palackkert
Ajánló

Készítsünk palackkertet! – Se öntözés, se bonyodalmak

A palackkertek (floráriumok) és terráriumok napjainkban egyre divatosabb kiegészítői a lakásoknak. Nagyon esztétikusak, gazdagítják a teret és az elkésztési folyamat bizonyítottan terápiás hatással van az emberre. Nagy előnyük, hogy elhelyezhetőek a lakás szinte bármely pontján. Az üvegpalackban nevelt növények rendkívül mutatósak és egyszerűen is gondozhatóak. Elkészítésükhez csak egy kis szépérzék és pár kellék szükséges.

palackkert

Előkészületek – a palack 

A palackkerthez szükségünk van egy teljesen gömbölyű vagy ovális és egy kissé hasas üvegpalackra. Ebben fejlődnek a növények a legjobban. Minél nagyobb a palack, annál tovább hagyhatjuk a növényt benne. Egy alaposan kimosott, nagyszájú boros üvegballon is megfelelő lehet erre a célra. A palackban lévő mikroklímát a növények nagyon hamar megszokják, ezután szinte alig igényelnek gondozást. Az alkalmas növényeknek sok fényre van szüksége, de a közvetlen napfénytől óvnunk kell őket, mivel az üveg összegyűjti a nap melegét és megéghetnek a növényeink.

Azért kell nagyon ritkán öntöznünk a palackkertünket, mert a növények felszívják a földben lévő nedvességet, amit a fotoszintézis során pára formájában a levegőbe juttatnak. A vízpára lecsapódik az üveg belső oldalán és visszafolyik a talajba. Így alakul ki a tökéletes egyensúly.

Az üvegpalackban nagyon minimális helyen tudunk kertészkedni. A nagyra nőtt növényeket mindig metsszük meg. Az elszáradt növényi részeket távolítsuk el a gombás megbetegedések elkerülése végett. A legjobb kisméretű növényeket vásárolni, vagy olyanokat, amelyek kifejletten is aprók maradnak.

Kulcsfontosságú az is, hogy olyan növényeket ültessünk össze, melyek hasonló körülmények között érzik jól magukat. A beültetésre tulajdonképpen bármilyen üvegedény alkalmas, de azt érdemes szem előtt tartani, hogy a szárazságkedvelő növényeknek a nyitott, míg a párát igénylő növényeknek inkább a zárt üveg az ajánlott.

Hogyan rendezzük be a palackkertet?

  • Először mossuk ki nagyon alaposan kívül-belül a boros ballont, majd hagyjuk megszáradni.
  • Az edény aljára mindenképp szórjunk le kavicsot 2-3 cm vastagon, ez lesz a vízelvezető réteg.
  • Majd óvatosan, egy papírtölcsér segítségével öntsünk megfelelő vastagságban termőföldet  a palackba, vigyázva, hogy ne piszkoljuk nagyon össze az üveg falát.
  • Erősítsünk egy fapálcára egy kanalat és azzal egyengessük el a földet. Ezzel kialakíthatjuk a növények helyét is.
  • Két bambuszrúd segítségével szépen bele tehetjük a növényeinket, majd a kanállal megint elegyengethetjük a környékét.
  • A növények ültetését mindig az üveg szélén kezdjük és befelé haladjunk, mivel a legnagyobb növények általában a palack közepére kerülnek. Egy bambuszpálcára rögzített borotvapengével pedig eltávolíthatjuk az elszáradt növényi részeket.
  • Az öntözésről elég, ha spriccelős permetezővel gondoskodunk.
  • Kifejezetten lassú és törpe növekedésű, magas páratartalmat igénylő növényfajokat válasszunk! Kiválóan alkalmas erre az ezüst tüzérvirág (pilea cadierei), a kistermetű páfrányok, a hegyi pálmák és sárkányfák, a csipkeharaszt (selaginella martensii), a hálóslevél (fittonia), csokrosinda (chlorophytum comosum), a begóniák (begonie) és a borostyán (hedera).
  • Ha pár virágzót is szeretnénk látni a palackkertben, erre a célra különösen ajánlott a szégyenlősvirág (aeschynanthus), a broméliák (brimelia) és a fokföldi ibolya (saintpaulia) is. Fontos, hogy egymáshoz illő növényeket válasszunk ki, mind esztétikailag, mind a gondozás terén.

palackkert készítés

Milyen az ideális hely a palackkertnek?

Világos hely a legjobb számára, ahova nem süt oda a nap. Átlagos  szobahőmérsékleten egész évben egy helyben maradhat.

A palackkert öntözése

Kizárólag porlasztóval öntözzünk. Ha locsolóval próbálkozunk, kimoshatjuk a növényeket a földből. Az üveg lezárása előtt meg kell várnunk, hogy a külső és a belső hőmérséklet teljesen kiegyenlítődjön. Csak akkor szabad lezárni a palackot, ha már nem párásodik be, amikor rátesszük a tetejét. Ez akár egy két hetet is igénybe vehet. Mivel a  növények párásítanak, előfordulhat, hogy csak fél év múlva kell öntöznünk, de azért figyeljünk oda rájuk és arra is, hogy a föld ne száradjon ki. Elég havonta egyszer megtisztítani az üveget, és csodás látványban gyönyörködhetünk egész évben.

Ha mini sivatagot szeretnénk kialakítani a palackban, akkor szórjunk kavicsot az aljába, majd pár centiméter vastagon enyhén sóderes homokot. Ebbe kis növésű kaktuszokat tehetünk, amiket nagyon ritkán kell megpárásítanunk. Ebben az esetben ne zárjuk le a palackot, hagyjuk nyitva a megfelelő szellőzés érdekében.

minisivatag-palackban

Minisivatag palackban

Nagyon sűrű kis erdőt is kialakíthatunk. Mohát, erdei földet és kérget keverjünk össze, ez lesz a talaj. A moha segíti a nedvesség megkötését. Esztétikus lesz, ha apró kövekkel betakarjuk. Magunk is elmehetünk magvakat gyűjteni hozzá. Erdei növények és fenyők magvait szórjuk el a palackban, majd permetezzük meg. Ezután zárjuk le. Ha kicsíráznak, igazi dzsungel alakul ki az üvegben. Havonta egyszer gondoskodjunk a megfelelő nedvesség utánpótlásról. Ha kinövik a palackot, szedjük ki a növényeket és vessük őket újra.

palackkert

minidzsungel palackban

Ezek a palackkertek bárhogyan is készítjük el őket, lakásunk hangsúlyos pontjává fognak válni. Érdemes nekünk is megpróbálni az elkészítésüket, hiszen nagyon egyszerű, és éveken át gyönyörködhetünk bennük.

További mutatós palackkerteket itt találsz: Miniatűr világok palackkertben

Szerző: Bugyi Zsolt