orchidea-tartasa
Ajánló

Az orchidea tartása – az alapok

Túlzás nélkül állítható, hogy az orchidea a legnépszerűbb szobanövény, ahhoz azonban, hogy otthonunkban is ugyanolyan gyönyörű legyen, mint amikor megvásároltuk, be kell tartani néhány szabályt. Íme!

Földünk egyik legnépesebb növénycsaládjába tartoznak az orchideák. Mintegy 20.000 fajukról tudunk, különböző fajtái megtalálhatóak a Föld minden részén, ráadásul a fajták számát tovább szaporítják a furfangos kertészek.

Már az 1800-as években népszerű növény volt, igaz, akkoriban csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Ma ismert nevét is a 19. században, egészen pontosan 1845-ben kapta meg. Nem közismert tény, de Közép-Európában is élnek őshonos orchidea fajták. Ezek nagyjából 60 fajt számláló védett, talajlakó évelő növények. Tajvanon imádják az orchideát, a Tajvan Orchidea Ültetvényen high tech körülmények között foglalkoznak a színpompás növénnyel.
Ahhoz, hogy ezeket a növényeket életben tudjuk tartani a lakásban, és még virágoztatásra is bírjuk, sok mindent kell tudni róluk. Az orchideák nagy része epifita, vagyis a fákon él. Ennek oka, hogy így ki tudják használni azt, hogy kellő magasságba kerülve sokkal több fény éri őket.

orchidea-tartasa

Színek és formák végtelen variációja

Ebből kifolyólag elég speciális igényeik vannak. Némelyiknek még talajra sincs szüksége! A legnagyobb kihívást talán az öntözés okozza, mégpedig azért, mert az orchideák lágy, és enyhén savanyú vizet igényelnek, és nagyon-nagyon rosszul tűrik a meszet.

Hogyan állítsunk elő savanyú vizet?

Savanyú tőzeg segítségével állíthatunk elő. A tőzeget ebben az esetben úgy fogjuk használni, mint egy tea filtert. Kiszórjuk a tőzeget például egy vödörbe, és megöntözzük vízzel, majd pár napig pihentetjük. Ez meglágyítja a vizet, és kellőképpen savanyú is lesz tőle, miközben a tőzeg leülepedik az aljára. De ennél jóval egyszerűbb, ha beszerzünk egy-két liter esővizet és ezzel locsoljuk virágainkat. Ez egyébként minden növénynek bejön.

Hogyan állítsunk elő párás klímát?

A megfelelően párás klímát könnyen előállíthatjuk egy egyszerű trükkel: fogjanak egy mély kaspót, aztán egy műanyagcserepet kettévágnak, és az elfelezett cserepet fejjel lefelé a kaspó aljába állítják, mint egy apró dobogót. Erre helyezik az orchideát. A kaspó alját felöntik vízzel, így a növény folyamatosan vízpárában áll, de a gyökere fizikailag nem érintkezik a vízzel, vagyis nincs alatta pangó víz. Ez a folyamatos pára nagyon kedvező az orchideák számára, hiszen eredeti élőhelyükön is hasonló, nagyon páradús a klíma.

papucsorchidea-tartasa

Vénuszpapucs – férfiaknak célzás értékkel is adható

Kezdők orchideája

Ha valaki kezdőként vágna bele az “orchideáskodásba”, vagy nem tud extra törődést biztosítani a növény számára, annak a papucsorchideát vagy Vénuszpapucsot ajánlanánk. Ez egy rendkívül érdekes növény, ugyanis a természetes hibridek közé tartozik. Egy kis csemege latin szakosoknak: a Paphiopedilum insigne és a Paphiopelium vinosum hibridjéről van szó. Szerencsés vonása, hogy a két szülőtől szinte csak a jó tulajdonságokat örökölte. Viszonylag könnyebben meg lehet tartani lakásban gyengébb fényviszonyok között is. Télen, a virágzás miatt célszerű 13-16 fokos, világos helyre tenni ezt a növényt, de nyáron jól elvan 16-24 fokos helyen is.

orchidea-tartasa

Néhány egyszerű szabály orchideánk virágzásának meghosszabbításához

  • Nem tesz jót a növénynek az sem, ha a víz megáll a levelei között, mert a nedvességtől berohadhatnak, és baktériumok jelenhetnek meg a növényen.
  • Pangó víz tilos, azaz növényünk ne álljon vízben, még a cserépalátétben se legyen folyadék.
  • A legtöbb fajt hetente egyszer elegendő öntözni.
  • Fontos a párás környezet, ezért ne tegyük huzatos, szeles helyre, mert a légmozgás kiszáríthatja.
  • Légkondicionáló közelsége nem szerencsés, de fűtőtest fölé se helyezzük orchideánkat, mert az szintén kiszáríthatja, és így hamarabb lehullanak a virágai. Ha a levegő száraz, akkor érdemes spricnivel permetezni a leveleket.
  • Az orchideák nagyon érzékenyek a betegségekre is, ezért mindig ügyeljünk a higiéniára! Orchidea “kezelése” előtt mindig tisztítsuk meg a szerszámainkat és mossunk kezet (orvosi maszk azért nem szükséges :)), és soha ne használjunk fel már korábban használt földet az ültetésénél!
    A virágok királynőjének tehát sok a szeszélye, de szolgálatunkat semmihez nem fogható látvánnyal hálálja majd meg.

Az orchideát bemutató videónkat a képre kattintva tekintheted meg!