gyümölcsfa betegség
Ajánló

Védjük a gyümölcsfáinkat varasodás, monília és más gombás betegségek ellen!

Májusban már teljes gőzzel munkába állnak a kártevők és kórokozók is, amelyek veszélyeztetik a növényeink egészségét és termését. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a monília, a tafrina és a varasodás.

A monília

főként a csonthéjasokat (cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack, szilva, mandula) támadja meg, a virágokon keresztül fertőz.

A monília fertőzés jellegzetes tünetei, hogy virágzáskor a csésze- és sziromlevelek barnulnak, a kocsány elhal. Később a kórokozó a hajtásban tovább terjedve egész ágrészek elhalását idézheti elő. Fontos, hogy a fertőzött növényi részeket távolítsuk el, egészen az egészséges részekig és semmisítsük meg. A moníliás fertőzés az ágvégektől halad a törzs felé, tehát ott kell végrehajtani a beavatkozást, hogy ne haladjon tovább, mert az egész fát kipusztíthatja. Mint minden gombabetegség, nedves időben terjed leginkább. A gomba ellen ciprodinil, penkonazol, vagy fludioxonil hatóanyagú szerekkel védekezhetünk.

moníliás meggy

moníliás meggyhajtás – a meggyet is megtámadhatja a monília

A tafrina

alacsony hőmérsékleten fertőz. Főként az őszibarackot, de más csonthéjasokat is megtámadhat.

Tünetei: a deformálódott és elszíneződött levelek, hajtások. Ezek megjelenésekor a vegyszeres védekezéssel már elkéstünk, ilyenkor a fertőzött leveleket, hajtásokat távolítsuk el. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a nyár végéig a fán maradva elszívja a tápanyagokat a növény elől, gyengítve annak kondícióját.

gyumolcsfa-betegseg

tafrinás őszibarack – az őszibarack egyik jellegzetes megbetegedése a tafrina

A varasodás

az almatermésűek megbetegedése. Az almafa varasodás a lehullott lombon telel át, míg a körtefákat támadó verziója a fa vesszőinek kérgén is megtelepszik télire. Ezért a védekezés első fázisában az őszi lombot mindenképp gereblyézzük össze és égessük el, ha eddig nem tettük meg. A fertőzött körte vesszőket pedig, vágjuk le. 

varasodott almalevél – az alma levelén már megjelent a varasodás

A varasodás első tünetei a leveleken jelentkeznek, olajzöld foltok formájában. Kaptán, rézoxiklorid, ciprodinil tartalmú szerekkel előzhetjük meg a fertőzést, ha már megtörtént a baj, akkor a dodin hatóanyagot (Efusin) vethetjük be.

Ezek után május végéig folyamatosan permetezzük gyümölcsfáinkat, mert ha ebben az időszakban sikerül megvédenünk őket, akkor a nyár további részében már nem lesz erre szükség. 

gyumolcsfa-betegseg

varasodott alma – a termést csúfítja, tönkreteszi a varasodás

Bővebben érdekel az alma és körte biológiai növényvédelme? Videónkat itt találod róla: Növényvédelem a biokertben: alma-körte vegyszerek nélkül