kerti teendők fagyosszentek idején
Ajánló

Kerti teendők fagyosszentek idején

A májusban garázdálkodó Fagyosszentekre jó odafigyelni, sok kárt tudnak okozni az elővigyázatlan kertészeknek, és bár az előrejelzések szerint jövő héten már nem éri hidegfront az országot, és éjszaka nem várható nulla fok alatti hőmérséklet, azért fő az óvatosság!

Tavaszi hagymások, kétnyáriak gondozása Fagyosszentek idején

Az erős napsütésben a kétnyáriak (árvácska, gyöngyvirág, százszorszép) már javában ontják gyönyörű virágaikat, ugyanakkor a tavaszi hagymások lassan már elvirágoznak, sőt legtöbbjük a magtokok növesztésén fáradozik.

Ahhoz, hogy jövőre szép tulipánjaink, nárciszaink, jácintjaink legyenek, ezeket a magtokokat le kell csípni a virágszárakról, mivel ezek növesztése a hagymákból is von el energiát. Ha eltávolítjuk ezeket, akkor viszont a levelek szépen visszaduzzasztják a hagymákat, amelyek közül a hibrideket néhány hét múlva fel is szedhetjük és szétszedhetjük.

fagyosszentek-arvacska

árvácska

Egynyáriak, zöldségpalánták

Aki nem bíbelődik a kétnyáriakkal, már elkezdheti előkészíteni a terepet az egynyáriaknak, de arra vigyázzunk, hogy a tavaszi hagymások leveleit lehetőleg ne bántsuk, míg vissza nem száradnak.

Az egynyáriak kiültetését is nagyban befolyásolhatja még a következő napok időjárása, így azt javasoljuk az óvatosabb kertészeknek, hogy még ne ültessék ki a palántákat, csak kezdjék el edzeni a kinti klímához őket, és csak akkor telepítsék ki, ha már biztosan látni, hogy nem lesz túl hideg a következő éjszakákon. Ugyanez vonatkozik a zöldségpalántákra is. Ha viszont valaki már kiültette azokat és mégis félti a hidegtől, akkor éjszakára borítson rájuk egy-egy befőttes üveget, ez biztos védelmet nyújt.

Kerti tó, vízi évelők

Ilyenkor már kirakhatjuk a kerti tavakba is az átteleltetett vízi évelőket, mert akkora hideg már biztosan nem lesz, ami ezeknek árthat. Ha a tavacskában nincs hal, akkor némi műtrágyát, vagy tápoldatot is löttyinthetünk a vizébe, hogy a növények elindulása zökkenőmentes legyen. Persze, csak óvatosan! Ahol a fagyok károkat okoztak, ott a visszafagyott növényi részeket mindenképp távolítsuk el, hogy ezek ne legyenek gombás betegségek melegágyai. Kerti tavacskáink tavaszi karbantartásáról itt tudhatsz meg többet: Csobogók, kisebb kerti tavacskák tavaszi karbantartása

Kaktuszok, pozsgások kilakoltatása

Ha az időjárás jól alakul, akkor elkezdhetjük kitenni a kertekbe, teraszokra a kényesebb kaktuszokat, pozsgásokat, fűszernövényeket is, hogy minél hamarabb élvezhessék a napsütés áldásos hatását. Nagyon vigyázzunk azonban arra, hogy ne hirtelen kerüljenek ki a tűző napra, hiszen ezek a növények is könnyen megperzselődhetnek.

fagyosszentek-pozsgasok