milyen-a-jo-balkomlada
Ajánló

Indul a balkonnövények szezonja! Milyen a jó balkonláda?

Miután hamarosan elérkezik az erkélyek, balkonok, teraszok ismételt benépesítésének ideje, el kell gondolkodnunk azon, hogy  virágládáink, nagy cserepeink, edényeink milyen állapotban vannak, esetleg kell-e cserélni azokat.Nagyon sok helyen láthatjuk sajnos, hogy a növények számára túlságosan kicsi cserepekbe, balkonládákba ültetik el őket, ami azzal jár, hogy a szépséges virágpompa helyett csak sínylődnek szegények. Ha valaki épp most cseréli le ezeket, érdemes megszívlelnie néhány hasznos tanácsot!

milyen-a-jo-balkonlada

Nagyon fontos a megfelelő méret!

A legtöbb esetben az a probléma, hogy a balkonládák és a szoliterek cserepei túl kicsik. Lényeges, hogy minden növény akkor fejlődik igazán szépen, ha van elegendő élettere és ez persze nem csak a föld feletti részeire érvényes. A növényünk akkor érzi jól magát, ha a méretének megfelelő az ültető edény mérete is. Viszont ebben az esetben nem a vásárláskori, vagy a kiültetés idején látható méret a mérvadó, hanem az, hogy a növény mekkorára fejlődhet a nyár végére!

A balkonládák esetében nagyon fontos, hogy ne csak a hossza és a szélessége legyen passzentos a felfüggesztő szerkezethez, hanem meglegyen a megfelelő mélysége is a növény gyökere számára. Általánosságban elmondható, hogy a forgalomban kapható erkélyládák közül a nagyobbakat, mélyebbeket érdemes megvenni. A nagyjából 12-15 cm-s mélység nem igazán jó, hiszen a bele férő virágföldet a növény hamar feléli és túl kicsi lesz a gyökerek számára a hely. Inkább vegyünk 15-20 cm mélység közötti ládákat.

Cserepek esetében pedig el kell dönteni, hogy a nyár folyamán akarunk-e majd nagyobbra váltani, ha kinövi a növény, vagy már inkább tavasszal veszünk akkorát, amiben kényelmesen el van hosszabb távon. Ebben az esetben is mindig azt kell figyelembe venni, hogy mekkora lesz a növényünk végleges mérete. Ugyanígy járjunk el akkor is, ha tálba, vagy nagyobb kőedénybe szeretnénk majd több növényt együttesen telepíteni. Ezeknél hatványozottabban fontos, hogy legyen elegendő hely a gyökereknek és a növényeknek is egymás mellett!

milyen-a-jo-balkonlada

A szín kiválasztása is fontos lehet!

Az erkélyládák és edények színe azért fontos, mert a beléjük ültetett növények gyökerei érzékenyek lehetnek a túlságosan felforrósodó virágföldre, hőgutát kaphatnak. Ha nem kaktuszokat és pozsgásokat telepítünk, akkor semmiképp se válasszunk fekete, vagy sötétbarna ládákat, cserepeket, mert azokban nagyon gyorsan teljesen kiszárad és felforrósodik a föld.

Csak akkor jók a sötét színű edények, ha félárnyékba kerülnek, vagy akkora és olyan (csüngő) növényeket ültetünk ezekbe, amelyek eltakarják a nap elől az edények falát. A terrakotta színű, vagy fehér, esetleg zöld szín sokkal komfortosabb lehet a bennük lakó növényeknek, mert lényegesen kevésbé forrósodnak fel, mint a sötét színűek, ezáltal lassabban is szárad ki a tűző napon a bennük lévő föld.

fuszerkert-edenyben

Milyen anyagú balkonládákat válasszunk?

Az alapanyag kérdése mára már kevesebb gondot jelent, mint korábban, ugyanis a műanyag edények többsége nagyon jó minőségű, tartós és sokszor megszólalásig hasonlít egy fa, vagy égetett agyag edényhez. Ezek kezelése, tisztán tartása egyszerűbb és gyorsabb művelet, viszont ugye nem természetes anyagokról beszélünk.

Ha fából készült erkélyládákat, dézsákat választunk, fontos, hogy meglegyen rajtuk a megfelelő felületkezelés, amely megvédi az időjárás viszontagságaitól azokat. Persze, arra is ügyelni kell, hogy a belsejüket olyan anyagokkal kezeljék, amelyek nem oldódnak a vízben, így nem károsítják növényeinket sem. Ha szeretnél te magad egy víztározós, nagyon mutatós fa balkonládát készíteni, kattints ide és inspirálódj a videóból: Önöntözős virágláda a teraszra

Ha égetett agyag cserepeket, edényeket választunk, akkor figyeljünk, hogy ne legyenek repedtek, ezt egy óvatos megkopogtatással ellenőrizhetjük. Ha szép hangja van, akkor nem repedt, ha torz a hang, akkor lehet, hogy rejtett repedés van rajta valahol. Ezeknél fontos az öntözés kérdése is, hiszen a kerámia cserepek, ha nem mázasak, akkor lélegeznek, azaz az oldaluk is felszívja a nedvességet a virágföldből és párologtatja azt. Ez a levegőzés sok esetben jó a gyökérzetnek, viszont sokkal több öntözést igényelnek az ilyen anyagú edényekben lakó növényeink.

Minden ilyen edénynél lényeges a vízelvezetés kérdése, amit vagy lyukakkal oldhatunk meg, vagy léteznek olyan megoldások is, amikor az edény alján egy külön víztároló részt alakítanak ki, így a gyökerek nem állnak a pangó vízben, ha esetleg meglódul a kanna és túl sokat öntünk rájuk.

Fontos! Mielőtt kitesszük növényeinket végleges helyükre, legalább egy hetet szoktassuk őket az új környezethez. A kiszoktatás helyes módszeréről ebben a cikkben tudhatsz meg többet:Új növények a balkonon. A kiszoktatás

A szép balkonnövényekért mi a Viano szerves Balkonnövénytápját és a szerves Viano Muskátli és balkonnövénytápját ajánljuk!