novemberi növény ültetés
Ajánló

Az égető kérdés: lehet még novemberben ültetni?

A válasz igen, azonban egyáltalán nem mindegy, mit! A kínálat széles: választhatunk konténeres, földlabdás és szabadgyökeres növényeket a faiskolákban.

november-fa-ultetes
Konténeres növények őszi ültetése

Konténeres (azaz edényben növekedő, vagy már régebb óta abban élő) növényt az év bármely fagymentes szakában lehet ültetni, ha a rendszeres vízellátása megoldott, akár július kellős közepén is ültethetünk. Ezeknek a növényeknek ép, teljes gyökérzetük van, az ültetésük egyszerű.

Figyelem! Ne keverjük össze a dézsásnak mondott, ám valójában csak edénybe tett, karácsony környékén kapható karácsonyfának szánt fenyőket egy igazi dézsás növénnyel.
Az előbbi gyökérzete ugyanis általában csonkolt, sérült, míg egy igazi dézsás növényt egy egész szezonon át (tavasztól-őszig, vagy ősztől következő őszig) edényben nevelnek. Ez idő alatt tápoldatozzák, műtrágyázzák, és a növény egészséges gyökérzetet fejleszt, mely az edény alján akár látszódik is.

Ültetés előtt feltétlenül öntözzük meg alaposan a növényt!

Miután kiástuk a megfelelő méretű ültető gödröt, húzzuk le a konténert a növény gyökeréről. A tökéletes eredés alapfeltétele, hogy a gyökerek egyben maradjanak. Miután elhelyeztük a gyökérlabdát a gödörben és a megfelelő magasságot is beállítottuk, a hosszabb és esetleg körbefutó gyökereket sugárirányban húzzuk szét, így megerősödésük után erős szélben is biztosan tartják majd a növényt.

konténeres fa novemberi ültetés

Konténerben nevelt fa, ezért minden gyökere ép

Földlabdás növények őszi ültetése

A földlabdás növényeket faiskolai táblában nevelik, kötött talajon. A hajtásnövekedések leállását követően, általában szeptember 20 után kezdik kitermelni a növényeket, illetve tavaszi szezonban a fagyok elmúltával, és időjárástól függően április végéig, május elejéig szednek ki földlabdásan növényeket a faiskolák.

Mivel a földlabdás növények a nevelésük során a lehető legjobb ellátást kapták, ezért a frissen kitermelt földlabdás növények mutatósabbak és általában olcsóbbak is, mint az azonos fajtájú és méretű konténerben neveltek. A földlabdát egy zsák tartja egyben, ami szerves, lebomló anyagból készül, ezért akár rajta is maradhat a növényen az ültetéskor. A földlabdának kellően tömörnek, keménynek kell lennie, hogy megtartsa a gyökereket. Erről egyszerűen meggyőződhetünk, ha megmozgatjuk a növényt. Ha a földlabda is vele mozdul, akkor a gyökerek biztosan rögzülnek az őket körülvevő földben. Nézzük meg, hogy a földlabda mérete arányban áll-e a növény méreteivel! A nagy labda előny, a túl kicsi az elégtelen gyökérzet miatt viszont a növény pusztulását okozhatja. A jól elkészített földlabda gömbölyű vagy felfelé enyhén szélesedő kúp alakú.

Kerüljük az olyan növény megvásárlását, amelynek a földlabdája erősen lapított, vagy szétborult. Az ilyen labda már elveszítette eredeti formáját és a gyökerek is kilazultak benne. A földlabdát borító jutazsák legyen sérülésmentes és ne nyíljon szét a varrás mentén. Ha a jutazsákot tapintásra nyirkosnak érezzük, az arra utal, hogy megfelelő körülmények között tartották a növényt, nem száradt ki.

Ne felejtsük: a növényeket ne a törzsüknél, hanem a gyökérlabdájuknál fogva emeljük fel!

földlabdás fa őszi ültetése

Mindig legyen elég erős támaszték is!

Szabadgyökeres növények őszi ültetése

Szabadgyökeres növényeket kizárólag az őszi lombhullás után, vagy a tavaszi rügypattanás előtt szabad vásárolni! Csak lombhullató növényeknél és magról szaporított fiatal fenyőféléknél alkalmazható ültetési forma. Tehát kifejlett fenyőféléket, örökzöldeket nem lehet szabadgyökeresen átültetni. Ültetés előtt a gyökereket ajánlott visszavágni egy kicsit, és néhány órára állítsuk egy vödör vízbe növényünket. Az ültető gödröt jól iszapoljuk be, az ültető gödörbe a földet a növény köré alaposan tömörítsük vissza.

Bármilyen növényt vásárolunk is, aranyszabály, hogy rendszeresen öntözzük, ha csapadékszegény az ültetés utáni időszak. Az ősszel telepített örökzöldeket télen, fagymentes időben érdemes megöntözni egyszer-kétszer, főként ha nincsen, vagy kevés a téli csapadék.

szabadgyökeres növények őszi ültetése

Szabadgyökeresek

A gyümölcsfa ültetés egyébként nem nagy ördöngösség, mint ahogy ez az alábbi videóból ki is derül! Kattints a  videóra!