Ajánló

Mi kússzon a kertünkben? – 6. A borostyán

A kerti kúszó növények közül talán a borostyán a legismertebb, de mégsem ismerjük eléggé, hiszen elég sok tévhit kering róla.  Akkor mit is lehet róla tudni

Általában minden kertkedvelő legalább hallott róluk, vagy látta valamelyik fajtájukat. Több közülük kedvelt szobanövény is, miután ezek a sötétebb lakásokban is nagyon jól érzik magukat. A borostyán az aráliafélék (Araliaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Fő elterjedési területük Dél-Európa, Észak-Afrika, Közép- és Kelet-Ázsia. Fontos tudni róluk, hogy a látszat ellenére NEM élősködők, csupán felkapaszkodnak a fákra, de nem bántják azokat!

borostyan

A borostyánok erőteljes kúszó hajtásaikkal és kapaszkodó gyökereikkel terjeszkednek, ám ezek a kapaszkodó gyökerek tápanyagot és vizet nem szívnak fel, csak akkor alakulnak át szívó gyökerekké, ha talajt érnek. Jellegzetességük a heterofília, azaz a kapaszkodó, árnyékos területen fejlődő árnyékleveleik tenyeresek, míg a napos részen fejlődő fényleveleik szív alakúak.

A fatörzsekre felkúszó borostyán nem élősködő, csupán támasztékként “használja” a fatörzset a növény.

borostyan-fatorzson

Idehaza és Közép-Európában egyetlen fajuk, a közönséges borostyán (Hedera helix) terjedt el. Ez a növény akár vízszintes területen is hatalmas részeket boríthat be, akár 20-30 méteres hajtásokat is fejleszthetnek. Ha viszont lehetőségük van rá, felkapaszkodnak mindenre, ami útjukba kerül, legyen az oszlop, kerítés, fa, vagy akár egy ház fala. Nem a virágaik miatt tartjuk őket, de nem árt tudni, hogy zöldes-fehér virágaik 3-5 cm-s ernyőben nyílnak késő nyártól egészen ősz végéig. Termései fekete bogyók, amelyeket a madarak nagyon kedvelnek, de az ember számára mérgezőek.

borostyan-viragzat

Évszázadok óta kedvelt dísznövények, így elkerülhetetlen volt, hogy a nemesítők ne kezdjenek el foglalkozni ezekkel a kúszó növényekkel. Így nekik köszönhető, hogy mára számtalan fajtával gazdagodott a nemzettség. Csak a Hedera helixnek mára mintegy 800 fajtáját és kertészeti változatát tartják számon világszerte. Több levélméret, levélalak és szín ismert, sőt több tarka levelű változat is kapható a faiskolákban.

borostyan-tarka-2

A borostyán nagyon strapabíró, hosszú életű növény. Az egyik legjobb árnyéki gyeppótló, mivel olyan száraz és árnyékos környezetben is jól érzi magát, ahol más növények nem igen élnek meg. Ha napos helyre ültetjük, akkor rendszeres öntözést igényel.

Tökéletesen alkalmas kerítések, házfalak, pergolák befuttatására. Dél-Európából indult új felhasználási módja a borostyánkerítés. Ezt úgy készítik, hogy egy ponthegesztett rács mellé sűrűn, 15-20 cm-ként ültetik a töveket, amelyek gyorsan „befutva” a rácsot, tökéletes sövényt alkotnak, ám ez a sövény csupán 15-20 cm széles, így lényegesen kevesebb helyet foglal el, mint más sövények. Egy ilyen kerítés-sövény az ültetés után 2-3 évvel már teljes takarást biztosít. A sövényhez hasonlóan, drótvázon különböző kerti szobrokat is kialakíthatunk borostyánból.

borostyan-pergola

A borostyánokat legkönnyebben dugványozással szaporíthatjuk. A növényen fejlődő kapaszkodó léggyökereik ugyanis dugványként a földbe kerülve gyorsan átalakulnak tápanyagfelvételre is alkalmas gyökerekké.

borostyan-allo

Az álló fajta néhány éve indult térhódító útjára a világban. Ha nem áll az útjába semmilyen támaszték, akkor remek talajtakaró lesz a borostyán, amely még a gyomoknak sem enged teret és a taposást is jól bírja.

gyeppotlo-borostyan

Gyep pótlására is tökéletesen alkalmas a borostyán olyan helyeken, ahol a fű nem fejlődik szépen