díszhagyma-allium
Ajánló

Formabontó dizájn a kertben – a díszhagymák

A díszhagyma (Allium) a kora nyári kert legfeltűnőbb, legkülönlegesebb növénye, mely a mérsékelt éghajlati övből származik. A nemzetség több száz fajt és fajtát foglal magában. Szinte a világ minden részén él egy pár alliumokhoz tartozó faj, de ezek közül csupán néhányat használnak fel konyhai célokra. A legismertebb hagymák a fokhagyma, metélőhagyma, póréhagyma és a vöröshagyma.

A díszhagymák az utóbbi időben egyre többször bukkannak fel díszkertjeinkben. Nagyon jól mutatnak cserépben, sziklakertben, a bokrok és fák között, de üde színfoltot alkotnak napsütötte virágágyásokban, szegélyágyásokban, sziklakertekben, konyhakertekben is.

díszhagyma

alliumok

A díszhagyma

virágzása

A díszhagymákra jellemző a nagyon erőteljes, átható hagymaszag. Sajnos a növény levelei már a teljes virágzás előtt elsárgulnak, ezért a legjobb, ha más évelők közé vagy mögé ültetjük őket. A magas, nagyméretű fajták nagyon jó vágott virágot adnak, amik akár több mint egy hétig is elállnak vázában. A díszhagymák virága általában egy levéltelen szár végén találhatóak és több tucat apró csillag alakú virág alkotja őket. A legtöbb fajnak és fajtának gömb alakú a virágzata.

A rengeteg különböző fajtából válogatva akár májustól egészen októberig tartó virágzást is elérhetünk. Nagyon szépen mutatnak a magas gömb virágú fajták kissé szabálytalan csoportokba ültetve, vagy hosszan elkígyózva az évelő növényeink között. Az alacsonyabb fajtákat inkább utak mentére, ágyások szélére vagy sziklakertbe ajánlatos ültetni.

díszhagymák

diszhagymák

Díszhagymák szaporítása

 • A díszhagymák hagymás növények, ezért szaporításukhoz elég felszedni a nagy főhagyma körül található fiókhagymákat. Ezeket szabad földbe ültessük el 1-2 cm mélyen. egy évig rendszeres öntözést és napos helyet igényelnek a kicsi hagymák.
 • A másik módszer a legtöbb díszhagyma esetében szintén sikeres. Ez a magvetés. A magvetést rögtön a magok beérése után végezzük el. Csupán 1-2 cm mélyre szórjuk el a magokat. Vannak fajok, amik már a vetés évében apró leveleket hoznak, de amiknek hideg hatás kell csak következő év tavaszán bújnak ki a földből. A magvetés helyének legjobb egy félárnyékos terület, nehogy a tűző napon kiégjenek a magoncaink. Csupán a rendszeres öntözésről kell gondoskodnunk.
 • Tőosztást is végezhetünk a hagymáinknál. Ez a legegyszerűbb módszer. A nagyméretű hagymás növények általában minden évben ketté osztódnak. Ősszel ezt a hagymát kell kiásni a földből és óvatosan ketté venni kézzel. Csak akkor válasszuk szét, ha szinte magától szétesik. Ültessük el a földfelszín közelébe a szétválasztott hagymát majd öntözzük meg alaposan.
díszhagyma ambassador

Allium “Ambassador”

Az allium ültetése

A díszhagymák kedvelik a könnyű, kissé sovány talajokat és a napos fekvést. Ha nagyon sovány a talaj, érett trágyák keverhetünk hozzá. Tilos friss istállótrágyát vagy csirke trágyát használni, mert növényeink érzékenyek rájuk.

A díszhagymákat októberben kell a helyükre ültetni. A hagymák nem szeretik a mély ültetést, könnyen rothadásnak indulnak. A legjobb, ha a földfelszín közelébe sekélyen ültetjük el őket. A kis hagymájú növényeket a kertben lehet hagyni, ezek az évek alatt nagyon szépen elszaporodnak. A nagy hagymájú növényeket érdemes minden második évben felszedni és szétválasztani. Visszaültetéskor, ha egészséges növényeket szeretnénk, célszerű a hagymáknak új helyet találni a betegségek elkerülése végett.

Pár ajánlott szép allium faj és fajta:

 • Allium Summer Drummer: Kifejezetten nagytermetű (kb. 1, 5 m) díszhagyma 10-12 cm-es virágokkal. Attól igazán különleges, hogy bimbói még lila színűek, de virágzáskor átváltanak fehéresre. Közepes fény- és vízigényű, kevés gondozást igénylő növény. Virágzásához hideghatás szükséges, ezért ősszel kell ültetni. Vásárlási tipp: Kert Shop
summer drummer díszhagyma

summer drummer díszhagyma

 • Allium Caereuleum vagy Allium Azureum (Azúrkék hagyma): 50 cm magas növény aprócska 4 cm-es virágokkal. A virágok színe nagyon szép tiszta kék. Júniusban virágzik, a száraz talajt kedveli.
diszhagyma

Allium caereuleum

 • Allium Early Emperor: Júniusban virágzik, kevésbé tömött világos és sötét lila virágokból álló, laza gömbszerű virágzata van. Magassága kb. 80 cm. Közepes fény- és vízigényű, kevés gondozást igénylő növény. Virágzásához hideghatás szükséges, ezért ősszel kell ültetni. Vásárlási tipp: Kert Shop
early emperor díszhagyma

Early emperor díszhagyma

 • Allium Christophii (Léggömb hagyma): Nagyon különleges díszhagyma. A virágernyő átmérője elérheti a 20 cm-t, nagyon szép lilás színben pompázik. Június-júliusban nagyon hosszan pompázik a virágágyásokban.
díszhagyma

allium christophii

 • Allium Purple Sensation: Egy kifejezetten magas, 90 cm hosszú szárú díszhagyma fajta. Már május végétől virágzanak 12 centiméter-es lilás-rózsaszín, tömött, labdaszerű virágzatai. Közepes fény- és vízigényű, kevés gondozást igénylő növény. Virágzásához hideghatás szükséges, ezért ősszel kell ültetni. Vásárlási tipp: Kert Shop
Purple Sensation díszhagyma

Allium purple sensation

 • Allium Giganteum (Óriás hagyma): A legnagyobb díszhagymák egyike. A magassága elérheti az 1.5 m-es magasságot. Hosszú virágszárán több száz apró lilás virág alkotja 20 cm átmérőjű gömbvirágzatát. Levelei kékeszöld színűek, 50 cm hosszúak. Mivel a levelei hamar tönkre mennek, évelők mögé vagy közé ültessük. Ez a faj nagyon jól mutat szalagágyakban és nagyon jó vágott virágot ad.
óriás díszhagyma

Allium giganteum

 • Allium Ostara: Kis termetű díszhagyma, kb. 40 cm-es szárral. Már május végétől virágzik 10-12 cm-es lilás-rózsaszín, labdaszerű virágzata. Közepes fény- és vízigényű, kevés gondozást igénylő növény. Virágzásához hideghatás szükséges, ezért ősszel kell ültetni. Vásárlási tipp: Kert Shop
allium ostara

Ostara díszhagymák

 • Allium Nigrum (Rózsaszínes hagyma): Nagyon szép, fehér virágú díszhagyma. A zöld magházai nagyon szép külsőt kölcsönöznek a félgömb alakú virágnak. Nagyon illatos és hosszan tartó vágott virágot ad. Elérheti a 40 cm-es magasságot. Júniusban igen hosszan virágzik.
fehér és lila díszhagyma

allium nigrum és allium atropurpureum

Még számtalan díszhagymát tudnék bemutatni, a felhasználásuk és alkalmazásuk szinte végtelen tárházat biztosít. Egy kertből sem hiányozhatnak ezek a gondozást alig igénylő, viszont rendkívül mutatós dísznövények. Ha még nincs a kertünkben, akkor szerezzünk be, vagy kérjünk a szomszédtól bátran, megéri.

Szerző: Bugyi Zsolt

kiemelt kép: reddit.com