júniusi munkák a kertekben
Ajánló

Júniusi munkák a kertekben

Ebben a hónapban a kiskertek ápolása a leglényegesebb, hiszen olyan hirtelen változásokat produkál az időjárás, hogy szinte minden napra jut valami extra, addig nem tervezett dolog a kertekben.

júniusi kert

  • Figyelni kell a viharok okozta károk enyhítésére ugyanúgy, mint a nagy hőség miatt, napok alatt bekövetkező szárazságra is. Országszerte komoly gondokat okozhatnak a jégverések, ezért a kiskertekben nem árt, ha bekészítünk a zöldségágyások mellé egy megfelelő méretű Raschel-hálót és néhány téglát ennek leszorítására. A hálót gyorsan ki tudjuk teríteni az ágyásokra, ha épp hirtelen fekete felhők jelennek meg az égbolton. Ez némi védelmet nyújthat a jégkárok ellen.
  • A nagy meleg okozta kiszáradás ellen pedig védjük az ágyásokat és a növények tövét vastagabb (5-10 cm) mulcs réteggel, ami a gyomok terjedését is erősen visszaszorítja. Erre használhatunk zúzott fenyőkérget, szalmát, vagy akár fű kaszálékot is.
mulcs

mulcs a kertben

  • Gyorsan növő egynyáriakkal még pótolhatjuk az esetlegesen kialakuló hiányzó foltokat. Ezeket is most kell helybe vetni. Ilyenek lehetnek például az estike, porcsinrózsa, vagy a nyári ciprus.
  • Szorgos kezekre van szükség júniusban a zöldségágyásokban is. Megállíthatatlanul támadnak a gyomok, de ezek irtása mellett a legtöbb helybe vetett növényt is ilyenkor kell ritkítani. Ez leginkább a sárgarépára, petrezselyemre, paszternákra, nyári salátára, kaporra, céklára igaz.
  • Ezzel együtt elkezdhetjük vetni a téli tárolásra szánt zöldségek jó részét. Ilyenek a bimbóskel, fekete retek, karalábé, cékla. Illetve lehet még másodvetésben kiszórni késői borsót, cukkinit, uborkát, bokorbabot, egynyári fűszernövényeket.
  • A rebarbarát még június végéig szedhetjük, de ezután engedni kell a tövet megerősödni, hogy könnyen átvészelje majd a telet.
  • Ha már a gyógy- és fűszernövényeknél tartunk, már bőven lehet gyűjteni a leveles hajtásokat a száraz délelőttökön, amelyeket ezután naptól védett helyen meg is száríthatunk és üvegekben, papírzacskókban tárolhatunk. Erről részletesen itt olvashatsz: Így raktározd el télire a fűűszernövényeket!
  • Fontos a növények tápanyag utánpótlása is, hiszen ekkorra már sok esetben kezdik felélni a tavaszi trágyázáskor kijuttatott mennyiséget. Legkönnyebben tápoldat formájában pótolhatjuk a hiányzó tápelemeket. 
  • Ilyenkor gyorsabban gyarapodik a komposzt halom is, viszont a lebomlás beindulásához elengedhetetlen a nedvesség. Éppen ezért, ha néhány napig száraz és meleg az idő, a komposztot is locsoljuk meg.