nyári balkonláda
Ajánló

Nyári virágpompa a balkonon. Mit ültessünk a balkonládába?

A városban járva sokszor rácsodálkozunk, hogy némelyik balkonon vagy erkélyen milyen buján virágzanak a gyönyörű növények. Ezt mi magunk is megvalósíthatjuk. Íme néhány egyszerűen gondozható növény és pár összeültetési javaslat akár kertbe, akár balkonládába egyaránt.

Mire ügyeljünk a balkonláda, virágláda beültetésénél?

Az első és legfontosabb a virágláda vagy közepes méretű cserép, melybe bele ültethetjük a majd virágzó növényeinket. Ez lehet műanyag vagy terrakotta egyaránt, bár a terrakotta cserépben lévő növényeinket egy kicsit gyakrabban kell majd öntöznünk, mivel az agyagcserepekben az ültető közeg  hamarabb kiszárad.

A második fontos teendő a megfelelő virágföld  kiválasztása. Én személy szerint mindig középár kategóriájú általános virágföldet veszek, melyet elkeverek pár marék kerti földdel.

A harmadik teendőnk pedig, hogy a növényeinknek megfelelő tápanyag utánpótlást biztosítsunk.

Ennek legegyszerűbb módja az univerzális vagy a speciális szerves virágtáp (muskátli tápcitrustáp, hortenziatáp). 

Ezek szagmentesek, és kb. 1-2 hetente ezzel öntözve a növényeinket rendkívül látványos virágzásban is  gyönyörködhetünk. Aki megteheti, használhat egy kis érett trágyát is növényekre, de ezt leginkább jól szellőző helyen ajánlom a kellemetlen szagok  miatt. Nagyon jót tesz még a növényeknek kora tavasszal az ültetés után kb 2 héttel egy kis kávézacc, melytől a növényeink levele szebb és erősebb lesz akoffein tartalom miatt.

Mit ültessünk a muskátli mellé?

A egyik legelterjedtebb nyári növény a mai napig a muskátli. Rendkívül igénytelen, sokat kibíró, ugyanakkor nagyon hálás növény. A piacon vásárolt muskátlit a fagyok elmúltával!! (április közepén-május elején) ültessük el a saját cserepébe. Vásárolhatunk neki kifejezetten muskátli földet is. Ültetéskor kivesszük a saját cserepéből, és elültetjük az újba kb. két centivel mélyebbre, mint az előző cserépben volt.

Rengeteg színváltozatban kapható, így bátran kísérletezhetünk különböző összeültetésekkel a virágládába is. A bordó álló muskátli nagyon jól mutat a kék virágú csüngő lobéliával. Ültethetünk csak csüngő muskátlikat is egymás mellé megegyező vagy különböző színben. 

Nagyon szép még egymás mellet az álló muskátli a futó petúniával. Fontos, hogy a muskátlit napos helyre tegyük, így ezeket az időjárási feltételeket kedvelő növényekkel kell összeültetni (lobéliapetúnia, balkon aranya, verbéna, csüngőszegfű, kerek levelű repkény).

A virágládában, melynek nagysága kb 50 cm, 3-4 növénynek van hely. A szabadon hagyott helyeket töltsük fel földdel, öntözőperemet hagyva, jól tömörítsük a talajt, majd alaposan öntözzük is meg. Rendszeres öntözést kíván! Nyári forró napokon, ha a földje kiszárad, akár minden nap megöntözhetjük. Ennek a legjobb ideje a kora esti időszak, amikor a növény már nincs felhevülve. Nagyon fontos, és ez szinte minden balkonnövényre igaz, hogy mindig távolítsuk el az elvirágzott virágokat, így biztosítva  a további megfelelő virágzást.

nyari-viragok-balkonlada

Nyári virágok balkonládában

Futónövények a balkonon

Akár futónövényeket is ültethetünk a balkonra. Az egyéves, nyáron virágzó futónövények, mint a szárnyas feketeszem, serleglonc és hajnalka csak egy futtatóállványon bontakoznak ki teljes szépségükben. Aki tavasszal idejében elvetette a magot, vagy már beszerezte a növényeket a piacon, már május végén elültetheti a növényeket egy nagy virágládába.

Növényfuttatónak alkalmas például a fakordon, bambusz rudak, favessző elemek, melyeken a növények törékeny indáit fel lehet vezetni. A futónövények nagyon jól fejlődnek a terasz vagy erkély valamely szélvédett zugában. Rendkívül látványos eleme lehet ez nyári balkonunknak, melyet a szomszédok is irigykedve néznek majd.

Hagymás növények a balkonon – Liliom, dália és kardvirág

Nyáron virágzó hagymás növényeket is tehetünk a balkonunkra. A tarka virágpompát olyan májusban elültetett hagymás és gumós virágokkal biztosíthatjuk, mint a liliom, dália és a kardvirág. Dézsába ültetésre az alacsonyabb fajták alkalmasak. Mivel ezek a növények korán hajtanak éérzékenyek a hidegre, csak május elején tegyük ki őket a szabadba!

dália, liliom konténerben

dália, liliom a teraszon Fotó: El blog de la tabla

  • A dália gumóját 5 cm mélyre ültessük. Egy cserépbe csak egyet tegyünk, de ha nagy ládába ültetjük, akár három kis méretű dália is helyet kaphat.
  • A liliomnál az ültetés mélysége a hagyma méretétől is függ, így kb 15 cm mély kell, hogy legyen. A liliomnál az általános virágföldhöz keverjünk egyharmad rész tőzeget vagy perlitet, esetleg homokot. A kardvirág gumóját 15 cm mélyre ültessük azért, hogy a szár később ne dőlhessen ki.
  • A kardvirágot és a liliomot csoportosan ültessük, hogy varázslatos látványt érjünk el. Ez kb 3-5 darab növény 10 cm távolságot hagyva a növények között.
  • A hagymás növényeknél nagyon fontos, hogy a vízpangás elkerülése végett gondoskodjunk vízelvezetőrétegről a cserép alján (agyag granulátum). Miután a növényeinken megjelennek a virágszárak, bőségesen locsoljunk. Elvirágzás után csak a virág szárat vágjuk le! Hagyjuk a növényeink zöld részét visszaszáradni. Ezután már kevesebbet öntözzük! A gumókat minden évben ültessük át új földbe.
begonia-balkonon-teraszon

Csüngű begónia a balkon dísze

Az árnyékos balkon növényei – Fukszia és gumós begónia

Akinek árnyékos a balkonja, annak sem kell keseregnie, mert az ilyen helyekre is rengeteg növény alkalmas kiültetésre. Ilyen a mindig nagy kedvenc fukszia  is, amely leginkább az árnyas helyeket kedveli. 

Ahhoz, hogy cserepes fukszia egész nyáron gazdagon virágozzon, júniustól egészen augusztus végéig hetente kell trágyázni. A tápoldatot (substral) csak egyszerűen az öntözővízhez kell adagoljuk. Fontos, hogy a fuksziát csak gyengén kell trágyázni, így a feltüntetett mennyiségnek csupán a felét használjuk!

A növényt a legjobb korán reggel vagy kora este megöntözni A vízpangást kerüljük, fölösleges vizet mindenképp öntsük ki. Nagy forróságban a fukszia levele még az árnyékban is lóghat. Nem kell ilyenkor megijednünk, mivel ez a növénynek egy védekezőmechanizmusa a túlzott párologtatás elkerülésére. Amint nem lesz olyan nagy a hőség, a levele újra szépen visszaáll. A fuksziát összeültethetjük gumós begóniákkal egy nagy balkonládába. Rendkívül látványos lesz ez az árnyéki összeültetés is.

Szerző: Bugyi Zsolt

 

nyári virághagyma banner