Ajánló

Így raktározd el télire a fűszernövényeket!

Nyáron az ínyenceknek könnyű dolguk van, hiszen csak kimennek a kertbe vagy az erkélyre, és vágnak maguknak egy kis friss fűszert. De a nyár sem tart örökké, és gyorsan eljön az idő, amikor le kell mondanunk a friss fűszerek ízéről. Hacsak nem raktározunk belőlük!

Szárítás

Ennek a legegyszerűbb módja a szárítás, remekül megőrizhetők így az ízeket tartalmazó illóolajok. Fontos, hogy mindig a virágzás előtt szüreteljük le a fűszernövényeket, a reggeli órákban, amikor a levelek már nem harmatosak, de még nem sütötte meg őket a nap, ugyanis ilyenkor a legmagasabb bennük az illóanyag. Csak egészséges ágakat és leveleket használjunk. A beteg vagy száraz részeket mindenképp távolítsuk el!

fu1

Az így begyűjtött ágakat kössük össze 4-6-os csokrokba, és helyezzük egy kilyuggatott papírzacskóba a szárakkal kifelé és kössük össze körülöttük a zacskót. Igyekezzünk úgy elhelyezni őket, hogy ne legyenek túl sűrűn, fontos, hogy átjárja őket a levegő. A kis csomagokat akasszuk fel valamilyen meleg, jól szellőző helyiségben, és pár naponta ellenőrizzük. A száradó növények térfogat vesztése miatt könnyen kilazulhat a kötés, és az is nagyon fontos, hogy ne kezdjenek el rohadni. Ha minden jól megy, kb. két hét alatt fognak kiszáradni.

Ezek után helyezzük őket zárható műanyag tasakba, befőttes üvegbe vagy jól záródó műanyag dobozokba. Sötét, száraz helyen nagyjából egy évig tárolhatók, utána lassacskán elvesztik az ízüket. Igyekezzünk egészben tartani a leveleket, mert így jobban megőrzik az aromájukat. Arra érdemes még odafigyelni, hogy a szárított fűszerekben koncentráltabbak az aromák, így kevesebbet kell használni belőlük, mint a frissből. Egy evőkanál friss fűszer helyett elegendő egy kávéskanálnyi szárított.

Oregánó

Viszont a nagyobb nedvesség tartalmú fűszerek, mint a bazsalikom vagy a menta, nem igazán alkalmasak a szárításra, mivel nagyon lassan száradnak, és könnyen bepenészednek. Ezeket a fűszereket sokkal jobban megéri lefagyasztani. Persze ennek is megvan a csínja-bínja!

Fagyasztás

Ezeket a fűszereket is a fent leírt módon szüreteljük, majd egy nagy tálcán terítsük szét a leszedett leveleket. Erre azért van szükség, mert különben egy nagy, használhatatlan tömbbé fagynak össze. Takarjuk le őket, és helyezzük a fagyasztóba. Amikor már keményre fagytak, betehetjük őket egy dobozba vagy zacskóba, ekkor már nem fognak összeragadni.

Ecetet is ízesíthetünk fűszernövényekkel

A másik megoldás, hogy készíthetünk fűszeres jégkockákat is, amelyeket később egyszerűen be kell dobni a készülő ételbe. Ebben az esetben 2-4 egész levelet vagy egy kávéskanálnyi aprított fűszert jégkocka készítőbe teszünk, a feléig felöntjük vízzel és a fagyasztóba helyezzük. Erre azért van szükség, mert a levelek általában feljönnek a felszínre, ha viszont megvárjuk, hogy így fagyjanak meg, és csak ezek után töltjük fel teljesen a tartót vízzel, a fűszerek szépen a kocka közepébe fagynak. Amennyiben a kockát nem főzéshez, hanem mondjuk koktél készítéséhez akarjuk felhasználni, fokozhatjuk az esztétikai hatást, ha forralt vizet használunk, így nem lesznek a kockában apró buborékok és szép átlátszó lesz.

Ezeket a kockákat is egy mélyhűtő tasakban vagy dobozban tárolhatjuk, és segítségükkel bármikor asztalunkra varázsolhatjuk velük a nyár fantasztikus ízeit!