növények gyökereztetése
Ajánló

Növények szaporítása: hasznos tippek, praktikák növényeink gyökereztetéséhez

A legtöbben nem is tudjuk, hogy mennyiféle lehetőség van arra, hogy segítsük növényeink gyökerezését. Igazi tárháza van a gyökereztető hormonoknak, a mesterséges gyökereztető anyagoknak és az otthonunkban, a kamrában is megtalálható természetes gyökereztetőknek is. A legtöbb gyökereztető hormon olyan szintetikus szer, amely a dugványozáskor a gyökérképződéshez szükséges növényi hormontermelést segíti.

Természetes növényi gyökereztetők

Gyökereztetés mézzel

Ilyen nagyon jó és hatásos gyökereztető szer lehet például a mézEz azért nagyon jó, mert megtalálható a kamrapolcon, könnyen elérhető és nagyon hatásos. A méz olyan enzimeket tartalmaz, melyek serkentik a növények gyökeresedését. Nagyon ajánlom a drága gyökereztető szerek helyett. A méznek gombaölő tulajdonsága van, emiatt a dugványaink nagyon üdék lesznek, ráadásul tele van energiával is, mely jót tesz a növekedésnek.

Ha a mézet szeretnénk gyökereztető szernek használni, készítenünk kell egy keveréket, mely a következőkből áll: egy evőkanál méz és két csésze forrásban lévő víz. Csak a termelői méz jó a keverékhez, mely nincs cukrozva! Ha felforraltuk a megfelelő mennyiségű vizet, le kell venni a tűzről és elkeverni a mézzel, majd ezt hagyjuk kihűlni. A keveréket befőttesüvegbe kell zárni és fénytől védett helyen tárolni. Ezzel a módszerrel a gyökereztető szer akár két hétig is eláll, ha nem akarjuk azonnal felhasználni.

Egy 10-15 cm-es ágat kell levágnunk a gyökereztetni kívánt növényünkről, 45 fokos szögben ejtett vágással. A dugványt bele kell mártani a keverékbe, majd a növény igényeinek megfelelően ültetőközegbe helyezni. (víz, föld, sóder, kavics) Ha a földet választjuk, annak nedvesnek kell lennie. Ezután már nincs is más dolgunk, mint várjuk a gyökeresedést.

Gyökereztetés fűzfakével

A fűzfából készült fűzfalé is kiváló gyökereztető szer. Ezt a lét mi is könnyedén elkészíthetjük házilag.

Vékony ágakat vágjunk le a fűzfáról, maximum 1-2 cm átmérőjűek legyenek. Ne hagyjunk levelet az ágakon és 2 cm-es darabokra vágjuk fel őket egy metszőolló segítségével. Forraljunk fel 1-2 liter vizet. Forrásban lévő vízbe tegyük bele az ágakat, vegyük le a tűzről majd 48 órán át hagyjuk állni. Ha kész van a levet szűrjük le egy sűrű szűrő segítségével. A legjobb ha egy befőttesüvegbe tesszük bele, melyet lezárunk. A színe nagyon szép arany-barna lesz. A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha azonnal felhasználjuk. Hűtőben tárolva akár két hónapig is eláll.

A dugványokat, melyeket fűzfalével szeretnénk gyökereztetni levágjuk és egy egész éjszakán át a lébe állítjuk. Másnap már el is ültethetőek a dugványok egy árnyas, nedves és védett helyre, míg alaposan meg nem gyökeresednek. Ha frissen ültetünk évelőket a kertbe, bokrokat vagy épp cserépbe növényeket, szintén megkönnyíti a növény gyökérképződését, ha fűzfalével öntözzük pár alkalommal.

Gyökereztetés fahéjjal

Szinte minden háztartásban megtalálható és rendkívül jó hatása van gyökereztetésnél a fahéjnak. Az őrölt fahéj kiváló a növényeink egészségének megőrzésében is. Nagyon jó kártevők ellen és gombaölőszerként egyaránt. A fahéjat gyökereztető szerként ugyanúgy kell alkalmaznunk, mint a boltban kapható gyökereztető porokat. A dugvány szárát bele mártjuk a fahéjba, majd a gyökereztető közegbe (föld) helyezzük. A gyökeresedés látványosan erősebb és gyorsabb lesz, és még a gombásodástól, fertőzésektől is megóvja a dugványokat.

Az őrölt fahéj a kártevők és a hangyák ellen is nagyon jól alkalmazható. A hangyák látványosan eltűnnek azokról a területekről, ahova kiszórunk egy kis fahéjat, vagy bele keverjük a földbe. A díszkert, ahol a földbe keverjük, egészségesebb és szebb lesz, mert fertőtleníti a talajt és a kártevőket, betegségeket is segít kordában tartani.

noveny-gyokereztetes-szaporitas

A mesterséges gyökereztető szerek

Kertészeti áruházakban és szaküzletekben is vásárolhatunk különféle gyökereztető szereket. Ezeket más-más néven szerepeltetik, de igazából két fajtájuk létezik.

  • Az egyik a gyökereztető por, mely általában alfanaftil ecetsavval indolyl vajsavval elkevert zsírkőből áll. Háromféle port vásárolhatunk meg, mely a lágy, félfás és fás dugványok gyökereztetésére külön-külön kapható.
  • A másik a gyökereztető folyadék, melynél ugyanezeket a gyökereztető szereket alkoholban oldva szerezhetjük be. Ebben a formában is vannak különböző erősségű szerek.

A mesterséges gyökereztető szerek használata nagyon egyszerű

Ha port használunk, a dugvány alsó részét kell belemártanunk 2-3 cm mélyen a készítménybe. Láthatjuk, hogy a száron por szerű réteg fog képződni. Ha túl sok por tapadna a növény szárára, például muskátli esetében, óvatosan rázzuk le a felesleget. 

A folyadékok használatakor a szárak végét csupán 4-5 másodpercre mártsuk az oldatba, majd egy pár percig hagyjuk száradni a növényt. Ezek után a dugványokat földbe ültethetjük és helyezzük a nekik megfelelő helyre. A laikus és kezdő kertészeknek a por ajánlott jobban. Mivel a gyökereztetés sikeresebb lehet vele és sokkal egyszerűbb is.

gyokereztetes-hormon-por

A mesterséges gyökereztető szerek is csak akkor fognak hatni, ha bizonyos feltételeket biztosítunk. Ilyen az elegendő nedvesség, ugyanis a dugványok nem száradhatnak ki. Nagyon fontos a gyökeresedésnél a magas hőmérséklet biztosítása is. Gyökereztetésnél növénytől függően 20-28 fokos hőmérséklet ajánlott. Ha nagylevelű a dugványunk, a levelek felét vágjuk le, így sokkal könnyebben gyökerezik meg. A páratartalom is rendkívül fontos! Helyezzünk egy üveglapot vagy átlátszó fóliát a dugványok fölé, természetesen a rendszeres szellőzést is biztosítva, és rendszeresen párásítsuk is a növényeket permetező segítségével.

Remélem, hogy ezekkel a hasznos praktikákkal és tippekkel sokan megpróbálkoznak saját növényeik ilyen módon történő gyökereztetésével. Kívánom, hogy minél több próbálkozás járjon nagy sikerrel, rendkívül szép növényekkel és sok örömmel!

Szerző: Bugyi Zsolt