nyáron virágzó hagymások
Ajánló

Pakoljunk színt a kertbe – ültessünk nyáron virágzó hagymásokat!

Hagymásokat tavasszal és ősszel is lehet ültetni. A tavaszi hagymásokat azért kell tavasszal ültetni, mivel érzékenyek a fagyokra. Az ősszel elültetett növények tavasszal virágoznak, amiket viszont a tavaszi hónapokban ültetünk el, ők nyáron fognak virágba borulni. Ilyen nyáron virágzó hagymások többek között a dáliák, kánák, begóniák, kardvirágok, szellőrózsák, fréziák, kálák, liliomok és crocosmiák (Sáfrányfű).

nyaron-viragzo-hagymas-dalia

Fotó: El blog de la tabla

Mire ügyeljünk a nyáron virágzó hagymások ültetésénél?

  • Alapvető szabály, hogy az  ültetésnél a hagyma csúcsa álljon felfelé, a gyökérzet pedig lefelé nézzen.
  • Ültetéshez olyan helyet válasszuk, ami napos, a hagymások ugyanis nagyon szeretik a fényt.
  • Figyelembe kell vennünk az egyes növények igényeit! Hiába tavaszi hagymásokról beszélünk, más mélységben kell elültetni például a liliomot és a dáliát. Előbbit például elég mélyre, 15-20 cm-re kell elásnunk!
  • A hagymásoknak bojtos gyökérzetük van, vagyis nincs egy darab erős főgyökerük, hanem sok, apró egyenrangú gyökérrel rendelkeznek. Ezek a kis gyökerek kemény, összeállt földben nehezen tudnak haladni, ezért ültetésnél nem árt, ha kicsit meglazítjuk a talajt.
  • A jó minőségű virágföldet érdemes tőzeggel, és kevés homokkal elkeverni, hogy elérjük a megfelelő halmazállapotot.
  • Az általános ültetési szabály az, hogy a hagyma méretének két-háromszorosa kell legyen az ültetési mélységünk, de szerencsére a csomagoláson általában feltüntetik minden növény igényét, úgyhogy mielőtt tolómérővel nekiállnánk méricskélni, akár ezt a megoldást is választhatjuk.
nyaron-viragzo-hagymas-dalia-ultetese

Fotó: El blog de la tabla

  • Azokat a hagymásokat szokás ültetőkosárba ültetni, amelyeket föl kell szednünk ősszel, ugyanis ezek a hagymások elfagynának télen. Érdemes a magas növésű növényeket, például a kardvirágot, a hátsó sorba ültetni, ha ugyanis a kert elejébe tesszük, akkor eltakarja majd az összes kisebb növényt, az pedig elég komoly öngól.
  • Akadnak hagymásokat, amiket nem kell mélyre ültetnünk, és az általános szabály sem vonatkozik rájuk. Ilyen például az írisz, amit nagyon sekélyen, éppen csak a talajfelszín alá kell a földbe helyeznünk.
  • Ősszel, miután elvirágoztak fel lehet szedni őket, viszont nem árt tudni, hogy mit hová ültettünk. Tanácsos lefényképezni a virágágyást, hogy megkönnyítsük saját dolgunkat.
  • Utána meg kell szárítani a hagymákat, a gumókat és egy fagymentes, viszonylag levegős, szellős helyen át kell teleltetni őket. A legjobb erre egy jó levegős pince, utána pedig, amikor ismét itt a tavasz, újra el lehet ültetni őket.

Kiváló minőségű, nyáron virágzó hagymás virágok most a Kert Shopban!

nyári virághagyma banner