nyari-hagymasok-ultetese
Ajánló

Mikor ültessük el nyáron virágzó hagymás és gumós növényeinket?

Tavasszal, amikor már felengedett a fagyos talaj és tartósan melegek a nappalok, eljön az ideje a nyáron virágzó és nem télálló gumósok és hagymás növények ültetésének.

Az ősszel felszedett és száraz, fagymentes helyen teleltetett gumók, gyöktörzsek, hagymák, hagymagumók ilyenkor már alig várják, hogy ismét földbe kerülhessenek, és fejlődésnek indulhassanak a szépséges növények belőlük. Ilyenek például a kardvirág, dália, liliom, kánna, frézia, begónia, kála, a tubarózsa vagy a szívvirág.

A legtöbb ilyen növény több héten keresztül virágzik, így kertünk tartós díszeinek számítanak. A begónia, kála, vagy a sásliliom virágzása júniusban indul és szintén több hétig tart. Nyár közepén pedig a dália, a liliom, a tubarózsa, a kardvirág bont szirmot. Ezek virágzása szeptemberig tart.

Ültetési tanácsok nyáron virágzó hagymás növényeinkhez

A hagymák-gumók átlagos ültetési mélysége 10-12 cm, mert a talajban fejlődő résznek meg kell tartania majd a növényt. A liliomok esetében 15-20 cm mélység ajánlott, miután közöttük vannak akár 2 méter magasra növő és 20 cm-s virágokat is kinevelő fajták. A nőszirom, a dália, a begónia, a szellőrózsa viszont éppen csak a felszín alá kerüljön. Egymástól való távolságuk a kisebb növényeknél 10 cm legyen. Begóniák esetében 20-25 cm, liliomoknál már 30 cm, dáliáknál pedig 40 cm legyen, mert az optimális fejlődéshez legalább ekkora élettérre lesz szükségük. Néhányukról röviden a teljesség igénye nélkül:

Gumós begónia ( Begonia tuberhybrida) ültetése

nyari-hagymasok-ultetese

Az egyik legkedveltebb gumós növény, amelyet félárnyékos ágyásokban és cserépben, balkonládában egyaránt sok háznál megtalálhatunk, ahol nyár elejétől egészen a fagyokig, sokféle színben virágoznak.

A gumókat célszerű ültetés előtt néhány órára vízbe áztatni, majd tőzegbe, tőzeges virágföldbe ültetni. Fontos, hogy a gumót csak 1cm földréteggel takarjuk. Ha ágyásba telepítjük, akkor is jó, ha a talajba tőzeget keverünk, mivel a növény a szerves anyagban gazdag talajt szereti. Folyamatos tápoldatozással egész nyáron sok virágot hoz és a gumók kellően beérnek a téli pihenő idejére.

A gumókat kiültetés előtt, meleg helyen hajtathatjuk is, 3-4 leveles korig. A gumós begónia nem szereti, ha az ágyás talaja hideg, ezért május vége-június eleje a kiültetés optimális ideje. Fagyok előtt vigyük védett helyre, hagyjuk leszáradni a lombot, majd tegyük a gumókat száraz tőzegbe fagymentes helyre telelni. Kiültetéskor ne legyen 25 cm-nél sűrűbb a tőtávolság, mert levegőtlen helyen könnyen megtámadják a gombabetegségek a begóniáinkat.

Gumós begónia a Kert Shopban: Csüngő begónia

Kánna (Canna generalis) ültetése

nyari-hagymas-ultetese

A napsütötte virágágyások terebélyes, de kétség kívül egyik legszebb dísze. Nyár közepére fajtától függően akár két méteresre is megnőhet. A Kánnát a kiültetés előtt meg is szokták hajtatni egy nagy cserépben, ilyenkor a kiültetése május közepén történik. Előnevelés nélkül azonban már április közepén kikerülhetnek a tövek.

Sokféle színváltozata ismert, de akad olyan is, ami a virága mellett a csíkos, vagy bordó levelével is díszít. A nagy rizómákat szétdarabolva szaporíthatjuk, de 3-4 hajtáskezdeményt mindig hagyjunk egyben, hogy virágzóképes, erős töveket kapjunk. A nagy lombfelület és a sok virág kineveléséhez a növénynek viszonylag sok tápanyagra van szüksége a tenyészidő folyamán.

Dáliák (Dahlia hybrida) ültetése

nyari-hagymasok-ultetese

Több fajtacsoport létezik belőlük a törpéktől az óriásokig. Erre a telepítésnél mindenképp figyelnünk kell! A törpedáliák csupán 30-50 centiméter magasra nőnek, míg a hatalmas termetű és óriási virágú kaktusz-, vagy pompomdáliák akár 2 méteresre is. Az alacsonyabb fajtákat 30×30 cm-es sor- és tőtávolságra ültessük. A nagyokat 60-100 centiméterre egymástól, csoportosan telepítsük. A középkötött, jó víztartó képességű talajokat kedvelik, nyáron viszont a nagy és húsos lombozat és virágszárak mindenképp igénylik az öntözést és a tápanyagot.

Dália gumók a Kert Shopban: Dáliák

Kardvirág (Gladiolus fajták) ültetése

nyari-hagymasok-ultetese

Az egyik legnagyobb tömegben termesztett nyári vágott virág, de nagyon sokan szeretik kertbe is ültetni. A legalább 5-8 cm átmérőjű hagymagumók már virágzóképesek, ezeket 6-8 cm mélyre, 15-20 cm-s tőtávolságra ültessük. Nyáron a kardvirágot is öntözni kell és jó, ha gondoskodunk a virágszár karózásáról, mert a szél kitörheti.

Kardvirág hagymák a Kert Shopban: Kardvirág

Díszhagymák (Allium fajták) ültetése

nyari-hagymasok-ultetese

A nyáron virágzó díszhagymákat szintén ilyenkor szokták telepíteni, viszont ezek hagymáit télre is kint hagyhatjuk, mert jól tűrik a fagyot. Az egészen apró termetűektől a hatalmas, magányosan is mutatós fajokig sokféle díszhagyma létezik. Napos, vagy félárnyékos helyet kedvelik. Virágzás után addig kell öntözni, míg a levélzet vissza nem szárad. Magról és sarjhagymáról egyaránt szaporíthatóak. Csoportosan mutatnak a legszebben. A hagymákat 3-4 évente célszerű kiásni, és ritkábban visszatelepíteni.

És a végén egy csodás különlegességről essen szó, mégpedig a Dicsőség koronájáról, a Koronásliliomról (Gloriosa superba)

nyari-hagymasok-ultetese

Koronás/Kúszó liliom ültetése

A még kevéssé ismert, de egzotikus szépségű koronás vagy kúszó liliom már a legtöbb üzletben kapható. Kerítés vagy támrendszer mellé ültessük, mivel hajtásai akár 2 méter magasra is felfuthatnak. Gyönyörű virágait júniustól őszig folyamatosan hozza, azok vázában is sokáig díszítenek. A növény a nyár folyamán sok virággal hálálja meg a gondos tápoldatozást és a szárazabb napokban az öntözést.

 Csodálatos Kiepenkerl virághagymák és virágmagok nagy választéka vár Titeket a Kert Shopban. Amíg a készlet tart!