetre vall. Kézi tisztogatással és esőztető, lágy vizes öntözéssel ez többnyire megszüntethető. Ápoláskor jusson eszünkbe szülőhazája és természetes környezete. A rothadásra nagyon érzékeny: ne hagyjuk, hogy a víz megálljon alatta!

Virágzása

Magyar nevét azért kapta, mert megfelelő körülmények között tartva karácsony táján virágzik. De ha igazán jól érzi magát, októbertől akár februárig is hozhatja nyíló virágait, melyek hossza 6-8 cm.

karácsonyi kaktusz

Akárcsak a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz is rövid nappalos növény; a virágbimbók kialakulásához 8 óránál rövidebb idejű megvilágításra van szüksége. Ezalatt az új levelek beérnek, és ha biztosítottuk neki a legalább 14-16 órányi „sötét periódust”, a levélvégekben virágkezdemények alakulnak ki. Virágzás után a növény elveszti fényét, ami a kb. két hónapig tartó nyugalmi időszak elejét jelzi. Virágzás alatt bővebben öntözzük és tápoldatozzuk.

Fényigénye

Ha a lakás olyan világos helyiségébe állítjuk, ahol ritkán kapcsolunk villanyt, és csak a természetes nappalhossz van a növényre hatással, szinte biztos a bimbóképződés sikere. Nagyon szereti a fényt, de közvetlenül napos helyen ne tartsuk, mert hajlamos megégetni  leveleit. 

Vízigénye

Ősztől kb. 15 fokos hőmérsékleten csak mérsékelten öntözzük. A sárguló, puha levelek a túlöntözés jelei. Július-augusztustól kezdődően kevés vizet és tápanyagot adjunk neki. Nem bírja a pangó vizet.

Jó tanács!!

A fejlődő növényt ne forgassuk; legjobb ennek érdekében a cserepet megjelölni.