édesburgonya
Ajánló

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

A batáta (Ipomoea batatas), vagy másnéven édesburgonya a szulákfélék családjába és a dísznövényekként is ismert hajnalkák nemzetségébe tartozó, kúszó szárú, évelő, trópusi növény, melyet hazánkban inkább egynyáriként nevelnek. Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik. A burgonyával nem áll rokonságban. Virágai a hajnalkáéhoz hasonlóan tölcséresek, a virágok bogernyőben állnak vagy magányosan. Rövid nappalos növény, ritkán virágzik, főleg üvegházban.

Vitaminokban, ásványi anyagokban és szénhidrátban bővelkedő földbeli hajtásai, ággumói miatt termesztik.  A gumók húsa leginkább narancssárga, de lehet fehér vagy lila húsú is. Egy nagyobb normális méretű gumó 300-500 gramm között van. Jellegzetes színét az antocianinok és karotinoidok miatt kapja.

Az édesburgonya szaporítása:

  • Február közepén ültessünk egy-két  gumót egy nagyobb edénybe, pohárba és gyökereztessük. Az első gyökérkezdemények már néhány nap elteltével megjelennek. Alul nőnek a gyökerek, felül a friss leveles hajtások, melyekre szükség van a további szaporításhoz.

édesburgonya gyökereztetése ablakban

  • A gyökereztetéshez gyakran szúrják át az édesburgonyát pálcikákkal, hogy ne essenek bele a pohárba

edesburgonya-gyokereztetes

  • Ha már szép nagyok a hajtások, az új, 20 cm-es hajtásokat törjük le, csak a felső 3-4 levelet hagyjuk meg és tegyük őket vízzel teli befőttesüvegbe vagy ültessük laza, nedves talajba, ahol gyökeret eresztenek.

Édesburgonya hajtatás

  • Május közepén ültessük el a gyökeres palántákat laza talajba, félárnyékos helyre. Ültethetjük őket függőlegesen is, a hagyományos módon, és fektetve is, úgy, hogy csak néhány levél látszódjon ki. (lásd: videó). A kiültetéshez a sortávolság 1 méter, a töveket egymástól 30-40 cm-re ültessük. 100 db palánta termőterület igénye 30 – 40 m2. Ha 1 kg termést tervezünk egy tő alá, 100 kg édesburgonyánk terem. Öntözzük rendszeresen.
  • Dézsába is ültethetjük, steril földbe, így csökkentve a palántadőlés esélyét. A dézsát napos, meleg helyen tartsuk és naponta öntözzük lágy vízzel.

edesburgonya-ultetes-dezsaban

A következő videókon a hajtások elültetésének különböző módjai láthatóak.

Forrás: itt és itt