kerti teendők fagyosszentek idején
Ajánló

Kerti teendők fagyosszentek idején

Tavaszi hagymások, kétnyáriak gondozása Fagyosszentek idején

Az erős napsütésben a kétnyáriak (árvácska, gyöngyvirág, százszorszép) már javában ontják gyönyörű virágaikat, ugyanakkor a tavaszi hagymások lassan már elvirágoznak, sőt legtöbbjük a magtokok növesztésén fáradozik.

Ahhoz, hogy jövőre szép tulipánjaink, nárciszaink, jácintjaink legyenek, ezeket a magtokokat le kell csípni a virágszárakról, mivel ezek növesztése a hagymákból is von el energiát. Ha eltávolítjuk ezeket, akkor viszont a levelek szépen visszaduzzasztják a hagymákat, amelyek közül a hibrideket néhány hét múlva fel is szedhetjük és szétszedhetjük.

fagyosszentek-arvacska

árvácska

Egynyáriak, zöldségpalánták

Aki nem bíbelődik a kétnyáriakkal, már elkezdheti előkészíteni a terepet az egynyáriaknak, de arra vigyázzunk, hogy a tavaszi hagymások leveleit lehetőleg ne bántsuk, míg vissza nem száradnak.

Az egynyáriak kiültetését is nagyban befolyásolhatja még a következő napok időjárása, így azt javasoljuk az óvatosabb kertészeknek, hogy még ne ültessék ki a palántákat, csak kezdjék el edzeni a kinti klímához őket, és csak akkor telepítsék ki, ha már biztosan látni, hogy nem lesz túl hideg a következő éjszakákon.

A virágoskertbe most már elvethetjük sok sok egynyári virág magját is, mint pl. az oroszlánszáj, a rézvirág, a körömvirág, a pillangóvirág vagy a napraforgó.

Ugyanez vonatkozik a zöldségpalántákra is. Ilyenkor ültethetjük ki biztonsággal a fagyérzékeny uborka-, paradicsom-, bab-, zeller-, paprikapalántákat. Ha viszont valaki már kiültette azokat és mégis félti a hidegtől, akkor éjszakára borítson rájuk egy-egy befőttes üveget, ez biztos védelmet nyújt.

A palánták kiültetéséhez itt találod videónkat: Hogyan és mivel ültess paradicsomot? 

Növényvédelem

Májusban már teljes gőzzel munkába állnak a kártevők és kórokozók is, amelyek veszélyeztetik a növényeink egészségét és termését. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a lisztharmat, a peronoszpóra, a monília és a levélfodrosodás. A leggyakoribb kártevők közé tartozik a levéltetű, a pajzstetű, az atka, a csigák és az árnyékliliom-moly.

A gyümölcsfák betegségéről itt olvashatsz bővebben: Védjük a gyümölcsfáinkat varasodás, monília és más gombás betegségek ellen!

Kerti tó, vízi évelők

Ilyenkor már kirakhatjuk a kerti tavakba is az átteleltetett vízi évelőket, mert akkora hideg már biztosan nem lesz, ami ezeknek árthat. Ha a tavacskában nincs hal, akkor némi műtrágyát, vagy tápoldatot is löttyinthetünk a vizébe, hogy a növények elindulása zökkenőmentes legyen. Persze, csak óvatosan! Ahol a fagyok károkat okoztak, ott a visszafagyott növényi részeket mindenképp távolítsuk el, hogy ezek ne legyenek gombás betegségek melegágyai. Kerti tavacskáink tavaszi karbantartásáról itt tudhatsz meg többet: Csobogók, kisebb kerti tavacskák tavaszi karbantartása

Kaktuszok, pozsgások kilakoltatása

Ha az időjárás jól alakul, akkor elkezdhetjük kitenni a kertekbe, teraszokra a kényesebb kaktuszokat, pozsgásokat, fűszernövényeket is, hogy minél hamarabb élvezhessék a napsütés áldásos hatását. Nagyon vigyázzunk azonban arra, hogy ne hirtelen kerüljenek ki a tűző napra, hiszen ezek a növények is könnyen megperzselődhetnek.

Egynyári virágmagok, vadvirágmagok óriási választéka a Kert Shopban!

rovarbarát virágmagok
shop.kert.tv