díszhagyma-allium
Ajánló

Formabontó dizájn a kertben – a díszhagymák

A díszhagyma (Allium) a kora nyári kert legfeltűnőbb, legkülönlegesebb növénye, mely a mérsékelt éghajlati övből származik. A nemzetség több száz fajt és fajtát foglal magában. Szinte a világ minden részén él egy pár alliumokhoz tartozó faj, de ezek közül csupán néhányat használnak fel konyhai célokra. A legismertebb hagymák a fokhagyma, metélőhagyma, póréhagyma és a vöröshagyma.

A díszhagymák az utóbbi időben egyre többször bukkannak fel díszkertjeinkben. Nagyon jól mutatnak cserépben, sziklakertben, a bokrok és fák között, de üde színfoltot alkotnak napsütötte virágágyásokban, szegélyágyásokban, sziklakertekben, konyhakertekben is.

díszhagyma

A díszhagyma

virágzása

A díszhagymákra jellemző a nagyon erőteljes, átható hagymaszag. Sajnos a növény levelei már a teljes virágzás előtt elsárgulnak, ezért a legjobb, ha más évelők közé vagy mögé ültetjük őket. A magas, nagyméretű fajták nagyon jó vágott virágot adnak, amik akár több mint egy hétig is elállnak vázában. A díszhagymák virága általában egy levéltelen szár végén találhatóak és több tucat apró csillag alakú virág alkotja őket. A legtöbb fajnak és fajtának gömb alakú a virágzata.

A rengeteg különböző fajtából válogatva akár májustól egészen októberig tartó virágzást is elérhetünk. Nagyon szépen mutatnak a magas gömb virágú fajták kissé szabálytalan csoportokba ültetve, vagy hosszan elkígyózva az évelő növényeink között. Az alacsonyabb fajtákat inkább utak mentére, ágyások szélére vagy sziklakertbe ajánlatos ültetni.

Díszhagymák szaporítása:

  • A díszhagymák hagymás növények, ezért szaporításukhoz elég felszedni a nagy főhagyma körül található fiókhagymákat. Ezeket szabad földbe ültessük el 1-2 cm mélyen. egy évig rendszeres öntözést és napos helyet igényelnek a kicsi hagymák.
  • A másik módszer a legtöbb díszhagyma esetében szintén sikeres. Ez a magvetés. A magvetést rögtön a magok beérése után végezzük el. Csupán 1-2 cm mélyre szórjuk el a magokat. Vannak fajok, amik már a vetés évében apró leveleket hoznak, de amiknek hideg hatás kell csak következő év tavaszán bújnak ki a földből. A magvetés helyének legjobb egy félárnyékos terület, nehogy a tűző napon kiégjenek a magoncaink. Csupán a rendszeres öntözésről kell gondoskodnunk.
  • Tőosztást is végezhetünk a hagymáinknál. Ez a legegyszerűbb módszer. A nagyméretű hagymás növények általában minden évben ketté osztódnak. Ősszel ezt a hagymát kell kiásni a földből és óvatosan ketté venni kézzel. Csak akkor válasszuk szét, ha szinte magától szétesik. Ültessük el a földfelszín közelébe a szétválasztott hagymát majd öntözzük meg alaposan.

Az allium ültetése

A díszhagymák kedvelik a könnyű, kissé sovány talajokat és a napos fekvést. Ha nagyon sovány a talaj, érett trágyák keverhetünk hozzá. Tilos friss istállótrágyát vagy csirke trágyát használni, mert növényeink érzékenyek rájuk.

A díszhagymákat októberben kell e helyükre ültetni. A hagymák nem szeretik a mély ültetést, könnyen rothadásnak indulnak. A legjobb, ha a földfelszín közelébe sekélyen ültetjük el őket. A kis hagymájú növényeket a kertben lehet hagyni, ezek az évek alatt nagyon szépen elszaporodnak. A nagy hagymájú növényeket érdemes minden második évben felszedni és szétválasztani. Visszaültetéskor, ha egészséges növényeket szeretnénk, célszerű a hagymáknak új helyet találni a betegségek elkerülése végett.

Pár ajánlott szép allium faj és fajta:

  1. Allium Caereuleum vagy Allium Azureum (Azúrkék hagyma): 50 cm magas növény aprócska 4 cm-es virágokkal. A virágok színe nagyon szép tiszta kék. Júniusban virágzik, a száraz talajt kedveli.
diszhagyma

Allium caereuleum

  1. Allium Christophii (Léggömb hagyma): Az egyik legszebb díszhagyma! A virágernyő átmérője elérheti a 20 cm-t, nagyon szép lilás színben pompázik. Június-júliusban nagyon hosszan pompázik a virágágyásokban.
díszhagyma

allium christophii

  1. Allium Giganteum (Óriás hagyma): A legnagyobb díszhagymák egyike. A magassága elérheti az 1.5 m-es magasságot. Hosszú virágszárán több száz apró lilás virág alkotja 20 cm átmérőjű gömbvirágzatát. Levelei kékeszöld színűek, 50 cm hosszúak. Mivel a levelei hamar tönkre mennek, évelők mögé vagy közé ültessük. Ez a faj nagyon jól mutat szalagágyakban és nagyon jó vágott virágot ad.
óriás díszhagyma

Allium giganteum

  1. Allium Nigrum (Rózsaszínes hagyma): Nagyon szép, fehér virágú díszhagyma. A zöld magházai nagyon szép külsőt kölcsönöznek a félgömb alakú virágnak. Nagyon illatos és hosszan tartó vágott virágot ad. Elérheti a 40 cm-es magasságot. Júniusban igen hosszan virágzik.
fehér és lila díszhagyma

allium nigrum és allium atropurpureum

Még számtalan díszhagymát tudnék bemutatni, a felhasználásuk és alkalmazásuk szinte végtelen tárházat biztosít. Egy kertből sem hiányozhatnak ezek a gondozást alig igénylő, viszont rendkívül mutatós dísznövények. Ha még nincs a kertünkben, akkor szerezzünk be, vagy kérjünk a szomszédtól bátran, megéri.

allium

Szerző: Bugyi Zsolt

kiemelt kép: reddit.com