édesburgonya
Ajánló

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

Ez a rendkívül finom és nagyon jótékony hatású növény, az édesburgonya, más néven batáta, nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos táplálkozás terjedésének köszönhetően. Az üzletekben sajnos még mindig csak igen magas áron érhető el, ezért elmondjuk, hogyan nevelhetsz Te is könnyedén belőle a szükségleteidnek megfelelő mennyiséget!

A batáta (Ipomoea batatas), vagy másnéven édesburgonya a szulákfélék családjába és a dísznövényekként is ismert hajnalkák nemzetségébe tartozó, kúszó szárú, évelő, trópusi növény, melyet hazánkban inkább egynyáriként nevelnek. Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik. A burgonyával nem áll rokonságban. Virágai a hajnalkáéhoz hasonlóan tölcséresek, a virágok bogernyőben állnak vagy magányosan. Rövid nappalos növény, ritkán virágzik, főleg üvegházban.

Vitaminokban, ásványi anyagokban és szénhidrátban bővelkedő földbeli hajtásai, ággumói miatt termesztik.  A gumók húsa leginkább narancssárga, de lehet fehér vagy lila húsú is. Egy nagyobb normális méretű gumó 300-500 gramm között van. Jellegzetes színét az antocianinok és karotinoidok miatt kapja.

Az édesburgonya szaporítása:

  • Február közepén ültessünk egy-két  gumót egy nagyobb edénybe, pohárba és gyökereztessük. Az első gyökérkezdemények már néhány nap elteltével megjelennek. Alul nőnek a gyökerek, felül a friss leveles hajtások, melyekre szükség van a további szaporításhoz.

edesburgonya-termesztese-gyokereztetes

  • A gyökereztetéshez gyakran szúrják át az édesburgonyát pálcikákkal, hogy ne essenek bele a pohárba

edesburgonya-gyokereztetes

  • Ha már szép nagyok a hajtások, az új, 20 cm-es hajtásokat törjük le, csak a felső 3-4 levelet hagyjuk meg és tegyük őket vízzel teli befőttesüvegbe vagy ültessük laza, nedves talajba, ahol gyökeret eresztenek.

batáta, édesburgonya, hajtás, gyökereztetés

  • Május közepén ültessük el a gyökeres palántákat laza talajba, félárnyékos helyre. Ültethetjük őket függőlegesen is, a hagyományos módon, és fektetve is, úgy, hogy csak néhány levél látszódjon ki. (lásd: videó). A kiültetéshez a sortávolság 1 méter, a töveket egymástól 30-40 cm-re ültessük. 100 db palánta termőterület igénye 30 – 40 m2. Ha 1 kg termést tervezünk egy tő alá, 100 kg édesburgonyánk terem. Öntözzük rendszeresen.
  • Dézsába is ültethetjük, steril földbe, így csökkentve a palántadőlés esélyét. A dézsát napos, meleg helyen tartsuk és naponta öntözzük lágy vízzel.

edesburgonya-ultetes-dezsaban

A következő videókon a hajtások elültetésének különböző módjai láthatóak.

Forrás: itt és itt