bazsalikom szaporítása
Ajánló

Így szaporítsd a cserepes bazsalikomot

A fűszerként és gyógynövényként is közkedvelt bazsalikomból soha nem elég. Aki nagy bazsalikom-függő, annak van egy jó hírünk: a fűszernövény szaporítása nem túl ördöngös, sőt, ha jól csináljuk, végeredményként annyi tőhöz jutunk, hogy egész évben szüretelhetjük róluk a leveleket.

Hozzávalók

• 1 tő kifejlett bazsalikomnövény
• kis üvegek
• csapvíz

A szaporítás menete

Első lépésként körülbelül 8 cm hosszú darabokat vágunk le kicsivel a levélnyelek alatt.

bazsalikom szaporítása

Eltávolítjuk alul az oldalsó nagy leveleket. Az apró levelek a száron maradhatnak.

cserepes bazsalikom szaporítása

cserepes bazsalikom szaporítása

 

A hajtásokat tiszta csapvízzel megtöltött kis üvegekbe helyezzük. Egy üvegbe egy, esetleg két növényt tegyünk.

bazsalikom hajtások

Miután gyökeret ereszt a növény, ültessük el!

Hogyan kell gondozni a bazsalikomot?

  • A bazsalikom nem szereti a sötét, hűvös helyeket, 12 fok alatt teljesen le is áll a növekedése. Sok fényre, napsütésre, melegre van szüksége ahhoz, hogy szép, bokros legyen. A konyha sötétebb zugai tehát teljesen alkalmatlanok arra, hogy ott bazsalikomot tartsunk. Ameddig jó az idő, a szabadban van a legjobb helye, tegyük ki a teraszra vagy az ablakpárkányra.
  • Az élelmiszerboltokban vásárolt bazsalikomok esetében túl sok tövet ültetnek egy cserépbe, így a növényeknek nincsen elegendő helyük ahhoz, hogy életben maradjanak. Érdemes egy nagyobb cserepet beszerezni, amiben szétültetjük a töveket, hogy elegendő tápanyaghoz jussanak.
  • A leggyakoribb ok, ami a bazsalikomok halálához vezet, a kiszáradás és a túlöntözés. A bazsalikom földjének mindig kicsit nedvesnek kell lenni. Aki rendszertelenül, ráadásul nagyobb mennyiségben adja neki a vizet, az biztos lehet benne, hogy a növénye tönkremegy.
  • Gyakori hiba az is, hogy a nagyobb leveket tépkedjük le először a bazsalikomról, pedig a hajtások tetejét kell levenni ahhoz, hogy a növény továbbra is hajtani, növekedni tudjon. A tövön található egészen apró levelek fölött kell elvágni vagy elcsippenteni a szárat. Ha mindig a nagyobb leveleket távolítjuk el, azzal szépen lassan megöljük a bazsalikomot.