fuszernovenyek-szaporitasa
Ajánló

Még több fűszert a kertbe! – Tanácsok kedvenc fűszernövényeink szaporításához

Fűszernövény szaporítás 4 lépésben

1, Első lépésként nem kell mást tennünk, csak néhány kb. 10 centis friss, egészséges hajtást lenyesnünk a számtalan szépen burjánzó fűszernövényünk közül. Ezzel ráadásul csak további hajtások növesztésére serkentjük őket, amitől szép dúsak lesznek. Ezeket szabadítsuk meg az alsó leveleiktől, majd egy szép tiszta metszéssel vágjuk el őket egy alsó levél-nódusz alatt.

2, Töltsünk meg egy cserepet laza, tápanyagban dús virágfölddel (50 % palántaföld, 50% folyami homok). Ezután az előkészített szárak végét mártsuk gyökereztető hormonba, ezzel serkentve a gyors és biztos gyökeresedést, majd 1,5-2 cm mélyen szúrjuk a földbe őket. Cserepenként legalább 6-7 darabot, hogy biztosan legyen elég.

fuszernovenyek-szaporitasa

 

3, Természetesen nagyon fontos, hogy ezek után a földjük soha ne száradjon, hisz a friss hajtások gyökérzet hiányában szinte azonnal elpusztulnak. Ezt elkerülendő, érdemes a cserepekre lefelé fordított befőttes üveget helyezni… és persze gyakran locsolni. Lehetőleg finom permetezővel.

4, Ha mindent jól csináltunk, a dugványok 7-8 hét alatt meggyökeresednek és kiültethetjük őket. Bár ha egészen biztosra akarunk menni, akkor először csak egy külön cserépbe ültetjük, és csak azután a szabadba.
Könnyen szaporítható fűszernövények még: rozmaring, levendula, zsálya és kakukkfű.

5 népszerű fűszernövény szaporítása

Rozmaring

Ha már szépen megnőttek és megerősödtek a fűszernövényeink, akkor is oda kell figyelni az igényeikre. Igazi jolly joker növény a rozmaring, amely a homokos, meszes talajt kedveli, és jól tűri a szárazságot. Meglehetősen strapabíró a mi klímánkon is, a kisebb fagyokat is kibírja, de télen azért mindenképpen takarjuk be a tövét.

Rozmaring-szaporitasa

rozmaring (forrás: gock.hu)

Bazsalikom

Jóval kényesebb a bazsalikom, amely fény-, és meleg igényes. Ennek az egynyári növénynek dús táptalaj és rendszeres öntözés kell. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen egy igazi mediterrán fűszernövényről beszélünk! A cserepes bazsalikom szaporításáról itt írtunk részletesen: Így szaporítsd a cserepes bazsalikomot!

 

bazsalikom-szaporitasa

bazsalikom

Sztívia szaporítása

Igazi fűszer különlegesség a sztívia, amely szinte cukorpótlóként is használható, annyira édes az íze. Ez a Paraguayból származó növény a párás, meleg klímát szereti, ezért ha palántáról akarjuk kiültetni, akkor csak májusban ültessük ki. A palántához Stevia vetőmagot a Kert Shopban találsz!

sztivia-szaporitasa

stevia

Kurkuma szaporítása

Ha valamilyen különlegességre vágyunk, akkor ültessünk kurkumát! A kurkuma magyaros neve indiai sáfrány, ez azonban fölöttébb félrevezető, mivel a valódi sáfrány és a kurkuma egyetlen közös vonása az, hogy sárgás árnyalatúra színezhetjük velük az ételt. Szerencsére tartása igen egyszerű.

A mi klímánkon szobanövényként tartható, ősszel nyugalmi állapotba kell helyezni, nem szabad túl sokat öntözni, és hidegtől mentes helyen kell teleltetni. Nagyjából úgy kell bánni vele, mint más hagymásokkal, azaz tavasszal cserépbe kell ültetni, és amikor megjelennek az első kis hajtások, akkor kell elkezdeni locsolni. A virágzás ideje alatt locsoljuk bőven, de sohase legyen alatta pangó víz! Kedveli a jó vízelvezetésű talajt, és azt, ha a nyári hónapokban kéthetente tápoldatozzuk.

kurkuma-szaporitasa

kurkuma

Fodormenta

Előfordul, hogy egy-egy fűszernövény gondot is okozhat kertünkben! Ilyen például a fodormenta, amely ha jól érzi magát bizonyos helyeken, akkor bizony agresszív terjeszkedésbe kezd, és elnyomja szomszédait. Ezért érdemes odafigyelni rá és korlátozni a területfoglalásban.

menta-szaporitasa

menta

Pár egyszerű jó tanács betartásával remek konyhakertet hozhatunk létre, és friss fűszernövényeink lesznek, alig karnyújtásnyira!

Jó minőségű fűszernövény vetőmagjainkat keresd a Kert Shopban!